Author Archives: MVPCPSVJK

ТОЛКУВАЊЕ НА ЕВАНГЕЛИЕТО ВО ПЕТТА НЕДЕЛА ПО ДУХОВИ

Мат.зач.28.гл.8.ст.28 до ст.2-гл.9 Денешното Евангелие зборува за лекувањето на Спасителот на луѓе кои биле опседнати од бесови. Истото Евангелие се наоѓа и кај Лука во гл.8 и кај Марко во гл.5. Истото ова Евангелие се чита и во 23-та недела … Continue reading

Posted in Почетна | Leave a comment

ШТО Е ДУХОВЕН ЖИВОТ И КАКО ЗА НЕГО ДА СЕ ОСПОСОБИМЕ

ВОВЕДНА НАПОМЕНА ЗА ДАДЕНОТО ВЕТУВАЊЕ ДЕКА ЌЕ СЕ ВОДИ ПРЕПИСКА ЗА ДУХОВНИОТ ЖИВОТ. ПОЛЗАТА КОЈА СЕ ОЧЕКУВА ОД ТОА. Откако пред вашето заминување за Москва се договоривме дека нашиот разговор ќе го водиме преку писма, за работи кои што вам … Continue reading

Posted in Почетна | Leave a comment

ПОУЧЕНИЈА

Posted in Почетна | Leave a comment

ДЕНЕС ПОЧНУВА ПЕТРОВДЕНСКИ ПОСТ

Мили сестри и браќа Денес започнува Петровденски Пост кој има едно значение а тоа да се повторно припремиме за причест. Во овој пост многумина кој велат дека им е тешко да испочитуваат целиот пост е многу полесен и има олеснителни … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

МОНАШКА РЕПУБЛИКА ПРЕКУ ИЛЈАДА ГОДИНИ

ОСТАВИ СЕ ЗАД ТЕБЕ И ПОЈДИ СО МЕНЕ ОСТАВИГИ УПОКОЕНИТЕ ДА СЕ ГРИЖАТ ЗА УПОКОЕНИТЕ Овде на ова Свето место е животот за еден монах,одвојувајќи се од светот влегува во дворот на вистината која Господ ја прикажа за време на … Continue reading

Posted in Почетна | Leave a comment

ЖИТИЕ НА СВЕТИ ТЕОФАН ЗАТВОРЕНИК

Со својот живот епископ Теофан потсетува на многу големи отци и учители на древната Христијанска Црква. Таквото окарактеризирање на неговата личност го наметнува неговиот морален и скетски живот, неговата длабока и силна богословска мисла искажана во пишани и објавени дела. … Continue reading

Posted in Почетна | Leave a comment

МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА,СПОРЕД ЈУЛИЈАНСКИОТ КАЛЕНДАР,ГО ЧЕСТВУВА

ДЕНЕСКА, СЛЕГУВАЊЕ НА СВЕТИОТ ДУХ – ДУХОВДЕН – СВЕТА ПЕДЕСЕТНИЦА Новозаветната Педесетница е денот на славното исполнување на ветувањето за Христовото испраќање на Светиот Дух врз апостолите. Ова е крајно радосен, извонреден и утешителен настан. Куќата во која тие пребиваат … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

ТОЛКУВАЊЕ НА ЕВАНГЕЛИЕТО ВО НЕДЕЛА НА СВЕТИТЕ ОТЦИ

Јован, зач. 56 гл. 17 ст. 1-14 Ова Евангелие ја содржи првосвештеничката молитва на Господ и Спасителот наш Исус Христос и тоа: 1) за себе; 2) за своите ученици и 3) за сите верници. Оваа молитва на Спасителот е поопширна … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

ТОЛКУВАЊЕ НА ЕВАНГЕЛИЕТО ВО НЕДЕЛА НА СЛЕПИОТ

Јован, зач. 34 гл. 9 ст. 1-38 Денешното Евангелие говори за тоа како Спасителот му дарувал вид на слепиот од раѓање и како заради тоа фарисеите се разлутиле многу на Спасителот.Да се даде вид на еден слеп од раѓање е … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

ТОЛКУВАЊЕ НА ЕВАНГЕЛИЕТО ВО ШЕСТА НЕДЕЛА ПО ДУХОВИ

НЕДЕЛА НА СЛЕПИОТ Мат.зач. 29.гл.9 .ст. 1-9 Евангелието кое се чита на шестата недела по Духови зборува за излекувањето на фатениот. Тој настан, кој е опишан уште и кај евангелистот Марко во глава 2, ст. 1-12, и Лука во глава … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Posted in Uncategorized | Leave a comment

ВЕЛИГДЕНСКО ПОСЛАНИЕ НА АРХИЕПИСКОП ЈОВАН-ХАЏИ,ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ,ВАИСТИНУ ВОСКРЕСЕ

МИЛИ БРАЌА И СЕСТРИ ВО ХРИСТА Во Името на Отецот и Синот и Светиот Дух Свети Боже Свети Крепки Свети Бесмртен Помилуј не и Спаси Денеска ви се обраќам за да ви го честитам најголемиот христијански празник Воскресение Христово, но … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА,СПОРЕД ЈУЛИЈАНСКИОТ КАЛЕНДАТ,ГО ЧЕСТВУВА

ДЕНЕСКА 30 април,ВЛЕГУВАЊЕ НА ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС ВО ЕРУСАЛИМ – ЦВЕТНИЦИ Влегувањето на Господ Исус Христос во Ерусалим откако го воскресна четиридневно погребениот Лазар е мигот на најмногубројното и најрадосното препознавање во Него дека е Господ и Спасител. Господ влегол … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

ОБЈАСНУВАЊЕ НА ДЕСЕТТЕ БОЖЈИ ЗАПОВЕДИ

Библијата ни кажува дека Бог му пришол на Мојсеј на гората Синај за да му го предаде првиот пишан закон, кој всушност е единствениот морален систем. Тогаш громови грмеле и молњи светкале за да ја исчистат гората. Додека гората се … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

ПОРАКА ДО СИТЕ ВАС

Благословено е Неговото царство Господи Исусе Христе,син на Бога,прости ми мене грешниот! His kingdom is blessed Lord Jesus Christ, Son of God, forgive me the sinner! Благословљено је Његово царство Господе Исусе Христе, сине Божији, опрости мене грешноме! МИЛИ БРАЌА … Continue reading

Posted in Видеа | Leave a comment

ЦЕРЕМОНИИТЕ ВО ТЕКОТ НА СТРАДАЛНАТА НЕДЕЛА ВО ЕРУСАЛИМ ЌЕ СЕ ОДДРЖАТ ВО ОГРАНИЧЕНА ФОРМА

Православните цркви сепак ќе го добијат Светиот оган од Ерусалим. Израелските власти ќе дозволат вообичаените велигденски церемонии во Ерусалим да се оддржуваат, но со воспоставени ограничувања во борбата против пандемијата на коронавирусот, изјави во понеделникот извор на Министерството за надворешни … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

БОЖЕ, ЗАПРИ ЈА ОВАА ЗАРАЗА

Господи, Боже наш, Кој си богат со милосрдие и со мудра промисла управуваш со нашите животи, слушни ја нашата молитва, прими го нашето покајание за нашите гревови, запри ја новата заразна болест КОРОНА 19, како што некогаш престана да ги … Continue reading

Posted in Мвпцсвјк | Leave a comment

ОТВОРЕНО ПИСМО НА ЈЕРОМОНАХОТ ДИМИТРИЈА ЗА КОРОНА ВИРУСОТ

ПАЃАМЕ НА ПРВАТА ЛЕКЦИЈА, А ТАА СЕ ВИКА ЉУБОВ Многумина се јавуваат во манастирот Тумане, загрижени прашуваат…Токму заради тоа јеромонахот Димитрија, во своето отворено писмо, се обрати до верниците: „И оваа борба за ‘гол живот’ во вид на полнење на … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

РАСКОЛНИЦИ ВЛАДЕАТ НИЗ ПРАВОСЛАВНИТЕ ЖЕНСКИ МАНАСТИРИ

Мили сестри и браќа, Во овој момент немаме услови за превод на видео и во врска со тоа простете но исто така сакаме да ви прикажеме до каде Православната вера оди во еден непожелен правец и пат,послушајте го исказот на … Continue reading

Posted in Видеа | Leave a comment

НАД КРСТОВАТА ГОРА СЕ НАДВИ НОЌ, НО НЕ ПАДНА МРАК

„Ќе соѕидам Црква Своја и вратата на пеколот нема да ја надвладее…“ (Мт.16,18) Пред крајот на денот, пред самото зајдисонце, патувајќи со коњска запрега по калливиот планински пат, тука и таму посеан со камен, едно момче пристигна во родното Борово. … Continue reading

Posted in Почетна | Leave a comment