Author Archives: MVPCPSVJK

ВИЕ СТЕ ИЗБРАНИОТ НАРОД

„Гледајте каква љубов ни дал Таткото: да се наречуваме Божји деца“(1. Јован 3:1) и сме. О блаженства! О, колку голема Божја љубов кон човекот! О, колку постигнала љубовта Божја! О, колку Божјата љубов се излеала! Сиротите и отфрлените грешници се … Continue reading

Posted in Почетна | Leave a comment

ДОСТОЈНО ЈЕСТ

https://www.youtube.com/watch?v=MHPTYsNvEXQ

Posted in Библиотека | Leave a comment

КРСТОТ,РАСПЕТИЕ,ВОСКРЕСЕНИЕ

ВО ВОСКРЕСЕНИЕ ВЕРУВАМ,СМРТА Е ПОБЕДЕНА НА КРСТ ИМА САМО ЕДНО ИМЕ Во тоа време римјаните сите казнети ги разапнувале на крст каде така оставени се упокојувале. Така и го сториле тоа кога и Господ Бог Исус Христос го осудува Попнтиус … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

СВЕТИ НИКОЛАЈ ЖИЧКИ

АЗБУКА НА ПОБЕДАТА А Ако победиш, се ќе ти се даде според Божјето ветување: „Кој победи, ќе добие се“. Ева беше измамена и победена од таткото на секоја лага, поради што лагата царуваше над нејзиното потомство се до Христа. А … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment

ВО ШТО ДА НЕ ВЕРУВАМЕ

ПАЗЕТЕ СЕ ОД ЛАЖНИ ПРОРОЦИ НА МОДЕРНОТО ВРЕМЕ ЛАЖНИ ПРОРОЦИ, ЈАСНОВИДЦИ И БИОЕНЕРГЕТИЧАРИ Лажните пророци денес се масовна појава меѓу нашиот народ. Токму поради нивната масовност, нивното влијание е многу негативно. Нивните „откритија“ ги објавуваат телевизиите, радиото и печатот. Дека … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

МОЛИТВА ЗА СИТЕ ЧАСОВИ И ПОТРЕБИ

Господи Седржителе, Создателу на се, Оче на милоста и непресушен Извору на секое добро. Од земја го создаде човекот и го удостои со својот образ и подобие за и со него да се прославува величенственото Име Твое на земјата и … Continue reading

Posted in Молитвеник | Leave a comment

ГОСПОДОВАТА НАУКА ДО НАРОДИТЕ ПРЕКУ ДВАНАЕСЕТТЕ АПОСТОЛИ

1.Постојат два пата: едниот пат води кон животот, а другиот пат води кон смртта и разликата меѓу нив е голема. (Јерем. 21, 8); (5.Мојс. 30, 15-20); (Мат. 7, 13-14). 2.Патот кон животот е овој: прво „сакај Го Бога Кој те … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

ПОКАЈНИОТ КАНОН КОН НАШИОТ ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС

ПЕСНА 1, ГЛАС 6 Ирмос: Како по суво газеше Израил по дното на морето и гледајќи го фараонот – гонител како се дави, извикуваше: победна песна да Му пееме на Бога! Помилуј ме, Боже, помилуј ме! Јас грешниот и преоптоварен … Continue reading

Posted in Почетна | Leave a comment

МОЛИТВЕНО ПОКЛОНУВАЊЕ НА ПРЕСВЕТАТА ВЛАДИЧИЦА БОГОРОДИЦА

МОЛИТВА НА СВЕТИОТ ЕФРЕМ СИРИН За смирување на совеста од внатрешен немир Владико Господи, Боже на небото и земјата, смилувај се на мене кој Ти се моли со измачена душа, отвори ми ја вратата на покајанието. Погледни кон мене по … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment

МОЛИТВЕНО ПОКЛОНУВАЊЕ НА ПРЕСВЕТАТА ВЛАДИЧИЦА БОГОРОДИЦА

Свети отец Димитриј Ростовски Дојдете да се поклониме пред Царицата наша, Богородица. Дојдете да се поклониме пред Дева Марија, Царицата наша, Богородица. Дојдете да се поклониме и да припаднеме кон самата Владичица наша, Богородица и Присно-Дева (секогаш Дева) Марија. 1. … Continue reading

Posted in Почетна | Leave a comment

МОЛИТВЕНО РАЗМИСЛУВАЊЕ НА СВЕТИОТ ОТЕЦ ДИМИТРИЈ РОСТОВСКИ

ЗА СТРАДАЊАТА НА НАШИОТ ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС (мошне полезно и од многуте молитвени правила поважно кое треба да се чита секој петок и во време на подготвување за Светото причестување) Почеток: Цару небесен, Трисвето, Оче наш, Пријдете да се поклониме … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

Мили вљубени во Бога сестри и браќа верници на МВПЦ и нејзиното монаштво денес среќни и благодарни на Господ кој после долго молитвени денови ја осветли нашата душа и повторно ги собра монахињите и монасите,свештенството и дел од архиепископи во … Continue reading

Posted in Почетна | Leave a comment

АПОСТАСИЈА

На 7 декември 1965 година, АПОСТАСИЈАТА (ОТПАДНИШТВОТО) на светското Православие од Бога е целосно исполнето. Вселенскиот патријарх Атенагора и папата Павле VI истовремено „ја отповикаа анатемата од 1054 година“. Анатемата беше објавена поради папската сеерес за да се заштити Православието … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

МОНАШКИОТ ЗАВЕТ

На монашкиот потстриг, кога на новопострижениот му се даваат бројаниците, кои притоа се нарекуваат „меч духовен“, на него му се завештува постојано, деноноќно молење со молитвата Исусова. Па затоа, занимавањето со молитвата Исусова претставува монашки завет. Исполнувањето на заветот е … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

ОЧЕ НАШ

Молитвата „Оче наш“ е Господова молитва изговорена од устата на нашиот Спасител Господ Исус Христос. Според Светите Отци молитвата „Оче наш“ е скратено Евангелие, која секојдневно се кажува, најмалку трипати во денот: наутро, напладне и навечер, молитва со која се … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

ТРИЕСЕТ И ТРИ МОЛИТВИ ЗА ТРИЕСЕТ И ТРИТЕ ЈАЗЛИ НА БРОЈАНИЦАТА

01. Спомни, Господи, за мир во светот. 02. Господи, Исусе Христе, помилуј ја Црквата наша и нашето Православие. 03. Господи, Исусе Христе, помилуј го Архиепископот наш и неговото братство. 04. Господи, Исусе Христе, помилуј ги, низ целата Земја, Православните клирици … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

ТОЛКУВАЊЕ НА ЕВАНГЕЛИЕТО ВО ТРИНАЕСЕТА НЕДЕЛА ПО ДУХОВИ

Мат. зач. 87. гл.21. ст. 33-42 Параболата на ова Евангелие говори за лозјето и лошите работници, а намерата и е: изобличување на јудејскиот народ и неговите недостојни старешини и учители зошто не го примиле Исуса Христа за вистински Месија. Оваа … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

СООПШТЕНИЕ ДО ВЕРНИЦИТЕ НА МВПЦ

СЕСТРА АНА НЕ Е ПОВЕЌЕ СО НАС,ТАА РЕШИ ДА ЖИВЕЕ СО МИРЈАНИТЕ После долги 15 години во црквата сестра Ана го напушти своето црквено ветување и местото како старателка за архиепископот Јован Хаџи. Црквата и пожелува мирен живот МВПЦ администрација

Posted in Архива | Leave a comment

ТОЛКУВАЊЕ НА ЕВАНГЕЛИЕТО ВО ОСМА НЕДЕЛА ПО ДУХОВИ

Мат. зач.58. гл. 14. ст. 14-22 Денешното Евангелие зборува како Господ Исус Христос со пет леба и две риби нахранил големо множество народ. За тој чудесен настан говорат и евангелистите Марко 7, 30-44; и Лука 9, 10-17; и Јован 7, … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

22 JULI UTOYA 2011

Den makedonske sannortodokse kirke sørger med alle familiene denne tragiske dagen 22. juli da de mistet sine kjære i et terrorangrep, sørger kirken med hele folket i kongeriket Norge og sender dens store kondolanser. La dem hvile i fred

Posted in Архива | Leave a comment