Author Archives: MVPCPSVJK

ОД МОНАХ ДО АРХИЕПИСКОП

ПОЧЕТОК НА АТОС,СВЕТА ГОРА П А Л Е С Т И Н А НОРВЕШКА ОСЛО ГРЦИЈА ВО Р.СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ДЕНЕС ВО ГРЦИЈА 2019

Posted in Галерија | Leave a comment

МОНАХ АРСЕНИЕ

Posted in Видеа | Leave a comment

АНТИХРИСТОТ ВЕЌЕ ВЛАДЕЕ

„Внимавајте, како по опасен пат одите“ (Ефес. 5, 15) Овие зборови на Апостолот се преведени (од оригинал на словенските јазици) вака: „Па така, гледајте, добро како живеете…“ Вака наведени тие можеби не звучат толку силно и експресивно, но, веројатно, за … Continue reading

Posted in Екуменизам | Leave a comment

ВЕЛИГДЕНСКИОТ ПОСТ ИЛИ ВЕЛИКА ЧЕТИРИЕСЕТНИЦА

Великата Четириесетница трае од Чист Понеделник до Лазарева Сабота, а начинот на постот е: сувојадење, освен сабота и недела кога се дозволува масло. Овој пост не е од апостолско потекло, а најстарото сведоштво за овој пост потекнува од крајот на … Continue reading

Posted in Толкувања и Беседи | Leave a comment

СВЕТИ СИМЕОН НОВ БОГОСЛОВ

ЦЕЛТА НА ХРИСТИЈАНСКИОТ ЖИВОТ Човекот е создаден од Творецот заради вечниот живот, а неговиот земен живот е подготовка за него. Нашата најглавна задача е – да живееме богоугодно и преку Господа Исуса Христа во целост да добиеме блажен живот, кој … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

ШТО КАЖУВА ЕРУСАЛИМСКИОТ ПАТРИЈАРХ

ЛАГИТЕ НА ЕДЕН ПАТРИЈАРХ Администрација на МВПЦ

Posted in Видеа | Leave a comment

КАДЕ ДА БАРАМЕ ПОМОШ

Постои еден прекрасен збор, кој го бранува срцето на секој човек, било да е стар или млад, образован или необразован, сиромав или богат… а тоа е зборот – мајка. Единствено таа може да го утеши своето родно чедо, па неговото … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

СВЕТИТЕ КАКО УЧИТЕЛИ ПО ПАТОТ,КОЈ ВОДИ ВО ВЕЧНИОТ ЖИВОТ

Секоја година, на денот кога го славиме споменот на светите Апостоли, собрано е сето христијанско потомство и има можност во еден ден, во еден празник, да ги сконцентрира сето свое минато, сегашноста и иднината. Така, светиите составуваат година со година, … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

ЉУБОВ КОН БОГ

Љуби Го Бог онака, како што Он заповедал да Го љубат, a не онака како што самоизмамените сонувачи мислат дека Го љубат. He паѓај во занеси, не придвижувај си ги нервите, не се распалувај co материјален пламен, пламенот на твојата … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

ДУХОВЕН ЧОВЕК

Често можеме да слушнеме, дека духовен човек – е оној, кој се занимава со наука, музика или уметност. Тие луѓе имаат свое место во општествово, и се достојни за почит, но да ги нарекуваме духовни според нивната активност е неправилно. … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

ШТО НИ КАЖУВА БИБЛИЈАТА

АЛЧНОСТА (Лакомството) а) Алчноста е корен на сите зла “Алчноста за пари е корен на сите зла. Некои луѓе се толку алчни по пари, што дури и од верата скршнаа и си нанесоа многубројни болки” (1. Тимотеј 6:10) “Од каде … Continue reading

Posted in Написи | Leave a comment

Старец Николај Гурјанов

Со длабока љубов кон Бог и кон Небесната царица еден монах срдечно го молел Бог да му покаже кој на оваа, со грев исполнета земја, живее како еден од светите отци и кој ја исполнува заповедта за љубовта кон Бога … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

ЉУБОВ КОН БОГ

Љуби Го Бог онака, како што Он заповедал да Го љубат, a не онака како што самоизмамените сонувачи мислат дека Го љубат. He паѓај во занеси, не придвижувај си ги нервите, не се распалувај co материјален пламен, пламенот на твојата … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

КОЛКУ ЛЕСНО МОЖЕ ДА СЕ РЕГИСТРУВА ЕДНА СЕКТА ВО МАКЕДОНИЈА

Саентолошката секта регистрирана и во Македонија САЕНТОЛОШКАТА ТОТАЛИТАРНА СЕКТА РЕГИСТРИРАНА И ВО МАКЕДОНИЈА, И ТОА КАКО ЦРКВА Со одлука на Основниот суд Скопје 2, од пред некој ден во Македонија е регистрирана саентолошката тоталитарна секта како црква. Со регистрацијата, саентолошката … Continue reading

Posted in Соопштенија | Leave a comment

СВЕТИ ГРИГОРИЈ БОГОСЛОВ

Животни вистини Oд ударите на железото се запалуваат и камењата, а телесниот камшик го образува срцето. Најлошо е да даваш клетва, и да сакаш клетва – и во двата случаи ја навредуваш правдата. Собирај богатство за вечниот век – сегашниот … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

ПРВИ ПОСЛУШАНИЈА

Отворено јавувајќи им се на оние, Кои Го бараат со сето срце, И скривајќи се од оние, Кои со сето срце бегаат од Него, Бог го регулира знаењето на Луѓето за Него. Тој дава знаци, Видливи за оние кои Го … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

ПОУКИ НА ГРУЗИСКИОТ СТАРЕЦ ГАВРИЛ УРГЕБАДЗЕ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ ВРЕМИЊА

„Ѓаволот има 666 мрежи. Во времето на антихристот луѓето ќе очекуваат спасение од космосот. Тоа ќе биде и најголемата замка на ѓаволот: човештвот ќе бара помош од вонземјаните, не знаејќи дека тоа се, всушност. – демони.“ Преподобен Гаврило Ургебадзе + … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

ЗА НЕУМЕСНОСТА И НЕДОПУСТЛИВОСТА НА ОРГАНИЗИРАЊЕ

“ДОЧЕК НА НОВА ГОДИНА” Прашање: Зошто Црквата не се спротивставува на дочекот на новата година според новиот календар? Штом дојде месец декември според новиот календар, нашите руски весници веднаш почнуваат да најавуваат „дочек на нова година“, која ја организираат разните … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment

КОЈ ЌЕ ГО МЕНУВА ОЧЕ НАШ? СЕКАКО-ФАРИСЕИТЕ !

Мили сестри и браќа,вистински верници,православни народи,ова кое ни се случува во последните децении е слика на она кое старците рекле дека сето ќе го преживуваме низ секојдневниот наш живот,затоа и ова проучување нашата црква го АНАТЕМИСУВА.! МВПЦ одамна согледува што … Continue reading

Posted in Соопштенија | Leave a comment

ИСЦЕЛЕНИЕ

Во денешното евангелско четиво (Мат. 9 гл.) слушнавме за чудото кое Господ го извршил со раслабениот. Ближните на болниот го донеле пред Господ, и заради нивниот труд и неговата вера, Господ напрво го разрешил од неговите гревови, па потоа го … Continue reading

Posted in Написи | Leave a comment