Category Archives: Uncategorized

ТОЛКУВАЊЕ НА ЕВАНГЕЛИЕТО ВО ТРИНАЕСЕТА НЕДЕЛА ПО ДУХОВИ

Мат. зач. 87. гл.21. ст. 33-42 Параболата на ова Евангелие говори за лозјето и лошите работници, а намерата и е: изобличување на јудејскиот народ и неговите недостојни старешини и учители зошто не го примиле Исуса Христа за вистински Месија. Оваа … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА,СПОРЕД ЈУЛИЈАНСКИОТ КАЛЕНДАР,ГО ЧЕСТВУВА

ДЕНЕСКА, 15 АВГУСТ, УСПЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА – ГОЛЕМА БОГОРОДИЦА Празникот Голема Богоодица, празникот Успение на Пресвета Богородица, празникот на Нејзиното заминување од овој свет во небесните двери кај Синот Свој Љубен, нашиот Господ Исус Христос, Синот Божји, тоа е … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА,СПОРЕД ЈУЛИЈАНСКИОТ КАЛЕНДАР,ГО ЧЕСТВУВА

ДЕНЕСКА,6 АВГУСТ, ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДОВО Празникот Преображение Господово во црковниот календар и меѓу народот има особено значење. Овој празник, кој секогаш се слави на 6 август по Јулијанскиот календар, е одбележен со црвени букви, што го сместува маѓу таканаречените заповедни празници. … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

ТОЛКУВАЊЕ НА ЕВАНГЕЛИЕТО ВО ОСМА НЕДЕЛА ПО ДУХОВИ

Мат. зач.58. гл. 14. ст. 14-22 Денешното Евангелие зборува како Господ Исус Христос со пет леба и две риби нахранил големо множество народ. За тој чудесен настан говорат и евангелистите Марко 7, 30-44; и Лука 9, 10-17; и Јован 7, … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

ТОЛКУВАЊЕ НА ЕВАНГЕЛИЕТО ВО ШЕСТА НЕДЕЛА ПО ДУХОВИ

Мат.зач. 29.гл.9 .ст. 1-9 Евангелието кое се чита на шестата недела по Духови зборува за излекувањето на фатениот. Тој настан, кој е опишан уште и кај евангелистот Марко во глава 2, ст. 1-12, и Лука во глава 5, ст. 17-26, … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

ДЕНЕС ПОЧНУВА ПЕТРОВДЕНСКИ ПОСТ

Мили сестри и браќа Денес започнува Петровденски Пост кој има едно значение а тоа да се повторно припремиме за причест. Во овој пост многумина кој велат дека им е тешко да испочитуваат целиот пост е многу полесен и има олеснителни … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА,СПОРЕД ЈУЛИЈАНСКИОТ КАЛЕНДАР,ГО ЧЕСТВУВА

ДЕНЕСКА, СЛЕГУВАЊЕ НА СВЕТИОТ ДУХ – ДУХОВДЕН – СВЕТА ПЕДЕСЕТНИЦА Новозаветната Педесетница е денот на славното исполнување на ветувањето за Христовото испраќање на Светиот Дух врз апостолите. Ова е крајно радосен, извонреден и утешителен настан. Куќата во која тие пребиваат … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

ТОЛКУВАЊЕ НА ЕВАНГЕЛИЕТО ВО НЕДЕЛА НА СВЕТИТЕ ОТЦИ

Јован, зач. 56 гл. 17 ст. 1-14 Ова Евангелие ја содржи првосвештеничката молитва на Господ и Спасителот наш Исус Христос и тоа: 1) за себе; 2) за своите ученици и 3) за сите верници. Оваа молитва на Спасителот е поопширна … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

ТОЛКУВАЊЕ НА ЕВАНГЕЛИЕТО ВО НЕДЕЛА НА СЛЕПИОТ

Јован, зач. 34 гл. 9 ст. 1-38 Денешното Евангелие говори за тоа како Спасителот му дарувал вид на слепиот од раѓање и како заради тоа фарисеите се разлутиле многу на Спасителот.Да се даде вид на еден слеп од раѓање е … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

ТОЛКУВАЊЕ НА ЕВАНГЕЛИЕТО ВО ШЕСТА НЕДЕЛА ПО ДУХОВИ

НЕДЕЛА НА СЛЕПИОТ Мат.зач. 29.гл.9 .ст. 1-9 Евангелието кое се чита на шестата недела по Духови зборува за излекувањето на фатениот. Тој настан, кој е опишан уште и кај евангелистот Марко во глава 2, ст. 1-12, и Лука во глава … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Posted in Uncategorized | Leave a comment

ВЕЛИГДЕНСКО ПОСЛАНИЕ НА АРХИЕПИСКОП ЈОВАН-ХАЏИ,ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ,ВАИСТИНУ ВОСКРЕСЕ

МИЛИ БРАЌА И СЕСТРИ ВО ХРИСТА Во Името на Отецот и Синот и Светиот Дух Свети Боже Свети Крепки Свети Бесмртен Помилуј не и Спаси Денеска ви се обраќам за да ви го честитам најголемиот христијански празник Воскресение Христово, но … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА,СПОРЕД ЈУЛИЈАНСКИОТ КАЛЕНДАТ,ГО ЧЕСТВУВА

ДЕНЕСКА 30 април,ВЛЕГУВАЊЕ НА ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС ВО ЕРУСАЛИМ – ЦВЕТНИЦИ Влегувањето на Господ Исус Христос во Ерусалим откако го воскресна четиридневно погребениот Лазар е мигот на најмногубројното и најрадосното препознавање во Него дека е Господ и Спасител. Господ влегол … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

ЦЕРЕМОНИИТЕ ВО ТЕКОТ НА СТРАДАЛНАТА НЕДЕЛА ВО ЕРУСАЛИМ ЌЕ СЕ ОДДРЖАТ ВО ОГРАНИЧЕНА ФОРМА

Православните цркви сепак ќе го добијат Светиот оган од Ерусалим. Израелските власти ќе дозволат вообичаените велигденски церемонии во Ерусалим да се оддржуваат, но со воспоставени ограничувања во борбата против пандемијата на коронавирусот, изјави во понеделникот извор на Министерството за надворешни … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

ДЕНЕС ПОЧНУВА ВЕЛИГДЕНСКИОТ ПОСТ

ОВА СЕ ПРАВИЛА КОИ МОРА ДА ГИ ПОЧИТУВАТЕ Имиња на постот Тоа е пост со повеќе имиња – повеќеимен пост. Се нарекува: Велигденски пост – затоа што завршува на Велигден и значи подготовка за Празникот. Воскресенски пост – заради празникот … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА,СПОРЕД ЈУЛИЈАНСКИОТ КАЛЕНДАР,ГО ЧЕСТВУВА

ДЕНЕСКА, 30 ЈАНУАРИ, ТРОЈЦАТА СВЕТИ АРХИЕРЕИ Свети Василиј Велики, Свети Григориј Богослов и Свети Јован Златоуст, секој од нив има свој посебен ден на празнување во месецот јануари. Но овој заеднички празник бил востановен во XI век за време на … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА,СПОРЕД ЈУЛИЈАНКСИОТ КАЛЕНДАР,ГО ЧЕСТВУВА

ВОЗЉУБЕНИ БРАЌА И СЕСТРИ ВО ГОСПОДА Во времето кога Дева Марија го роди нашиот Господ и Бог Исус Христос, било полноќ и насекаде владеела тишина, но на витлеемските полиња, пастирите ги чувале своите стада. Таа полноќна тишина била прекината кога … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

petar pavle

Posted in Uncategorized | Leave a comment

МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА,СПОРЕД ЈУЛИЈАНСКИОТ КАЛЕНДАР,ГО ЧЕСТВУВА

ДЕНЕСКА, 26 ОКТОМВРИ,СВЕТИ ВЕЛИКОМАЧЕНИК ДИМИТРИЈА – МИТРОВДЕН Овој славен и чудотворен светител се родил во третиот век во градот Солун од благородни и благочестиви родители. Татко му бил војвода и градиначалник во времето на царот Максимијан кога христијаните поминувале низ … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Tриесет и три молитви за триесет и трите јазли на бројаницата 01. Спомни, Господи, за мир во светот. 02. Господи, Исусе Христе, помилуј ја Црквата наша и нашето Православие. 03. Господи, Исусе Христе, помилуј го Епископот наш и неговото братство. … Continue reading

Posted in Uncategorized | Leave a comment