Category Archives: Молитвеник

МОЛИТВА ЗА СИТЕ ЧАСОВИ И ПОТРЕБИ

Господи Седржителе, Создателу на се, Оче на милоста и непресушен Извору на секое добро. Од земја го создаде човекот и го удостои со својот образ и подобие за и со него да се прославува величенственото Име Твое на земјата и … Continue reading

Posted in Молитвеник | Leave a comment

МОЛИТВИ КОН СВЕТИТЕ БОЖЈИ АРХАНГЕЛИ ЗА СЕКОЈ ДЕН ВО НЕДЕЛАТА

ПОНЕДЕЛНИК: КОН СВЕТИОТ АРХАНГЕЛ МИХАИЛ Свети Архангеле Божји Михаиле, отстрани го од мене со твојот молскавичен меч лукавиот дух кој ме искушува. О, велики архистратиже Божји Михаиле – поразителу на демоните! Порази ги и уништи ги сите мои непријатели, видливи … Continue reading

Posted in Молитвеник | Leave a comment

MORGENBØNNENE PÅ NORSK

Straks du står opp – og før du gjør noe annet – skal du stille deg andektig foran ikonene, i visshet om Guds nævær og din egen ringhet. Gjør korsets tegn over din kropp, og si: I Faderens og Sønnens … Continue reading

Posted in Молитвеник | Leave a comment

УТРИНСКА МОЛИТВА НА СВЕТИ ФИЛАРЕТ, МИТРОПОЛИТ МОСКОВСКИ

Господи, дај ми мирно да примам се она што ќе ми донесе денешниов ден, во потполност да се предадам на Твојата света волја. Упатувај ме и помогни ми во секој момент во текот на овој ден. Управувај со моите мисли … Continue reading

Posted in Молитвеник | Leave a comment

ДА СЕ ПОМОЛИМЕ НА ГОСПОДА

Со молитвата треба да почнеме веднаш: Еве сега е време најдобро, еве сега е денот на спасението! УТРИНСКИ МОЛИТВИ МОЛИТВА КОН ПРЕСВЕТА ТРОИЦА Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе. Цару Небесен, Утешителу, Духу на вистината, Кој си насекаде и сè … Continue reading

Posted in Молитвеник | Leave a comment

МОЛИТВА ЗА ДАР НА ПРОСТУВАЊЕ

Спасителу мој, научи ме, Ти се молам, од се срце да им простувам на сите кои со нешто ме навредиле. Знам дека не можам да застанам пред Тебе со чувство на омраза што се крие во мојата душа. Огрубело, Господи, … Continue reading

Posted in Молитвеник | Leave a comment

МОЛИТВА ЗА ИСЦЕЛЕНИЕ НА БЛИЖЕН

Христе, наш Заштитнуку, посети и исцели го Твојот слуга (името) што страда, отстранувајќи од него секаква болест и тешка болка. Подигни го за да може да Те воспева Тебе и непрестајно да Те славослови, по молитвите на Богородица, Ти Кој … Continue reading

Posted in Молитвеник | Leave a comment

БЛАГОДАРСТВЕНА МОЛИТВА ОД СВ.ЈОВАН ЗЛАТОУСТ

Каква пофалба, какво славословие или каква благодарност, или како да ти се оддолжиме Тебе, единствениот човекољубив Бог? Зашто кога бевме осудени на погибел и нурнати во нашите гревови, Ти ни дарува слобода и ни ја даде бесмртната и небесна храна, … Continue reading

Posted in Молитвеник | Leave a comment

ГОСПОДОВА МОЛИТВА

Оче наш,Кој си на небесата,да се свети името Твое, да дојде царството Твое,да биде волјата Твоја,како на небото,така и на земјата,лебот наш насушен дај ни го денес, и прости ни ги договите наши,како што им ги проштаваме и ние на … Continue reading

Posted in Молитвеник | Leave a comment

ТРИЕСЕТ И ТРИ МОЛИТВИ ЗА ТРИЕСЕТ И ТРИТЕ ЈАЗЛИ НА БРОЈАНИЦАТА

01. Спомни, Господи, за мир во светот. 02. Господи, Исусе Христе, помилуј ја Црквата наша и нашето Православие. 03. Господи, Исусе Христе, помилуј го Епископот наш и неговото братство. 04. Господи, Исусе Христе, помилуј ги, низ целата Земја, Православните клирици … Continue reading

Posted in Молитвеник | Leave a comment

ПОКАЈНИОТ КАНОН КОН НАШИОТ ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС И ДРУГИ МОЛИТВИ

ПЕСНА 1, ГЛАС 6 Ирмос: Како по суво газеше Израил по дното на морето и гледајќи го фараонот – гонител како се дави, извикуваше: победна песна да Му пееме на Бога! Помилуј ме, Боже, помилуј ме! Јас грешниот и преоптоварен … Continue reading

Posted in Молитвеник | Leave a comment

МОЛИТВА КОН СВЕТИ НАУМ

Пред тебе, угоднику на живиот Бог, Науме чудотворче, кој си го исполнил законот на нашиот Бог и Спасител Исус Христос и си добил од Него вечен живот, се поклонуваме со љубов и ти благодариме со смирение за многуте твои чудодејства … Continue reading

Posted in Молитвеник | Leave a comment

МОЛИТВА КОН СВЕТИ НАУМ ОХРИДСКИ

Исцеление на болести Тебе, угоднику на живиот Бог, Науме, Чудотворче, кој си го исполнил законот на нашиот Бог и Спасител – Исус Христос и си здобил од Него живот вечен, ти се поклонувам со љубов и ти благодарам со смирение … Continue reading

Posted in Молитвеник | Leave a comment

ВЕЧЕРНА И УТРЕНА БОГОСЛУЖБА НА СВ.КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ

МАЛА ВЕЧЕРНА стихири, глас 1: Пријдете, празникољупци, од срце да ја запееме соборната песна на небесните чинови, со милост да се заблагодариме. Боговдахновен Клименте, преку твоите молитви, оние што те почитуваат, да ги избавиш од секакво искушение, секаква тага и … Continue reading

Posted in Молитвеник | Leave a comment

МОЛИТВА КОН СВЕТИТЕ КИРИЛ И МЕТОДИЈ

О, преславни учители и просветители на словенските народи, свети рамноапостолни Методиј и Кирил. Кон вас, како чеда кон своите отци, со светлината на учењата и од буквите ваши просветени и во верата Христова поучени, сега усрдно прибегнуваме и со скрушени … Continue reading

Posted in Молитвеник | Leave a comment

МОЛИТВЕНО ПРАВИЛО ОД ВЕЛИГДЕН ДО ТОМИНА НЕДЕЛА

Полуноќницата, утринските молитви, часовите, повечерието и молитвите пред спиење се вршат по ова правило: Со молитвите на Светите Отци наши Господи Исусе Христе, Боже наш, помилуј не. Амин. Христос Воскресе од мртвите, со смрт смртта ја уништи, и на сите … Continue reading

Posted in Молитвеник | Leave a comment

ПОКАЈНА МОЛИТВА НА СВЕТИ ЕФРЕМ СИРИН

Господи, пред тркалото на времето да сопре во мојот живот, помилуј ме! Пред и ветрот на смртта да дувне, и на телото мое болести се појават – на смртта весници – помилуј ме! Пред и величественото сонце на висините да … Continue reading

Posted in Молитвеник | Leave a comment

Молитва на Свети Ефрем Сирин за време на пост

Господи и Владико на мојот живот! Дух на мрзливост, униние, властољубие и празнословие не ми давај. Дух на целомудрие, смиреноумие, трпение и љубов дарувај на мене, слугата Твој! Да, Господи, Цару, дарувај ми да ги видам прегрешенијата мои и да … Continue reading

Posted in Молитвеник | Leave a comment

Молитва за духовниот отец

Спаси го, Господи, и помилувај го мојот духовен отец (име), не осудувај го и не измачувај го заради мојот гревовен живот. Умножи ги во него духовните дарови, откриј му ги сите мои прегрешенија, изполни го со мудрост, со милост и … Continue reading

Posted in Молитвеник | Leave a comment

Молитва при склучување брак

Господи, Боже наш, во Својот Домострој на спасение, во Кана Галилејска го удостои, чесен да го покажеш бракот, со Твоето присуство. Сам Ти сега слугите Твои (имињата) , кои благоволиш да се соединат еден со друг, во мир и во … Continue reading

Posted in Молитвеник | Leave a comment