Category Archives: Молитвеник

Молитви за живите

Спомни ја Господи Исусе Христе, Боже наш, Твојата вечна милост, поради која си станал човек, си претрпел распнување и смрт, за да ги спасиш оние што ќе поверуваат во Тебе; си воскреснал од мртвите, си се вознел на небесата, седиш … Continue reading

Posted in Молитвеник | Leave a comment

Молитва пред исповед

Владико, Господи Боже наш. Ти не ја сакаш смртта на грешните, туку сакаш да се обратат и да бидат живи. Ти, Кој ги примаш сите грешници, кои со покајание при Тебе припаѓаат, прими ме сега и мене, кој поради моите … Continue reading

Posted in Молитвеник | Leave a comment

Молитва на свети Јован Кронштадски

Господи! Името Твое е Љубов, не ме отфрлај мене, заблудениот. Името Твое е Сила, укрепи ме мене, изнемоштениот и паднатиот. Името Твое е Светлина, просвети ја душата моја, од житејските страсти помрачена. Името Твое е Мир, смири ја вознемирената душа … Continue reading

Posted in Молитвеник | Leave a comment

Молитва за мир

Господи Исусе Христе, Боже наш, прости ни ги сите наши гревови и беззаконија, со коишто го раздразнивме Твоето човекољубие и ја разгневивме Твојата благост. Отстрани го од нас Твојот праведен гнев, смири ги сите раздори, немири и безредија што се … Continue reading

Posted in Молитвеник | Leave a comment

Молитва за време на бездождие и суша

Господи, Боже наш, знаеме дека сме недостојни за Твоите добрини, ниту сме достојни за да ги подигнеме очите и да гледаме кон небото, да застанеме пред Тебе и да ги искажеме нашите прозби, зашто какво добро направивме за да ни … Continue reading

Posted in Молитвеник | Leave a comment

Молитиви против осквернување

Боже, биди милостив кон мене грешниот. По молитвите на светите Отци наши, Господи Исусе Христе, Боже наш, помилуј не’. Амин! Слава Ти, Боже наш, слава Ти. Цару небесен : Трисвето : Оче наш : Господи, помилуј! (12 пати) Слава : … Continue reading

Posted in Молитвеник | Leave a comment

Молитва прва на свети Василиј Велики

јас бедниот пак се сопнав со умот, и по лошата навика служејќи му на гревот, пак ме зароби кнезот на темнината и родителот на страсните наслади, и како понижен род ме принудува да и’ служам на неговата волја и телесните … Continue reading

Posted in Молитвеник | Leave a comment

Молитва втора на свети Василиј Велики

Многумилостив, непреоден, чист, безгрешен Господи, исчисти ме мене, Твојот непотребен слуга, од секакво оскврнување, телесно и душевно, и од мојата нечистотија која од негрижа и мрзливост се умножила во мене со сите свои останати беззаконија и покажи ме чист, господару, … Continue reading

Posted in Молитвеник | Leave a comment

Молитви кога сме тажни

Кон Господа Вечен и Милосрден Боже и Многумилостив Оче наш, маките и тешките неволји што ме снашле, страшни ја измачуваат мојата душа. Но, Тебе така Ти било угодно, затоа јас се’ доброволно поднесувам. Сите мои телесни страдања и душевни маки … Continue reading

Posted in Молитвеник | Leave a comment

Молитва по завршување на работниот ден

Ти благодарам, Господи Исусе Христе, Боже ној, што ме удостои да се вратам здрав и неповреден од работа, та со бодро и благодарно срце да Ти пеам и да Те славам. Ти, божествениот Работник, не сметаше дека трудот унижува, туку … Continue reading

Posted in Молитвеник | Leave a comment

Света Педесетница

Педесетницата ја празнуваме и доаѓањето на Духот и остварување на ветувањето и исполнување на надежта и секоја тајна зашто е голема и чесна. Затоа Ти пееме: Создател на сите, Господе слава Тебе. Со странски јазици си ги оспособил Твоите ученици … Continue reading

Posted in Молитвеник | Leave a comment

Молитва за мир во бракот

Господи Боже, Ти го освети нашиот брак на чистота, Ти не’ благослови да живееме во мир, едномисленост, во чистота и во взаемна љубов, преку врските на мирот да бидеме едно тело. Но, Пречист Владико, поради ѓаволски искушенија и заради нашите … Continue reading

Posted in Молитвеник | Leave a comment

Молитва за секоја прозба

Господи, Боже наш, Ти се молиме, послушај го гласот на нашата молитва. Помилуј не’ нас, твоите чеда, со својата благодат и милост и исполни ни ги сите прозби, прости ни ги сите намерни и ненамерни согрешенија. Нашите молитви и милостини … Continue reading

Posted in Молитвеник | Leave a comment

Молитва за смирување на скарани

Човекољубив Господи, Царе на мирот, Христе Боже наш, Ти ја урна преградата на непријателството и им го даде Твојот мир на луѓето, за да живеат по Твојата волја и да му се радуваат на вистинскиот живот. Ти ни заповеда да … Continue reading

Posted in Молитвеник | Leave a comment

Молитва за смилување

Господи, милостив си кон сиромашните. Овој свет е куќа на болката, полн со јад, беда и очај. Смилувај ни се. Смилувај се на сите коишто поднесуваат претежок живот, од кои што се бара повеќе отколку што можат, кои што ги … Continue reading

Posted in Молитвеник | Leave a comment

Молитва за дар за простување

Спасителу! Научи ме да простувам од душа на сите, коишто со нешто ме повредиле. Знам дека не можам да застанам пред Тебе со чувството на омразата која се крие во мојата душа. Огрубено е, Боже, моето срце! Во мене нема … Continue reading

Posted in Молитвеник | Leave a comment

Молитва за местото во кое живееме

Господи, Те молиме за местото во кое живееме, за сите наши сожители, за секој од нас да најде човечен соживот и место на мирот. Те молиме за сите кои живеат покрај нас, за соседите и познатите, за нашите пријатели и … Continue reading

Posted in Молитвеник | Leave a comment

Молитва за мир во домот

Боже на љубовта, Боже на мирот и долготрпението, помогни ни да живееме во овој дом секогаш во мир, слога и љубов. Засилувај го нашето трпение, зашто Ти, Господи, си долготрпелив кон нас, грешниците. Скротувај не’ со благост кога сме гневни, … Continue reading

Posted in Молитвеник | Leave a comment

Секојдневна исповед на гревовите

На тебе, мојот Господ и Создател, Единиот Бог Кого Го прославувам и на Кому се поклонувам во Светата Троица – Отец, Син и Светиот Дух, ги исповедам сите мои гревови што сум ги направил во деновите на мојот живот и … Continue reading

Posted in Молитвеник | Leave a comment

Молитва на Нова година

Вадико, Господи Боже наш, Ти си извор на животот и бесмртноста. Создател на сите видливи и невидливи созданија. Ти си ги ставил времињата и годините под Твоја власт, Ти владееш над се’. Милостиво прими ја оваа наша благодарност и молба … Continue reading

Posted in Молитвеник | Leave a comment