Category Archives: Написи

ДУШАТА ПОСЛЕ СМРТТА

ОТЕЦ СЕРАФИМ РОУЗ-ВИСТИНСКО ХРИСТИЈАНСКО ДОЖИВУВАЊЕ НА НЕБЕСАТА 1.„ЛОКАЦИЈАТА“ НА НЕБЕСАТА И АДОТ Веќе сме виделе од многуте истории на светите Отци и од житијата на Светителите дека душата веднаш по смртта стапува во поднебесно воздушно царство. Исто така видовме дека … Continue reading

Posted in Написи | Leave a comment

УМНОЖИТЕЛ НА ЛЕБОТ ВО ПУСТИНАТА

Севишниот Бог се што твори, твори целисходно. Ништо во Неговите дела нема бесцелно, непотребно и излишно. Зошто некои луѓе така бесцелно одат и работат толку бесцелни нешта? Затоа што не ја знаат целта на својот живот, ниту метата на своето … Continue reading

Posted in Написи | Leave a comment

ПУСТИНАТА НА НАШИОТ СЕГАШЕН ЖИВОТ

По минувањето низ Црвеното Море, Евреите биле на само неколку стотици километри, или две недели патување пешки, од нивната одредена Ветената земја. Сепак, им требаа четириесет години да кружат во пустината пред да дојдат на местото што му беше ветено … Continue reading

Posted in Написи | Leave a comment

ЗА МОЛИТВАТА ПРВ ДЕЛ

старец Никон Светогорец Денешната наша тема е за молитвата. Бидејќи молитвата, сите знаеме, не очекуваме да ја научиме сега, овде ќе изложиме неколку нешта по еден редослед, за да запомниме подобро. Има два вида на молитва – заедничка и лична. … Continue reading

Posted in Написи | Leave a comment

ШТО НИ КАЖУВА БИБЛИЈАТА

АЛЧНОСТА (Лакомството) а) Алчноста е корен на сите зла “Алчноста за пари е корен на сите зла. Некои луѓе се толку алчни по пари, што дури и од верата скршнаа и си нанесоа многубројни болки” (1. Тимотеј 6:10) “Од каде … Continue reading

Posted in Написи | Leave a comment

ИСЦЕЛЕНИЕ

Во денешното евангелско четиво (Мат. 9 гл.) слушнавме за чудото кое Господ го извршил со раслабениот. Ближните на болниот го донеле пред Господ, и заради нивниот труд и неговата вера, Господ напрво го разрешил од неговите гревови, па потоа го … Continue reading

Posted in Написи | Leave a comment

ПРОТЕРУВАЊЕТО НА АДАМ И НЕДЕЛАТА НА ПРОСТУВАЊЕ

ЗАПОЧНА ВЕЛИГДЕНСКИОТ ПОСТ Оваа недела беше Недела на простување, во која се сеќаваме дека Адам и Ева се протерани Едемскиот Рај. Иако првично не носеле облека, тие биле облечени во облека на светлина и убавина. Кога биле протерани од Едем, … Continue reading

Posted in Написи | Leave a comment

ОД КАДЕ ПОТЕКНУВА ХРИСТИЈАНСКАТА БИБЛИЈА

Погодниот “пакет” на светите списи што ние ја нарекуваме Библија не се појави одеднаш во времето на апостолите. Бројни Евангелија, Посланија, Откровенија и други дела биле првично дел од Новиот завет во различни времиња и места. За некои може да … Continue reading

Posted in Написи | Leave a comment

ПО СТАПКИТЕ НА ХРИСТОС

ПОСЛЕДНИОТ ИСПОСНИК

Posted in Написи | Leave a comment

ПРИДОНЕС НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА ЗА ОБОЖЕНИЕТО НА ЧОВЕКОТ

Господ Исус Христос ни овозможува повторно да се соединиме со Бога и да се вратиме на првобитното значење за кое Бог и го создаде човекот. Затоа Исус Христос во Светото Писмо се нарекува Пат, Двери, Добар Пастир, Живот, Воскресение и … Continue reading

Posted in Написи | Leave a comment

ЗА ЧЕСТОТО ПРИЧЕСТУВАЊЕ

За темата на причестувањето постои раширена заблуда која воопшто не го отсликува изворното православно доживување. Некои веруваат дека причестувањето е дозволено само – три пати годишно. Таквото сфаќање е сосема погрешно и далеку од вистината. Тао го извртува изворното православно … Continue reading

Posted in Написи | Leave a comment

ОБЈАСНУВАЊЕ НА ПОИМОТ МИТАРСТВА

МИТАРСТВА Православната Црква учи дека секоја крстена душа после смртта мора да помине преку 20 митарства за да стаса во Царството Небесно. На секое од тие митарства се истражува одреден вид на грев и на секое од нив се суди … Continue reading

Posted in Написи | Leave a comment

ПРОТИВ ОНИЕ КОИ ПРВЕНСТВО ДАВААТ НА ОТЕЦОТ

Да се говори или зборува за Бога, да се изрази она што се однесува на Него, да се изрази она што тешко може да се изрази и да се наведе на мисла за да се сфати она што на сите … Continue reading

Posted in Написи | Leave a comment

ПАТОТ КОН НЕБЕСАТА

ЗАКОН БОЖЈИ Љуби го Словото Божјо, т.е. Писмото кое ни е предадено од страна на Пророците и Апостолите, како од Самиот Бог, зошто Словото Божјо е Слово на устата Негова. Ако го љубиш Бога, тогаш без сомнение ќе го љубиш … Continue reading

Posted in Написи | Leave a comment

СВЕДОШТВОТО ПЕТРОВО ЗА ИСУСА ХРИСТА И ПОВИК НА ПОКАЈАНИЕ

ЧУДОТО ПРЕД ХРАМОТ 1. Петар и Јован заедно влегуваа во храмот во деветтиот молитвен час. 2. Имаше еден човек, фатен уште во мајчина утроба, кого го носеа и поставуваа секој ден пред вратата на храмот, наречена Красна, за да проси … Continue reading

Posted in Написи | Leave a comment

ПАТОТ КОН НЕБЕСАТА

ЗА БОГ КОЈ ЉУБИ Мили Христијани, сите Христијани велат: „Како можеме да не го сакаме Бога?“ или „Кого ќе го сакаме, ако не Бога?“ Ова е вистинита изрека: „Како можеме, а да не го сакаме Бога?“ или слично: „Кого ќе … Continue reading

Posted in Написи | Leave a comment

А ШТО АКО БОГ ЈА КАЖА ВИСТИНАТА

Одговор на текст од Сергеј Худиев “Дали Христос ги отфрла римокатолиците?“ I дел. Нешто за текстот Се сеќавам на поранешните текстови на Сергеј Љвович Худиев, особено ме импонираше што авторот во нив секогаш наведуваше сериозна аргументација под секоја своја изјава. … Continue reading

Posted in Написи | Leave a comment

ЛУЃЕ НА ЉУБОВТА

Тоа се оние кои се формираат себеси да ги сакаат сите луѓе а над се да го сакаат Бог. Што се е потребно да се направи луѓето да станат луѓе на љубовта? На секој почеток се разбира е крштевањето! -Сам … Continue reading

Posted in Написи | Leave a comment

ИСТОРИЈА НА ЕРУСАЛИМ

Историјата на Ерусалим започнува уште пред 5000 години. Околу 2500 година пред Христа, градот го населиле Канаанити. Подоцна, Ерусалим станал тврдина на Евуситите. Кога цар Давид го освоил градот во 1000 година п.н.е., Евуситите биле претопени во Еврејскиот народ. Давид … Continue reading

Posted in Написи | Leave a comment

МАСАКРОТ ВРЗ НЕРОДЕНИТЕ ДЕЦА

Во овој суров свет во кој живееме, кога речиси се е завртено кон сетилните уживања, кога е уништено традиционалниот семеен поредок, кога со светската политика и економија владеат глобалисти кои ги промовираат своите идеи и идеали, се прават милиони абортуси, … Continue reading

Posted in Написи | Leave a comment