Category Archives: Написи

ПАТОТ НА СПАСЕНИЕТО

Во овој свет постојат само две групи луѓе: оние кои се осудени и изгубени и оние кои се помилувани, спасени; грешници и свети. И ти, пријателе мој, припаѓаш во една од овие групи. Или си, или не си христијанин. Има … Continue reading

Posted in Написи | Leave a comment

ШТО Е ПРАВОСЛАВИЕ

Кога зборуваме за Православието не смееме да ја повториме грешката на Пилат кој ја направи кога го праша Исуса: „Што е вистината?“ (Јован, 18,38). Точното прашање е: „Кој е вистината?“ Бидејќи вистината не е идеја или систем, туку тоа е … Continue reading

Posted in Написи | Leave a comment

МНОГУМИНА СЕ МЕЃУ НАС НО НЕ ГИ ПРЕПОЗНАВАМЕ

Можеби некаде сте виделе ваква фотографија, а можеби и знаете коj е овој дедо?! А доколку не знаете еве ви прилика да дознаете нешто повеќе за овој дедо кого многу луѓе го сметаат за жив светител. Оваа слика беше скоро … Continue reading

Posted in Написи | Leave a comment

МОЛЕТЕ СЕ И ЧИТАЈТЕ ГО СВЕТОТО ПИСМО

ПРАВОСЛАВНИ СОВЕТИ Читајте го Светото Писмо зошто во него ќе го најдете животот вечен. Нашиот Господ Исус Христос,нашиот Владика и Творецот на ангелите и сите умни и чувствителни твари, поттикнат од големата Своја милост, добрина и љубов кои ги има … Continue reading

Posted in Написи | Leave a comment

ДА СЕ ПОТРУДИМЕ ДА СЕ МОЛИМЕ НА БОГА ВО ВИСТИНА

Во својата денешна прва беседа сакам да поставам две прашања: Зошто верникот се моли и дали молитвата е достапна за човекот кој се уште не верува во Бога? Но можеби, пред се, би требало да кажам, барем приближно, што е … Continue reading

Posted in Написи | Leave a comment

ВЕРУВАЈТЕ ВО ГОСПОДА И ВО ТОА ШТО ТОЈ НИ КАЖА

Постете,Исповедувајте се и Причестете се++++++ ПРВА КНИГА ЦАРЕВИ ОД 16 ДО 22 ГЛАВА 29 Ахав, синот Амриев, стана израелски цар во триесет и осмата година на Асиното царување со Јудеја, и владееше дваесет и две години над Израел во Самарија. … Continue reading

Posted in Написи | Leave a comment

ПАТОТ, ВИСТИНАТА И ЖИВОТОТ

„Да не се вознемирува вашето срце; вие верувате во Бога, верувајте и во Мене!Во Домот на Мојот Татко има многу живеалишта; ако не беше така, Јас ќе ви кажев, зашто одам да ви приготвам место.И кога ќе отидам и ви … Continue reading

Posted in Написи | Leave a comment

УЧЕНИК И УЧИТЕЛ-2

НЕ МОЖЕ ДОБРОТО ДА СЕ БАРА ВО ЗЛОТО Со овие зборови ја почна учителот приказната за духовите на злобата, за тоа како тие влијаат врз човекот и како всушност самиот човек дозволува тие да го збунуваат и мамат. А на … Continue reading

Posted in Написи | Leave a comment

УЧЕНИК И УЧИТЕЛ

ДА СЕ ВЕРУВА ЗНАЧИ ДА СЕ БИДЕ ХРАБАР Да се верува значи да се биде храбар, да се биде јунак, витез на Чесниот Крст, а тоа може да биде само оној човек кој едноставно верува во Господ Исус Христос и … Continue reading

Posted in Написи | Leave a comment

ЕДЕН ОД МНОГУМИНА ЕВРЕИ

НИКОЛАЕ СТАИНХАРТ:„ГОСПОД НЕ ПОБАРА ОД НАС ДА БИДЕМЕ ГЛУПАВИ“ 29 август 1964 година Се чувствувам како илјадници ѓаволи да ме чешаат кога гледам како христијанството погрешно се смета за глупост, за еден вид на полумудрост, кукавички фанатизам, како да целта … Continue reading

Posted in Написи | Leave a comment

ГО ЧЕКАМ ВОСКРЕСЕНИЕТО

ГО ЧЕКАМ ВОСКРЕСЕНИЕТО И ЖИВОТОТ ВО ИДНИОТ ВЕК Неутешна и бескрајна би била нашата тага по блиските кога ќе умрат, кога Господ не би ни подарил вечен живот. Нашиот живот би бил бесмислен кога би се завршил со смрт. Тогаш … Continue reading

Posted in Написи | Leave a comment

ЗА ДУХОВНАТА ЉУБОВ

Сите луѓе треба да се предадат на Бога. Тоа не учи и Црквата; таа вели: „Самите себеси, едни на други и целиот свој живот на Христа Бога да го предадеме“. Кој се предаде себеси и се на Бога, тој може … Continue reading

Posted in Написи | Leave a comment

ВО ПОЧЕТОКОТ БЕШЕ СЛОВОТО И СЛОВОТО БЕШЕ ВО БОГА И СЛОВОТО БЕШЕ БОГ

На Литургија на денот на Светлото Воскресение се чита почетокот на Евангелието по Јован за Божественото Слово. Кога се е сиполнето со Светлината на Христовото Восресение и небото се соединува со земјата во славењето на Побеникот над смртта, Евангелието ни … Continue reading

Posted in Написи | Leave a comment

ЗА ПОСТОТ – ПРЕКУ БОЖЈОТО ОТКРОВЕНИЕ ЗАПИШАНО ЗА НЕГО ВО СВЕТОТО ПИСМО

Цитирани делови од Светото Писмо – посветени за постот и духовниот спасителен живот – за молитвено размислување – созерцание. Лука. 5, 33 – 35 Месијата пророкува дека Неговите ученици, по Неговото одделување од нив, односно, по Неговото воскресение и вознесение … Continue reading

Posted in Написи | Leave a comment

ХРАБРО ИСПОВЕДУВАЊЕ НА ВЕРАТА

Преподобен Амвросиј Оптински „Змијата кога ја менува кожата се провлекува низ многу тесен премин. Неа и е згодно на тој начин да ја отфрли својата претходна кожа. Така и човекот, сакајќи да се ослободи од својот претходен живот, мора да … Continue reading

Posted in Написи | Leave a comment

ШТО КАЖА ПРОРОКОТ ИСАЈА А ШТО ДЕНЕС СЕ СЛУЧУВА

ПРОРОК ИСАИЈА ГЛАВА 17 1Пророштво за Дамаск. „Ете, Дамаск ќе прекрати да биде град, и ќе стане куп урнатини; 2неговите гратчиња, напуштени довека, ќе бидат пасиште за стадата; ќе лежат во нив, и никој не ќе ги тера. 3Ефрем ќе … Continue reading

Posted in Написи | Leave a comment

ОДГОВОР НА ПРАШАЊЕТО ОД ЕДЕН СВЕШТЕНИК ЗА СВЕТСКАТА КРИЗА

СВЕТИ ВЛАДИКА НИКОЛАЈ ВЕЛЕИМИРОВИЧ ЗА СВЕТСКАТА КРИЗА Ти ме праша, о Божји човеку, од каде доаѓа денешнава криза и што таа значи? Кој сум јас за да бидам прашан за волку голема работа? „Би требало да зборуваш само тогаш кога … Continue reading

Posted in Написи | Leave a comment

ПРОПОВЕДНИК

СУЕТА НАД СУЕТИ ”Суета над суетите, вели Проповедникот, суета над суетите, сè е суета!” Каква му е ползата на човекот од сиот негов труд, со кој се труди под сонцето? Едно поколение заминува, друго доаѓа, а земјата останува секогаш. Сонцето … Continue reading

Posted in Написи | Leave a comment

ЗА ЧУВАЊЕТО НА УМОТ И ТРЕЗВЕНОСТА

Кој не обрнува внимание на чувањето на својот ум, тој не може да биде чист со срцето и нема да се удостои да го види Бога. Кој не внимава, тој не може да биде сиромашен со дух, не може да … Continue reading

Posted in Написи | Leave a comment

ШТО Е БРАКОТ И КАКОВ БРАК ПОСТОИ

Постојат два облика на христијанско живеење: монашки живот и брак. Третата состојба, девственост во светот е екстремно опасна, преполна со искушенија и над силата на најголем број од луѓето. Згора на тоа, оние кои се придржуваат на оваа состојба претставуваат … Continue reading

Posted in Написи | Leave a comment