Category Archives: Поуки

П О У К А

Треба да се стремиме кон Самиот Бог,кон Неговата Личност,што значи кон она што е над се,за да му овозможиме на нашето тело,инаку склоно кон бездејствие,залет кон вечноста. + администрација МВПЦ

Posted in Поуки | Leave a comment

НАЈГОЛЕМИОТ РОБОВЛАДАТЕЛ-ГРЕВОТ

Во текот на целата човечка историја можеме да видиме дека човекот постојано имал потреба да се ослободи од било какво робување бидејќи Бог и го создал како слободно битие со своја слободна волја да одлучува. Таа особина човекот ја носи … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

ЦАРСКИОТ ПАТ – ВИСТИНСКО ПРАВОСЛАВИЕ ВО ВРЕМЕТО НА АПОСТАСИЈАТА

„Како што велат Отците, крајностите и од едната и од другата страна се еднакво штетни…Ние треба да одиме по царскиот пат, избегнувајќи ги крајностите од двете страни“- Свети Јован Касијан. Православните христијани денес живеат во една од најкритичните епохи во … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

ТИ ШТО ГО БАРАШ БОЖЈИОТ МИР

КАКО ДА ЖИВЕЕМЕ ВО ОТШЕЛНИЧКИОТ ЖИВОТ СЕКОЈ ЕДЕН САМ СИ ГО НОСИ КРСТОТ 1. Ги предавам овие правила, кои низ мојата уста ги изрекол Господ, за оние кои сакаат да го земат тешкото иго на отшелништвото. Тие треба да се … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

ХРИСТИЈАНТВОТО ГИ МЕНУВА ЛУЃЕТО И ГИ ИСЦЕЛУВА

Нашата вера е вера над сите вери. Таа е од откривението, таа е автентична и вистинска. Другите религии се човечки и плитки. Тие не ја знаат вечинината на Троичниот Бог. Тие не знаат дека нашата цел, дека сем создадени да … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

ВИЕ СТЕ ИЗБРАНИОТ НАРОД

„Гледајте каква љубов ни дал Таткото: да се наречуваме Божји деца“(1. Јован 3:1) и сме. О блаженства! О, колку голема Божја љубов кон човекот! О, колку постигнала љубовта Божја! О, колку Божјата љубов се излеала! Сиротите и отфрлените грешници се … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

КРСТОТ,РАСПЕТИЕ,ВОСКРЕСЕНИЕ

ВО ВОСКРЕСЕНИЕ ВЕРУВАМ,СМРТА Е ПОБЕДЕНА НА КРСТ ИМА САМО ЕДНО ИМЕ Во тоа време римјаните сите казнети ги разапнувале на крст каде така оставени се упокојувале. Така и го сториле тоа кога и Господ Бог Исус Христос го осудува Попнтиус … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

ВО ШТО ДА НЕ ВЕРУВАМЕ

ПАЗЕТЕ СЕ ОД ЛАЖНИ ПРОРОЦИ НА МОДЕРНОТО ВРЕМЕ ЛАЖНИ ПРОРОЦИ, ЈАСНОВИДЦИ И БИОЕНЕРГЕТИЧАРИ Лажните пророци денес се масовна појава меѓу нашиот народ. Токму поради нивната масовност, нивното влијание е многу негативно. Нивните „откритија“ ги објавуваат телевизиите, радиото и печатот. Дека … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

ГОСПОДОВАТА НАУКА ДО НАРОДИТЕ ПРЕКУ ДВАНАЕСЕТТЕ АПОСТОЛИ

1.Постојат два пата: едниот пат води кон животот, а другиот пат води кон смртта и разликата меѓу нив е голема. (Јерем. 21, 8); (5.Мојс. 30, 15-20); (Мат. 7, 13-14). 2.Патот кон животот е овој: прво „сакај Го Бога Кој те … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

МОЛИТВЕНО РАЗМИСЛУВАЊЕ НА СВЕТИОТ ОТЕЦ ДИМИТРИЈ РОСТОВСКИ

ЗА СТРАДАЊАТА НА НАШИОТ ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС (мошне полезно и од многуте молитвени правила поважно кое треба да се чита секој петок и во време на подготвување за Светото причестување) Почеток: Цару небесен, Трисвето, Оче наш, Пријдете да се поклониме … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

ПОУЧЕНИЈА

Posted in Поуки | Leave a comment

ОБЈАСНУВАЊЕ НА ДЕСЕТТЕ БОЖЈИ ЗАПОВЕДИ

Библијата ни кажува дека Бог му пришол на Мојсеј на гората Синај за да му го предаде првиот пишан закон, кој всушност е единствениот морален систем. Тогаш громови грмеле и молњи светкале за да ја исчистат гората. Додека гората се … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

ОТВОРЕНО ПИСМО НА ЈЕРОМОНАХОТ ДИМИТРИЈА ЗА КОРОНА ВИРУСОТ

ПАЃАМЕ НА ПРВАТА ЛЕКЦИЈА, А ТАА СЕ ВИКА ЉУБОВ Многумина се јавуваат во манастирот Тумане, загрижени прашуваат…Токму заради тоа јеромонахот Димитрија, во своето отворено писмо, се обрати до верниците: „И оваа борба за ‘гол живот’ во вид на полнење на … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

ВОЗОТ НА ЖИВОТОТ

ВОЗОТ НА ЖИВОТОТ Животот е како возење со воз, со сите станици, патувања и несреќи. Влегуваме во воз, ги запознаваме своите родители и мислиме дека за секогаш ќе патуваат со нас, но тие на некоја станица ќе излезат, а ние … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

БОЖИЌЕН ПОСТ,ВО ИСЧЕКУВАЊЕ НА РАЃАЊЕТО НА СПАСИТЕЛОТ

ПРОРОЦИ За да се сочува правата вера, Бог испраќал пророци. Тоа биле свети и побожни луѓе кои самиот Бог ги избрал за преку нив на луѓето да им ја јави својата волја. Бог им кажувал се што треба да прават … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

БЛАГОСЛОВЕНИ МУДРОСТИ

ТОЈ ШТО Е ЉУБЕЗЕН-СЕБЕСИ ДОБРО СИ ПРАВИ, ОНОЈ ШТО Е СУРОВ-СЕБЕСИ ЗЛО СИ ПРАВИ. НА СУДНИОТ ДЕН БОГАСТВОТО НЕ ПОМАГА, САМО ПРАВЕДНОСТА ОД СМРТ ИЗБАВУВА. РАЗУМЕН ЧОВЕК ЈАЗИКОТ СИ ГО ЗАУЗДУВА, НЕРАЗБРАН ЧОВЕК И НАЈБЛИСКИТЕ ГИ НАВРЕДУВА. ОД УСТАТА НА … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

СТАРЕЦ ГАВРИЛ СВЕТОГОРЕЦ

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ВАРТОЛОМЕЈ ОД СТАРЕЦ ГАВРИЛ СВЕТОГОРЕЦ Кареа 24 октомври 2019 година Господова Ваша Сесветост, За време на вашата неодамнешна посета на Светата Атонска Гора – земниот удел на нашата Пресвета Мајка Богородица – имав желба да го добијам … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

КАКВИ ГРЕШКИ ПРАВИМЕ НА ГРОБОВИТЕ И ДОМА

Почнуваат зимските слави,а црквата сака да ве потсeти дека гозбите органзирани во име на Бога се далеку од црковните канони и од проповедањето на верата.Тоа што се органзира на грoбишта не се во согласност со верските обичаи и треба да … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

МУДРИТЕ ЌЕ НАСЛЕДАТ СЛАВА А БЕЗУМНИТЕ СРАМ

Не откажувај да му направиш добро на оној, кој има потреба, кога раката твоја има сила да му помогне. Не вели му на пријателот свој: „Оди си и дојди пак; утре ќе ти дадам” кога си во состојба да му … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

МАЈКАТА ДО 40 ДЕНА ОД ПОРОДУВАЊЕТО НЕ ТРЕБА ДА ПРИСУСТВУВА НА КРШТЕВАЊЕТО НА СВОЕТО ДЕТЕ

ЦРКВАТА ГИ ПРЕДУПРЕДУВА ДВАЈЦАТА РОДИТЕЛИТЕ: ОВА МОРАТЕ ДА ГО ИСПОЧИТУВАТЕ ЗА ДА НЕ НАВЛЕЧЕТЕ ПРОКЛЕТСТВО ВРЗ НЕДОЛЖНОТО ДЕТЕ! Крштевањето е Света тајна преку која човекот станува христијанин и член на Црквата. Само крстен човек има право на сите останати тајни … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment