Category Archives: Поуки

ДУХОВЕН ЧОВЕК

Често можеме да слушнеме, дека духовен човек – е оној, кој се занимава со наука, музика или уметност. Тие луѓе имаат свое место во општествово, и се достојни за почит, но да ги нарекуваме духовни според нивната активност е неправилно. … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

Старец Николај Гурјанов

Со длабока љубов кон Бог и кон Небесната царица еден монах срдечно го молел Бог да му покаже кој на оваа, со грев исполнета земја, живее како еден од светите отци и кој ја исполнува заповедта за љубовта кон Бога … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

ЉУБОВ КОН БОГ

Љуби Го Бог онака, како што Он заповедал да Го љубат, a не онака како што самоизмамените сонувачи мислат дека Го љубат. He паѓај во занеси, не придвижувај си ги нервите, не се распалувај co материјален пламен, пламенот на твојата … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

СВЕТИ ГРИГОРИЈ БОГОСЛОВ

Животни вистини Oд ударите на железото се запалуваат и камењата, а телесниот камшик го образува срцето. Најлошо е да даваш клетва, и да сакаш клетва – и во двата случаи ја навредуваш правдата. Собирај богатство за вечниот век – сегашниот … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

ПРВИ ПОСЛУШАНИЈА

Отворено јавувајќи им се на оние, Кои Го бараат со сето срце, И скривајќи се од оние, Кои со сето срце бегаат од Него, Бог го регулира знаењето на Луѓето за Него. Тој дава знаци, Видливи за оние кои Го … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

ПОУКИ НА ГРУЗИСКИОТ СТАРЕЦ ГАВРИЛ УРГЕБАДЗЕ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ ВРЕМИЊА

„Ѓаволот има 666 мрежи. Во времето на антихристот луѓето ќе очекуваат спасение од космосот. Тоа ќе биде и најголемата замка на ѓаволот: човештвот ќе бара помош од вонземјаните, не знаејќи дека тоа се, всушност. – демони.“ Преподобен Гаврило Ургебадзе + … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

GIFT OF ST. SIMEON

Those who wish, by God’s blessing, to have a fruit of their womb need to pray to St. Simeon the Myrrh-flowing, who was a great ascetic of the Holy Mount Athos. St. Simeon, who was a king in Serbia, abdicated … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

БЛАГОСЛОВЕНИ МУДРОСТИ

ТОЈ ШТО Е ЉУБЕЗЕН-СЕБЕСИ ДОБРО СИ ПРАВИ, ОНОЈ ШТО Е СУРОВ-СЕБЕСИ ЗЛО СИ ПРАВИ. НА СУДНИОТ ДЕН БОГАСТВОТО НЕ ПОМАГА, САМО ПРАВЕДНОСТА ОД СМРТ ИЗБАВУВА. РАЗУМЕН ЧОВЕК ЈАЗИКОТ СИ ГО ЗАУЗДУВА, НЕРАЗБРАН ЧОВЕК И НАЈБЛИСКИТЕ ГИ НАВРЕДУВА. ОД УСТАТА НА … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

ШТО Е ТОА ИСПОВЕД

(Врз основа на делата на о. Александар Јелчанинов) Oбично луѓето што немаат искуство во духовниот живот не ги гледаат повеќето свои гревови. „Не направив ништо особено”, „Грешев како и сите”, „Направив само ситни гревови – не украдов, не убив”, повеќето … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

ПРИЧЕСТ

Постојат некои луѓе со големо стравопочитување , кои непознавајќи го Писмото ,кога ке видат некој христијанин кој редовно се причестува ,почнуваат да го укоруваат(криткикуваат), говеорејќи дека само свештениците тоа можат да го прават. Ако ти сакаш редовно да се причестуваш … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

УЧЕЊЕТО НА ГОСПОД ДО НАЦИИТЕ ПРЕКУ ДВАНАЕСЕТТЕ АПОСТОЛИ

Поглавје 1. Двата начини и Првата заповед. Постојат два начина, еден на животот и еден на смртта, но има голема разлика помеѓу двата начини. Начинот на живот е следниов: Прво, ќе го љубиш Бога, Kој те создал; второ, сакај го … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

ЉУБОВТА КОН ХРИСТОС Е НЕЗАСИТНА

Христос е крајната желба, и нема ништо повозвишено. Со се што е сетилно човекот се заситува, но со Бога не може да се засити. Бог е се. Бог е крајната желба. Ниту една друга радост, ниту едно друго добро, и … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

КАНОНИ И КАНОНСКА СВЕСТ

Кога животот во црковните заедници тече без значителни прекини, кога особено нема некакви забележителни и значителни промени, тога широките маси мислат дека постоечките форми во црквата се стабилни и неповредени. Вообичаената канонска свест во оваа епоха произлегува од самите форми … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

ВО КАНОНСКОТО ПРАВОСЛАВИЕ ВО ДЕНЕШНО ВРЕМЕ

„Што е вистината? – Тоа е Богочовекот Христос и Неговото Евангелие. И неправда е сето она што не е Тој, сe што не е во Неговото Евангелие и против Евангелието. Затоа и служењето на Христос е служење на правдата’ (2 … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

ДА СЕ БИДЕ СО ГОСПОД НА СВЕТА ЛИТУРГИЈА

Толкување на Божествената Служба 1.Христовото Срце Христос вели: “Земете, јадете, ова е Моето Тело…“ И понатаму: “Пиете од нејзе сите, тоа е Мојата Крв на Новиот Завет…“ Многу има на небото светли ѕвезди, тие искри на согласноста Божја, но од … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

ДА СЕ ПРИПРЕМИМЕ ДО ВЕЛИГДЕНСКИОТ ПОСТ

ЗА ПОСТОТ – ПРЕКУ БОЖЈОТО ОТКРОВЕНИЕ ЗАПИШАНО ЗА НЕГО ВО СВЕТОТО ПИСМО Цитирани делови од Св. Писмо – посветени за постот и духовниот спасителен живот – за молитвено размислување (созерцание/ медитација) Лука. 5, 33 – 35 Месијата пророкува дека Неговите … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

А ШТО АКО БОГ ЈА КАЖАЛ ВИСТИНАТА

О Т К Р И В Е Н И Е I дел. Нешто за текстот Се сеќавам на поранешните текстови од Сергеја Љвовича Худиева, посебно ме инпонирало што авторот во нив секојпат наведувал озбилни аргументи испод секоја своја изјава. Очигледно … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

ДАЛИ БОГОРОДИЦА ВЛЕГЛА ВО ХРАМОТ

Во една прилика пријател ми зборуваше за текст на еден богословски сајт посветен на празникот Воведение на Пресвета Богородица во храм. Суштина на тој текст беше во тоа да никакво воведување на Богородица во храмот немало, бидејќи така сметаат “бројни … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

ОБОЖЕНИЕТО – ЦЕЛ НА ЧОВЕЧКИОТ ЖИВОТ

Прашањето за значењето на нашиот живот е од огромно значење, бидејќи се однесува на најважното прашање за човекот: прашањето за значењето на неговото битисување или постоење на земјата. Само кога ќе се завземе соодветен став во врска со ова прашање, … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment

ОБЈАСНУВАЊЕ НА ДЕСЕТТЕ БОЖЈИ ЗАПОВЕДИ

Објаснување на десетте Божји заповеди ни даде светиот владика Николај Велимировић. Тие биле запишани на две таблици, камени плочи, кои Бог ни ги предаде нам преку пророкот Мојсеј на планината Синај. На прашањето што треба да направиме за да ни … Continue reading

Posted in Поуки | Leave a comment