Category Archives: Псалми

ПСАЛМ 1

Имаше мудар човек кој седеше меѓу луѓето во неговото село Тој направи нова смешна шега … Сите се смееја како луди … Потоа го вратил за половина час. Потоа го вратил за уште половина час. Потоа го вратил за половина … Continue reading

Posted in Псалми | Leave a comment

ТОЛКУВАЊЕ НА ПСАЛМИТЕ

ПСАЛМ 15 1.Закрили ме, Боже, зашто се надевам на Тебе. 2. Му реков на Господа: „Ти си мој Господ; нема блаженство без Тебе.” 3. Во светите на земјата и во избраните, во нив е сета моја радост! 4. Ќе се … Continue reading

Posted in Псалми | Leave a comment

ТОЛКУВАЊЕ НА ПСАЛМИТЕ

СВЕТИ АТАНАСИЈ ВЕЛИКИ – ТОЛКУВАЊЕ НА ПСАЛМИ ПСАЛМ 12 1. На пејачкиот началник. Давидов псалм. До кога, Господи, ќе ме забораваш сосем? До кога ќе го криеш Своето лице од мене? 2. До кога ќе слагам совети во мојата душа, … Continue reading

Posted in Псалми | Leave a comment

ТОЛКУВАЊЕ НА ПСАЛМИТЕ

СВЕТИ АТАНАСИЈ ВЕЛИКИ ТОЛКУВАЊЕ НА ПСАЛМ 11 1 За началник на пејачи. На свирка со осум жици. Давидов псалм. Помогни, Господи, зашто ги снема побожните, нема повеќе верност меѓу луѓето. 2 Секој го лаже својот ближен, зборуваат со лажливи усни … Continue reading

Posted in Псалми | Leave a comment

ТОЛКУВАЊЕ НА ПСАЛМИ ПСАЛМ 9

СВЕТИ АТАНАСИЈ ВЕЛИКИ 1.За пејачкиот началник, според напевот: „Умри за синот!” Давидов псалм. Ќе Те славам, Господи, со целото свое срце; ќе ги раскажувам сите Твои чудесни дела! 2. Ќе се радувам и ќе се веселам во Тебе, ќе Му … Continue reading

Posted in Псалми | Leave a comment

ТОЛКУВАЊЕ НА ПСАЛМ 8

СВЕТИ АТАНАСИЈ ВЕЛИКИ 1.За крај, за точилата. Давидов псалм. Господи, Боже наш! Колку е величествено Твоето Име по целата земја; Ти ја подигна Твојата Слава над небесата. 2.Од устата на малите деца и на доилчињата, Си зацврсти пофалба, заради Твоите … Continue reading

Posted in Псалми | Leave a comment

ТОЛКУВАЊЕ НА ПСАЛМИ

ПСАЛМ 3 1.Господи! Колку многу се моите противници, колку многу се креваат против мене! 2.Мнозина се што зборуваат за мојата душа: „Нема за него спасение при Бога!” 3. Сепак, Господи, Ти си мој штит, моја слава, Ти ми ја воздигна … Continue reading

Posted in Псалми | Leave a comment

ТОЛКУВАЊЕ НА ПСАЛМ 1 И 2

Свети Атанасиј Велики ПСАЛМ 1 1 Блажен е човекот кој не оди на советот на нечесните, и не стои на патот на грешниците, и не седи во седиштето на погубниците; 2 туку волјата му е во Господовиот Закон и за … Continue reading

Posted in Псалми | Leave a comment

ТОЛКУВАЊЕ НА ПСАЛМ 131

ПСАЛМ 131 Песна на воздигање. Спомни си, о Господи, за Давида и за сите негови тешкотии; 2. како Му се заколна на Господа, му се заветува на Јакововиот Бог. 3. „Не ќе влезам во шаторот на мојот дом, ниту ќе … Continue reading

Posted in Псалми | Leave a comment

ТОЛКУВАЊЕ НА ПСАЛМ 117

ПСАЛМ 117 Благодарете Му на Господа, зошто е добар, зошто е вечна Неговата милост. 2. Нека рече Израелевиот дом, зошто е добар, зошто е до века Неговата милост. 3. Нека каже Ароновиот дом, зошто е добар, зошто до века е … Continue reading

Posted in Псалми | Leave a comment

ТОЛКУВАЊЕ НА ПСАЛМИ

ПСАЛМ 109 Давидов псалм Му рече Господ на мојот Господ: „Седи од Мојата десна страна, додека ги ставам непријателите Твои во подножјето на нозете Твои. 2 Жезолот на Твојата сила ќе Ти го прати Господ од Сион: владеј меѓу непријателите … Continue reading

Posted in Псалми | Leave a comment

ПОУКИ И ЗБОРОВИ – ТОЛКУВАЊЕ НА ПСАЛМИ

ДА СЕ РАДУВАМЕ НА ГОСПОДА ПСАЛМ 102 1. Благословувај Го, душо моја, Господа, и целата моја внатрешност да Го благословува Неговото свето Име. 2. Благословувај Го, душо моја, Господа, и не заборавај ги сите Негови добрини, на Оној 3. Кој … Continue reading

Posted in Псалми | Leave a comment

ПСАЛМ ОД 1 ДО 10

Паслм 1 1 Блажен е човекот кој не оди по советот на нечесните, и не стои на патот на грешниците, и не седи во седиштето на потсмевачите; 2 туку волјата му е во Господовиот Закон и за Неговиот Закон размислува … Continue reading

Posted in Псалми | Leave a comment

ПСАЛМ ОД 11 ДО 20

Псалм 11 1 На пејачкиот началник. Давидов псалм. Се надевам на Господа! Зошто тогаш и велите на мојата душа: „Одлетај во гората, како птица!” 2 Бидејќи, ете, нечесните го оптегнаа лакот, ги запнаа стрелите за тетивите, за да ги застрелаат, … Continue reading

Posted in Псалми | Leave a comment

ПСАЛМ ОД 21 ДО 30

Псалм 21 1 За пејачки началник. Давидов псалм. Господи, царот се весели со Твојата сила, колку му е голема радоста дека Ти спасуваш! 2 Ти ја исполни желбата на неговото срце и не ја одби молитвата на неговите усни. 3 … Continue reading

Posted in Псалми | Leave a comment

ПСАЛМ ОД 31 ДО 40

Псалм 31 1 За првиот певец. Давидов псалм.(Во време на неволја) На Тебе се надевам, Господи, да не се засрамам никогаш: Избави ме според Својата правда! 2 Приклони го кон мене Своето уво, побрзај да ме ослободиш! Биди ми цврста … Continue reading

Posted in Псалми | Leave a comment

ПСАЛМ ОД 41 ДО 50

Псалм 41 1 За началник на пејачи. Давидов псалм. Блазе му на оној кој мисли на бедниот, Господ ќе го спаси во ден на неволја! 2 Господ ќе го штити и ќе го запази жив, ќе му даде среќа на … Continue reading

Posted in Псалми | Leave a comment

ПСАЛМ ОД 51 ДО 60

Псалм 51 1 За началникот на пејачите. Давидов псалм. Кога пророкот Натан дојде при него, откако Давид беше при Витсавеа. Смили ми се Боже, според Твоето милосрдие, според големите помилувања избриши го моето беззаконие! 2 Измиј ме целиот од мојата … Continue reading

Posted in Псалми | Leave a comment

ПСАЛМ ОД 61 ДО 70

Псалм 61 1 За началник на пејачи. За жичана свиралка. Давидов псалм. О Боже, чуј го мојот вик, слушај ја мојата молитва! 2 Од крајот на земјата, викам кон Тебе; зашто моето срце ми премира: ќе ме кренеш врз карпата … Continue reading

Posted in Псалми | Leave a comment

ПСАЛМ ОД 71 ДО 80

Псалм 71 1 Господи, на Тебе се надевам, не оставај, никогаш да се засрамам! 2 Избави ме во Својата правда и спаси ме; наведни го увото и спаси ме! 3 Биди ми закрила на засолниште и цврста тврдина на спасението … Continue reading

Posted in Псалми | Leave a comment