Category Archives: Псалми

ПСАЛМ ОД 81 ДО 90

Псалм 81 1 За началник на пејачи. На гетска свиралка. Асафов псалм. Пејте Му радосно на Бога, на нашата сила, пејте Му радосно на Јакововиот Бог! 2 Нека зазвучат жиците, нека се чуе тапанчето, свирете со милозвучен псалтир! 3 Затрубете … Continue reading

Posted in Псалми | Leave a comment

ПСАЛМ ОД 91 ДО 100

Псалм 91 1 Ти, Кој живееш под покрив на Сèвишниот, што се одморуваш во сенката на Сèдржителот, 2 речи му на Господа: „Прибежиште мое! Тврдино моја! Боже мој, на Кого се надевам!” 3 Зашто Тој ќе те ослободи од примката … Continue reading

Posted in Псалми | Leave a comment

ПСАЛМ ОД 101 ДО 110

Псалм 101 1 Давидов псалм. Да запеам за добрината и правдата, да Ти засвирам, Тебе, Господи! 2 Ќе размислувам за патот на совршенството: кога ќе дојдеш при мене? Ќе одам со невино срце во својот дом. 3 Не ќе оставам, … Continue reading

Posted in Псалми | Leave a comment

ПСАЛМ ОД 111 ДО 120

Псалм 111 1 Алилуја! Ќе Го славам Господа со сето свое срце во советот на праведниците, во нивната заедница. 2 Големи се Господовите дела, нека размислуваат за нив сите, што ги љубат. 3 Сјајно и величествено е Неговото дело, и … Continue reading

Posted in Псалми | Leave a comment

ПСАЛМ 0Д 121 ДО 130

Псалм 121 1 Песна на воздигање. Ги подигам моите очи кон горите: откаде ќе ми дојде помош? 2 Мојата помош е од Господа, Кој ги создаде небото и земјата. 3 Тој нема да остави да се сопне твојата нога и … Continue reading

Posted in Псалми | Leave a comment

ПСАЛМ ОД 131 ДО 140

Псалм 131 1 Давидова песна за воздигање. О Господи, моето срце не се гордее, ниту моите очи се воздигаат. Не одам по големи нешта, ни по чудата што се над мене. 2 Не, јас се смирив и ја успокоив мојата … Continue reading

Posted in Псалми | Leave a comment

ПСАЛМ ОД 141 ДО 150

Псалм 141 1 Давидов псалм. Господи, Те повикувам, побрзај кон мене! Послушај го мојот глас, со кого викам кон Тебе! 2 Нека се издигне мојата молитва како темјан пред Твоето лице, издигањето на моите раце нека биде као вечерна жртва! … Continue reading

Posted in Псалми | Leave a comment