Category Archives: Синаксар

ТОМИНА НЕДЕЛА

Posted in Синаксар | Leave a comment

ПОДВИЖНИ ПРАВОСЛАВНИ ПРАЗНИЦИ

ДЕНЕСКА,ЛАЗАРОВА САБОТА На овој ден се споменува чудесното воскресение на четиридневно упокоениот Лазар, братот на Марта и Марија, кои како и нивниот брат биле Христови следбеници и цврсто верувале дека Тој е Христос, син Божји, кој дошол на светот. Како … Continue reading

Posted in Синаксар | Leave a comment

МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА СИНАКСАР ЈАНУАРИ, СПОРЕД ЈУЛИЈАНСКИОТ КАЛЕНДАР,ГО ЧЕСТВУВА

ДЕНЕСКА, 1 ЈАНУАРИ, ОБРЕЗАНИЕ ГОСПОДОВО Осмиот ден по своето раѓање, нашиот Господ Исус Христос бил однесен во храмот за да го исполни законот на обрезување уште од времето на Авраам. Тогаш Тој го доби името Исус кое уште пред Неговото … Continue reading

Posted in Синаксар | Leave a comment

МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА СИНАКСАР МАРТ,СПОРЕД ЈУЛИЈАНСКИОТ КАЛЕНДАР ГО ЧЕСТВУВА

ДЕНЕСКА, 1 МАРТ, ПРЕПОДОБНА МАЧЕНИЧКА ЕВДОКОЈА Преподобна маченичка Евдокија живеела во феникискиот град Илиопол во времето на царот Трајан. Прво била голема развратница, а потоа се покајала и станала голема испосничка и најпосле маченичка. Од развратниот живот што го водела … Continue reading

Posted in Синаксар | Leave a comment

МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА СИНАКСАР АПРИЛ,СПОРЕД ЈУЛИЈАНСКИОТ КАЛЕНДАР ГО ЧЕСТВУВА

ДЕНЕСКА,1 АПРИЛ,СВЕТА МАРИЈА ЕГИПЕТСКА Житието на оваа светителка го напиша ерусалимскиот патријарх Св. Софрониј. Еден свештеномонах, старецот Зосим, се оддалечи еднаш за време на Чесниот Пост во Задјорданската пустина на растојание од дванаесет дена одење. Одеднаш здогледа едно човечко суштество, … Continue reading

Posted in Синаксар | Leave a comment

МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА СИНАКСАР МАЈ,СПОРЕД ЈУЛИЈАНСКИОТ КАЛЕНДАР ГО ЧЕСТВУВА

ДЕНЕСКА, 1 МАЈ, СВЕТИ ПРОРОК ЕРЕМИЈА Роден е шест века пред Христа во селото Анатот во близина на Ерусалим. Почнал да пророкува во времето на царот Јосиј, во својата 15 година. Постојано бил прогонуван бидејќи пророкувал многу несреќи на царевите … Continue reading

Posted in Синаксар | Leave a comment

МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА СИНАКСАР ЈУНИ,СПОРЕД ЈУЛИЈАНСКИОТ КАЛЕНДАР ГО ЧЕСТВУВА

ДЕНЕСКА, 9 ЈУНИ, СВЕТИ КИРИЛ АРХИЕПИСКОП АЛЕКСАНДРИСКИ По потекло благородник и близок роднина на Теофил, патријархот Александриски, по чија смрт самиот бил посветен за патријарх. За време на својот живот водел три жестоки борби: со еретиците новацијани, со еретикот Несториј … Continue reading

Posted in Синаксар | Leave a comment

МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА СИНАКСАР ЈУЛИ,СПОРЕД ЈУЛИЈАНСКИОТ КАЛЕНДАР ГО ЧЕСТВУВА

ДЕНЕСКА, 1 ЈУЛИ,СВЕТИТЕ МАЧЕНИЦИ КОЗМА И ДАМЈАН Светите маченици Козма и Дамјан биле лекари, бесребрници и чудотворци. Овие двајца Светители биле браќа по тело, родум од Рим, уште како деца крстени и воспитани во христијански дух. Имале голема благодат од … Continue reading

Posted in Синаксар | Leave a comment

МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА СИНАКСАР АВГУСТ,СПОРЕД ЈУЛИЈАНСКИОТ КАЛЕНДАР ГО ЧЕСТВУВА

Денеска,први август,црквата го слави споменот на два настани од историјата на Црквата. Еден од нив е страдањето на мачениците на Стариот Завет,Макавејев, вториот настан е прикажувањето на Чесниот Крст. Седуммина браќа Макавејев, заедно со нивната мајка,настрадаа 180 година п.н.е. за … Continue reading

Posted in Синаксар | Leave a comment

МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА СИНАКСАР СЕПТЕМВРИ,СПОРЕД ЈУЛИЈАНСКИОТ КАЛЕНДАР ГО ЧЕСТВУВА

ДЕНЕСКА, 1 СЕПТЕМВРИ, ПОЧЕТОК НА ЦРКОВНАТА НОВА ГОДИНА На Првиот Вселенски Собор било одредено црковната година да почнува на 1 септември. Месецот септември кај Евреите бил почеток на граѓанската година (Исх. 23, 16), месец на собирање на плодовите и принесување … Continue reading

Posted in Синаксар | Leave a comment

МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА СИНАКСАР ОКТОМВРИ,СПОРЕД ЈУЛИЈАНСКИОТ КАЛЕНДАР ГО ЧЕСТВУВА

ДЕНЕСКА, 1 ОКТОМВРИ, ПОКРОВ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА Православната Црква отсекогаш ја прославувала Пресвета Богородица како Покровителка и заштитничка на христијаните, која со своите молитви го умилостивила Бога да ни прости нам грешните луѓе. Многу пати им помагала на поединци и … Continue reading

Posted in Синаксар | Leave a comment

МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА СИНАКСАР НОЕМВРИ,СПОРЕД ЈУЛИЈАНСКИОТ КАЛЕНДАР ГО ЧЕСТВУВА

ДЕНЕСКА, 1 НОЕМВРИ, СВЕТИТЕ БЕСРЕБРЕНИЦИ КОЗМА И ДАМЈАН – СВЕТИ ВРАЧИ Светите Козма и Дамјан биле браќа по тело и дух, родени некаде во Азија, од татко ненабожец и мајка христијанка. По смртта на таткото, нивната мајка Теодотија го посветила … Continue reading

Posted in Синаксар | Leave a comment

МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА СИНАКСАР ДЕКЕМВРИ,СПОРЕД ЈУЛИЈАНСКИОТ КАЛЕНДАР ГО ЧЕСТВУВА

ДЕНЕСКА, 4 ДЕКЕМВРИ, СВЕТИ ЈОВАН ДАМАСКИН Прво бил министер на калифот Абдалмелех, а потоа се замонашил во манастирот на Свети Сава Осветен. Заради ревносното застапување на иконопочитувањето во времето на иконоборниот цар Лав Исавријанин, Јован бил наклеветен од овој цар … Continue reading

Posted in Синаксар | Leave a comment