Category Archives: Соопштенија

КОЛКУ ЛЕСНО МОЖЕ ДА СЕ РЕГИСТРУВА ЕДНА СЕКТА ВО МАКЕДОНИЈА

Саентолошката секта регистрирана и во Македонија САЕНТОЛОШКАТА ТОТАЛИТАРНА СЕКТА РЕГИСТРИРАНА И ВО МАКЕДОНИЈА, И ТОА КАКО ЦРКВА Со одлука на Основниот суд Скопје 2, од пред некој ден во Македонија е регистрирана саентолошката тоталитарна секта како црква. Со регистрацијата, саентолошката … Continue reading

Posted in Соопштенија | Leave a comment

КОЈ ЌЕ ГО МЕНУВА ОЧЕ НАШ? СЕКАКО-ФАРИСЕИТЕ !

Мили сестри и браќа,вистински верници,православни народи,ова кое ни се случува во последните децении е слика на она кое старците рекле дека сето ќе го преживуваме низ секојдневниот наш живот,затоа и ова проучување нашата црква го АНАТЕМИСУВА.! МВПЦ одамна согледува што … Continue reading

Posted in Соопштенија | Leave a comment

ДАЛИ СЕ РАСПАДНУВА ПРАВОСЛАВНАТА ЦРКВА

РУСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ЈА ПРЕКИНУВА ВРСКАТА СО ЦАРИГРАДСКАТА ПАТРИЈАРШИЈА Светиот синодот на Руската православна црква (РПЦ) на денешното заседание во белорускиот главен град Минск, донесе одлука за целосен прекин на евхаристичката комуникација со Цариградската патријаршија. – На заседанието на Светиот … Continue reading

Posted in Соопштенија | Leave a comment

МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА,СПОРЕД ЈУЛИЈАНСКИОТ КАЛЕНДАР,СООПШТУВА

Во Името на Отецот и Синот и Светиот Дух Архиепископ Даниел се разрешува од секоја должност и титула во МВПЦ со кое и се протерува од црквата. Секое едно негоо представување во името на оваа црква не се превзема ниедна … Continue reading

Posted in Соопштенија | Leave a comment

ЗОШТО МАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА СЕ ПЛАШИ?

Мили браќа и сестри во Христа, По немилиот настан кој се случи пред неколку дена со Неговото Блаженство Архиепископот Јован на Православната Охридска Архиепископија, кој во последниве 13 години неуморно се гони од властите на Македонија, без разлика која партија … Continue reading

Posted in Соопштенија | Leave a comment

Дедо Добри (Добре Димитров Добрев) се претстави пред Господа

На 13-ти февруари 2018 година пред Господа се претстави возљубениот од сите Добре Димитров Добрев (дедо Добри), соопштува Бугарската Патријаршија на нивната официјална веб страна. Тлените останки на дедо Добри истиот ден беа изложени за поклонение во црквата во селото … Continue reading

Posted in Соопштенија | Leave a comment

МЛАДИТЕ ВО ПАЛЕСТИНА

Македонска Вистинска Православна Црква во Палестина Витлеем е сведок на секојдневни вакви настани кои ги осудува и ги гледа како заканувачки кон младите лужѓе на Палестина и нивните човекови права за еден нормален живот во нивната земја. Овој настан МВПЦ … Continue reading

Posted in Соопштенија | Leave a comment

ОСВРТ КОН НАЦИОНАЛИЗМОТ И ПРАВОСЛАВНАТА ЦРКВА ХРИСТОВА

Еден од главните поводи за овој текст се неодамнешните протести во Атина поради името Македонија, по кои ние во Македонска Вистинска Православна Црква почувствуваме тага и потикнување на многу прашања кај нас, но не поради учеството во протестите од страна … Continue reading

Posted in Соопштенија | Leave a comment

РЕАКЦИЈА ПО ПРОТЕСТИТЕ ВО АТИНА

По повод протестите во Атина кои се случија во неделата против употребата на името Македонија од наша страна, и дека Македонија е грчка, игуменот, отец Петар Драгојловиќ, од Српската Православна Црква, го објави следниот текст на својот фејсбук профил: „Македонија … Continue reading

Posted in Соопштенија | Leave a comment

МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА НЕ ГО ПРИЗНАВА ОВОЈ НАЧИН НА ИСПОВЕДУВАЊЕ НА ПРАВОСЛАВНАТА ВЕРА

Говорот во неделата во Атина и присуството на монаси од манастирот Есфигмену на демонстрациите во предниот дел на грчката влада предизвика големо прашање за идентитетот на црквата и монасите. Исто така, доведе до прашањето што истите овие монаси, зилоти, старокалендарци, … Continue reading

Posted in Соопштенија | Leave a comment

ПАЛЕСТИНА ВИТЛЕЕМ

СООПШТЕНИЕ ДО СИТЕ ВЕРНИЦИ МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ВООПШТО НЕ ГИ ПОДДРЖУВА НАСИЛСТВАТА ВРЗ БИЛО КОЈА ЛИЧНОСТ ВО ОПШТЕСТВАТА ВО ОВОЈ СВЕТ, НО ЗАТОА МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ГИ ПОДДРЖУВА СИТЕ ОПШТЕСТВА ВО ОВОЈ СВЕТ ЗА СВОИТЕ ЧОВЕКОВИ ПРАВА. ПОСЕБНО … Continue reading

Posted in Соопштенија | Leave a comment

ШТО Е ТОА ШТО СЛАВЕТЕ, МАКЕДОНЦИ, ВО ВРЕМЕ НА ПОСТ???

-ДАЛИ СЛАВЕТЕ ШТО МНОГУМИНА ГИ УБИВААТ СВОИТЕ ДЕЦА, УШТЕ НЕРОДЕНИ? -СЛАВЕТЕ ЛИ ШТО ДЕЦА УМИРААТ НА ДЕТСКИТЕ КЛИНИКИ? -СЛАВЕТЕ ЛИ ШТО ФАБРИКИТЕ СЕ ЗАТВОРЕНИ, ШТО НАРОДОТ НЕМА РАБОТА И МОЖНОСТ ЗА ЗАРАБОТКА ЗА ЕДЕН НОРМАЛЕН ЖИВОТ? -СЛАВЕТЕ ЛИ ШТО МНОГУМИНА … Continue reading

Posted in Соопштенија | Leave a comment

СООПШТЕНИЕ ДО ВЕРНИЦИТЕ НА МВПЦ И ОСТАНАТИТЕ НАРОДИ ВО ЦЕЛ СВЕТ

Во врска со интересот за здравјето и положбата на Неговата Светост Патријархот Јован-Хаџи и Црквата поставените прашања koj досега ги испраќавте на ВИБЕР од денес да се испраќаат на следнава емаил адреса – office@mvpcsvjk.org Господ нека Благослови Администрација на МВПЦСВЈК … Continue reading

Posted in Соопштенија | Leave a comment

МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА,ГО ОТФРЛА ОВОЈ ЧИН!!!

„А Исус рече: ‘Оче, прости им, оти не знаат што прават!” (Лука, гл. 23, 34) – рече Господ Исус Христос кога Го распнаа на крст мислејќи на римските војници. Но, дали овие на сликата незнаат што прават? „И така, по … Continue reading

Posted in Соопштенија | Leave a comment

МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА СООПШТУВА

Мили сестри и браќа Заради оправдани медецински причини на неговата Светост страницата е подлегната под оневозможени дејстивја во наредните неколку месеци. Господ нека Благослови МВПЦ администрација 07.06.2017 Ветлеем

Posted in Соопштенија | Leave a comment

РЕЗОЛУЦИИ НА 28-ТА СЕПРАВОСЛАВНА КОНФЕРЕНЦИЈА НА ОВЛАСТЕНИТЕ ЦРКВИ

РЕЗОЛУЦИИ НА 28-ТА СЕПРАВОСЛАВНА КОНФЕРЕНЦИЈА НА ОВЛАСТЕНИТЕ ЦРКВИ ЗА ПРАШАЊА КОИ СЕ ОДНЕСУВААТ НА ЕРЕСИТЕ И ПАРАРЕЛИГИЈАТА 28 СЕПРАВОСЛАВНА КОНФЕРЕНЦИЈА НА ДЕЛЕГАТИТЕ НА ПРАВОСЛАВНИ ЦРКВИ И СВЕТИ МЕТРОПОЛИИ ЗА ПРАШАЊА КОИ СЕ ОДНЕСУВААТ НА ЕРЕСИТЕ И ПАРАРЕЛИГИЈАТА ЗАКЛУЧОЦИ Дваесет и … Continue reading

Posted in Соопштенија | Leave a comment

КОЛКУ ЛЕСНО БИЛО ДА СТАНЕШ СВЕТЕЦ

АГНЕЗА ГОНЏА БОЈАЏИУ ЗАКАЛУЃЕРЕНА ВО КАТОЛИЧКАТА СЕКТА ВО ИМЕТО „МАЈКА ТЕРЕЗА„ Дошла во католички манастир се закалуѓерила и отишла во индија каде и останала да живее до крајот на својот живот а работела како мајка на стотици закалуѓерени млади индијки … Continue reading

Posted in Соопштенија | Leave a comment

КАНОНИЗАЦИЈА ЗА КОГО

Денес во денешно време такви нема сеуште родено и како православни несмееме да дозволиме да некој го злоупотребува правото на Светите Светии. Овој чин за канонизација на оваа зена е надвор од секоја дискусија да она биде признаета од една … Continue reading

Posted in Соопштенија | Leave a comment

ШТО БЕШЕ И ШТО ПОСТАНА И ШТО Е ДЕНЕС

https://youtu.be/ZKR6KRbYcL0 Изградена во Православна Патријаршија,прејдена во Ислам осумдесет и пет години музеј денес пофторно џамија Дали ние самите сторивме се да денес бидеме тоа што бевме,робови на робовласниците кои и ден денес освојуваат по патот на масонството во името на … Continue reading

Posted in Соопштенија | Leave a comment

ЕНЦИКЛИЧНО ПИСМО НА СВЕТИОТ И ВЕЛИК СОБОР НА ПРАВОСЛАВНАТА ЦРКВА – КРИТ 2016 ГОДИНА

ПОДГОТОВКИ ЗА ОСМИОТ ВСЕЛЕНСКИ СОБОР Веќе неколку децении, а особено во последните години, пред очите на целиот православен свет, се одвива програма за свикување на Осми Вселенски собор. Иако Светите Отци оставија завет цврсто да се држиме на учењето на … Continue reading

Posted in Соопштенија | Leave a comment