Category Archives: Соопштенија

КАНОНИЗАЦИЈА ЗА КОГО

Денес во денешно време такви нема сеуште родено и како православни несмееме да дозволиме да некој го злоупотребува правото на Светите Светии. Овој чин за канонизација на оваа зена е надвор од секоја дискусија да она биде признаета од една … Continue reading

Posted in Соопштенија | Leave a comment

ШТО БЕШЕ И ШТО ПОСТАНА И ШТО Е ДЕНЕС

https://youtu.be/ZKR6KRbYcL0 Изградена во Православна Патријаршија,прејдена во Ислам осумдесет и пет години музеј денес пофторно џамија Дали ние самите сторивме се да денес бидеме тоа што бевме,робови на робовласниците кои и ден денес освојуваат по патот на масонството во името на … Continue reading

Posted in Соопштенија | Leave a comment

ЕНЦИКЛИЧНО ПИСМО НА СВЕТИОТ И ВЕЛИК СОБОР НА ПРАВОСЛАВНАТА ЦРКВА – КРИТ 2016 ГОДИНА

ПОДГОТОВКИ ЗА ОСМИОТ ВСЕЛЕНСКИ СОБОР Веќе неколку децении, а особено во последните години, пред очите на целиот православен свет, се одвива програма за свикување на Осми Вселенски собор. Иако Светите Отци оставија завет цврсто да се држиме на учењето на … Continue reading

Posted in Соопштенија | Leave a comment

ПОРАКА ОД СВЕТИОТ И ВЕЛИК СОБОР НА ПРАВОСЛАВНАТА ЦРКВА

До православниот народ и до сите луѓе со добра волја Кон Бога, “Таткото на милоста и секоја утеха”, се обраќаме со химна на благодарност и пофалби што ни овозможи да се собереме во текот на неделата на Педесетница (18-26-ти јуни … Continue reading

Posted in Соопштенија | Leave a comment

ОДНОСОТ НА ПРАВОСЛАВНАТА ЦРКВА СО ОСТАНАТИОТ ХРИСТИЈАНСКИ СВЕТ

1.Православната црква, како Една, Света, Соборна и Апостолска Црква, во својата длабока црковна самосвест, непоколебливо верува дека таа зазема централно место во однос на унапредувањето на христијанското единство во светот денес. 2.Православната Црква го заснова единството на Црквата врз фактот … Continue reading

Posted in Соопштенија | Leave a comment

АВТОНОМИЈАТА И НАЧИНИТЕ НА НЕЈЗИНОТО ПРОГЛАСУВАЊЕ

Советиот и Велик Собор на Православната Црква се занимаваше со прашањето на автономијата и начините на нејзиното прогласување. Затоа за соодветниот документ, кој беше поднесен од страна на Петтата предсоборна сеправославна конференција (Шамбези, 10-17 октомври, 2009 година) се разговараше и … Continue reading

Posted in Соопштенија | Leave a comment

ПРАВОСЛАВНАТА ДИЈАСПОРА

Светиот и Велик Собор на Православната Црква се занимава со прашањето за канонската организација на православната дијаспора. Затоа, се разговараше за соодветните документи кои се однесуваат на православната дијаспора и Деловникот за работа на епископските собранија во дијаспората, кои беа … Continue reading

Posted in Соопштенија | Leave a comment

МИСИЈАТА НА ПРАВОСЛАВНАТА ЦРКВА ВО ДЕНЕШНИОТ СВЕТ

Придонесот на Православната Црква во реализирањето на мирот, правдата, слободата, братството и љубовта меѓу народите и во отстранувањето на расната и другите видови на дискриминација. „Зашто Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој што … Continue reading

Posted in Соопштенија | Leave a comment

РАСКОЛНИКОТ САМОНАРЕЧЕН АРХИЕПИСКОП СТЕФАН НА МПЦ,ОД ДЕНЕС ВО НОВ МАЈБАХ

Мили наши сестри и браќа верници и пријатели и непријатели на МВПЦ,ова е смешно,жално и трагедија во време на една огромна светска а посебно на македонска економска криза каде македонскиот народ ги собира ситните денари секој ден за да го … Continue reading

Posted in Соопштенија | Leave a comment

ОДБИЕНА Е СЕКУЛАРНА СРЕДБА-ПРЕДЛОЖЕН Е СОБОР

„Бог толку многу го засака светот што Он НЕ испрати комитет“. Грузиската Православна Црква, Бугарската Православна Црква, Руската Православна Задгранична Црква, многу почитувани архиереи и теолози насекаде во светот, а сега и Света Гора, сите решително отфрлија неколку од нацрт … Continue reading

Posted in Соопштенија | Leave a comment

СО КОГО БАРТОЛОМЕО САКА ДА ГО СПОЈУВА ПРАВОСЛАВНИОТ НАРОД

УМНО НЕ ДОРАСНАТ СЕ ПРЕПОЗНАВА ВЕДНАШ Умно болниот,Папата Францис: Црквата треба да им се извини на геј луѓето Поглаварот на Римокатоличката СЕКТА ВАТИКАН,Францис вели дека христијаните треба да побараат прошка од геј-заедницата. – Геј-заедницата не треба да биде дискриминирана. Тие … Continue reading

Posted in Соопштенија | Leave a comment

КРАЈ НА СВЕТОТ ПОСЛЕ ЦРКОВНИОТ СОБОР НА КРИТ

МРАЧНИ КОНТРОВЕРЗИ КОЈ СЕ И ЗОШТО ТИЕ СЛУЖАТ,КОМУ СЛУЖАТ,НА ГОСПОД И НА НАРОДОТ СЕКАКО НЕ Бројни мрачни контроверзи го следат Сеправослоавниот Собор на Крит, а на кој го откажаа присуството Руската, Антиохијската, Бугарската и Грузиската Православна Црква. Според некои верувања, … Continue reading

Posted in Соопштенија | Leave a comment

ПАТОТ НА СПАСЕНИЕТО

Во овој свет постојат само две групи луѓе: оние кои се осудени и изгубени и оние кои се помилувани, спасени; грешници и свети. И ти, пријателе мој, припаѓаш во една од овие групи. Или си, или не си христијанин. Има … Continue reading

Posted in Соопштенија | Leave a comment

ЈАВНО УПОЗОРЕНИЕ ОД ГРУЗИЈСКИОТ ПАТРИЈАРХ ИЛИЈА ВТОРИ ДО БАРТОЛОМЕО

МОЖЕН ТОТАЛЕН РАСКОЛ ВО КАНОНСКИТЕ ЦРКВИ ЦИТИРАМЕ: Његова Светост Патријарх-Католикос целе Грузије Господин Илија Други обратио се писмом константинопољском патријарху Вартоломеју, пренео је 24. јуна портал „Благовест-инфо“, позивајући се на портал interpressnews.ge. Во писмото се наведува дека Грузијската Патријаршија не … Continue reading

Posted in Соопштенија | Leave a comment

THE THEOLOGICAL DIALOGUES AND THEIR FAILURE

By Protopresbyter Fr. George D. Metallinos THE PRE-20TH CENTURY THEOLOGICAL DIALOGUES AND THEIR LEGACY Faithful to Her identity and Her uninterrupted poemantic praxis towards the heretics and schismatics who left Her bosom, Orthodoxy had embarked on a series of theological … Continue reading

Posted in Соопштенија | Leave a comment

СО КОГО БАРТОЛОМЕО,КАНОНСКИ ПАТРИЈАРХ Е ПРИЈАТЕЛ

КОЈ ЈА ВАЛКА ПРАВОСЛАВНАТА ВЕРА Ова е веќе срамно и крајно време да праволсавниот народ ги отвори своите очи и ја види вистината. Слушнете ги многу предпазливо овие зборови,со кого канонскиот Бартоломео сака да ја соедини православната црква. МВПЦ-+++ јован-хаџи

Posted in Соопштенија | Leave a comment

ВАСЕЛЕНСКИОТ ПАТРИЈАРХ ОД ИСТАНБУЛ ЈАВУВА ДЕКА ВО КОЛКУ НЕКОЈА КАНОНСКА ЦРКВА ЌЕ СЕ СПРОТИВСТАВИ ПРОТИВ ЕКУМЕНИЗМОТ ЌЕ БИДЕ ПРОГЛАСЕНА ЗА НЕПРАВОСЛАВНА

Во секој случај се гледа дека сето ова е не канонско од сите страни,се открива и завземањето на страна од страна на Бартоломео кој самоиницијативно го започна секако овој Сеправославниот Собор на Крит. ОВДЕКА ЌЕ СЕ ДОНЕСУВААТ СИТЕ ОДЛУКИ СПРОТИВНО … Continue reading

Posted in Соопштенија | Leave a comment

ЗА НЕДОСТОЈНОСТА НА МПЦ И МАМЕЊЕТО НА СВОЈОТ МАКЕДОНСКИ НАРОД

ЗОШТО НОВИ ЦРКВИ ВО МАКЕДОНИЈА И ОД КОГО СЕ ОВИЕ ПАРИ ЗЕМЕНИ,КТИТОР ГРАДИ МАНАСТИР!НАРОД ДОНИРА КОЛКУ ШТО МОЖЕ!СО ОВИЕ ПАРИ СИРОМАВИОТ БЕЗ КУЌА ЌЕ ИМАШЕ ПОКРИВ НАД ГЛАВАТА ВО КОЛКУ МПЦ РАЗМИСЛУВАШЕ СО УМОТ А НЕ ИСТОРИЈСКИ!!!!! Возможно е дека … Continue reading

Posted in Соопштенија | Leave a comment

КОИ СЕ ВЛАДИЦИТЕ, АРХИЕПИСКОПИТЕ ВО КАНОНСКАТА ВСЕЛЕНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

Во самиот почеток народот кога го запозна Богочовекот, почнува да верува во тоа што Tој го кажувал и раскажувал со одговори на прашањата кои народот Му Ги поставувал. Народот почнал да верува и тргнал по патот на Господа со кое … Continue reading

Posted in Соопштенија | Leave a comment

РАСКОЛОТ ВО ПРАВОСЛОАВНАТА КАНОНСКА ЦРКВА НЕМОЖЕ ДА СЕ СОКРИЕ

Едена по една почнаа да се откажуваат канонските цркви од сеправославниот собор на Крит,една со друга во долгогодишни караници и лаги кон своите верници приморани да ја соопштат вистината. Како треба да биде,како треба да се вика според меѓународните закони … Continue reading

Posted in Соопштенија | Leave a comment