Category Archives: Почетна

СЕ УПОКОИ ВО ГОСПОД ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕН АРХИЕПИСКОП ЦЕТИЊСКИ МИТРОПОЛИТ ЦРНОГОРСКО ПРИМОРСКИ И ЕГЗАРХ НА СВЕТИОТ ПЕЧКИ ТРОН АМФИЛОХИЈЕ

Господ нека му прости +++Јован Хаџи

Posted in Почетна | Leave a comment

ТИ ШТО ГО БАРАШ БОЖЈИОТ МИР

КАКО ДА ЖИВЕЕМЕ ВО ОТШЕЛНИЧКИОТ ЖИВОТ СЕКОЈ ЕДЕН САМ СИ ГО НОСИ КРСТОТ 1. Ги предавам овие правила, кои низ мојата уста ги изрекол Господ, за оние кои сакаат да го земат тешкото иго на отшелништвото. Тие треба да се … Continue reading

Posted in Почетна | Leave a comment

ХРИСТИЈАНТВОТО ГИ МЕНУВА ЛУЃЕТО И ГИ ИСЦЕЛУВА

Нашата вера е вера над сите вери. Таа е од откривението, таа е автентична и вистинска. Другите религии се човечки и плитки. Тие не ја знаат вечинината на Троичниот Бог. Тие не знаат дека нашата цел, дека сем создадени да … Continue reading

Posted in Почетна | Leave a comment

ЗОШТО НА МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА НЕ И Е ДОЗВОЛЕНО ДА БИДЕ РЕГИСТРИРАНА ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Мили и вљубени во Господ сестри и браќа, Вистината секојпат на крајот излева на видело и луѓето одпосле разбираат многу нешта во својот живот кој го имаат на земјава. Така и во овој период излегоа многу тајни кој за Господ … Continue reading

Posted in Почетна | Leave a comment

ВО ЦРКВАТА СМЕ СИТЕ ЕДНО И ХРИСТОС Е ГЛАВАТА НА ЦРКВАТА

Главата на Црквата е Христос и ние луѓето, христијаните, сме телото. Апостол Павле рече: „Тој е главата на телото, на Црквата (Кол. 1, 18). Христос и Црквата се едно. Телото не може да постои без главата. Телото на Црквата хрането, … Continue reading

Posted in Почетна | Leave a comment

КАКО СЕ ОСЛОВУВААТ ПРАВОСЛАВНИТЕ БОГОСЛУЖИТЕЛИ

Свештените лица се од Бога избрани луѓе и на посебен начин се посветени да служат свети богослужења, свети тајни и обреди. Најчести контакти со луѓето ги имаат епархиските свештеници кои служат во црквите и ги извршуваат неопходните верски обреди на … Continue reading

Posted in Почетна | Leave a comment

ВИЕ СТЕ ИЗБРАНИОТ НАРОД

„Гледајте каква љубов ни дал Таткото: да се наречуваме Божји деца“(1. Јован 3:1) и сме. О блаженства! О, колку голема Божја љубов кон човекот! О, колку постигнала љубовта Божја! О, колку Божјата љубов се излеала! Сиротите и отфрлените грешници се … Continue reading

Posted in Почетна | Leave a comment

ДОСТОЈНО ЈЕСТ

Posted in Почетна | Leave a comment

КРСТОТ,РАСПЕТИЕ,ВОСКРЕСЕНИЕ

ВО ВОСКРЕСЕНИЕ ВЕРУВАМ,СМРТА Е ПОБЕДЕНА НА КРСТ ИМА САМО ЕДНО ИМЕ Во тоа време римјаните сите казнети ги разапнувале на крст каде така оставени се упокојувале. Така и го сториле тоа кога и Господ Бог Исус Христос го осудува Попнтиус … Continue reading

Posted in Почетна | Leave a comment

СВЕТИ НИКОЛАЈ ЖИЧКИ

АЗБУКА НА ПОБЕДАТА А Ако победиш, се ќе ти се даде според Божјето ветување: „Кој победи, ќе добие се“. Ева беше измамена и победена од таткото на секоја лага, поради што лагата царуваше над нејзиното потомство се до Христа. А … Continue reading

Posted in Почетна | Leave a comment

ВО ШТО ДА НЕ ВЕРУВАМЕ

ПАЗЕТЕ СЕ ОД ЛАЖНИ ПРОРОЦИ НА МОДЕРНОТО ВРЕМЕ ЛАЖНИ ПРОРОЦИ, ЈАСНОВИДЦИ И БИОЕНЕРГЕТИЧАРИ Лажните пророци денес се масовна појава меѓу нашиот народ. Токму поради нивната масовност, нивното влијание е многу негативно. Нивните „откритија“ ги објавуваат телевизиите, радиото и печатот. Дека … Continue reading

Posted in Почетна | Leave a comment

МОЛИТВА ЗА СИТЕ ЧАСОВИ И ПОТРЕБИ

Господи Седржителе, Создателу на се, Оче на милоста и непресушен Извору на секое добро. Од земја го создаде човекот и го удостои со својот образ и подобие за и со него да се прославува величенственото Име Твое на земјата и … Continue reading

Posted in Почетна | Leave a comment

ГОСПОДОВАТА НАУКА ДО НАРОДИТЕ ПРЕКУ ДВАНАЕСЕТТЕ АПОСТОЛИ

1.Постојат два пата: едниот пат води кон животот, а другиот пат води кон смртта и разликата меѓу нив е голема. (Јерем. 21, 8); (5.Мојс. 30, 15-20); (Мат. 7, 13-14). 2.Патот кон животот е овој: прво „сакај Го Бога Кој те … Continue reading

Posted in Почетна | Leave a comment

ПОКАЈНИОТ КАНОН КОН НАШИОТ ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС

ПЕСНА 1, ГЛАС 6 Ирмос: Како по суво газеше Израил по дното на морето и гледајќи го фараонот – гонител како се дави, извикуваше: победна песна да Му пееме на Бога! Помилуј ме, Боже, помилуј ме! Јас грешниот и преоптоварен … Continue reading

Posted in Почетна | Leave a comment

МОЛИТВЕНО ПОКЛОНУВАЊЕ НА ПРЕСВЕТАТА ВЛАДИЧИЦА БОГОРОДИЦА

МОЛИТВА НА СВЕТИОТ ЕФРЕМ СИРИН За смирување на совеста од внатрешен немир Владико Господи, Боже на небото и земјата, смилувај се на мене кој Ти се моли со измачена душа, отвори ми ја вратата на покајанието. Погледни кон мене по … Continue reading

Posted in Почетна | Leave a comment

МОЛИТВЕНО ПОКЛОНУВАЊЕ НА ПРЕСВЕТАТА ВЛАДИЧИЦА БОГОРОДИЦА

Свети отец Димитриј Ростовски Дојдете да се поклониме пред Царицата наша, Богородица. Дојдете да се поклониме пред Дева Марија, Царицата наша, Богородица. Дојдете да се поклониме и да припаднеме кон самата Владичица наша, Богородица и Присно-Дева (секогаш Дева) Марија. 1. … Continue reading

Posted in Почетна | Leave a comment

МОЛИТВЕНО РАЗМИСЛУВАЊЕ НА СВЕТИОТ ОТЕЦ ДИМИТРИЈ РОСТОВСКИ

ЗА СТРАДАЊАТА НА НАШИОТ ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС (мошне полезно и од многуте молитвени правила поважно кое треба да се чита секој петок и во време на подготвување за Светото причестување) Почеток: Цару небесен, Трисвето, Оче наш, Пријдете да се поклониме … Continue reading

Posted in Почетна | Leave a comment

МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

Мили вљубени во Бога сестри и браќа верници на МВПЦ и нејзиното монаштво денес среќни и благодарни на Господ кој после долго молитвени денови ја осветли нашата душа и повторно ги собра монахињите и монасите,свештенството и дел од архиепископи во … Continue reading

Posted in Почетна | Leave a comment

МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

СОЗДАВАЊЕ Канонските основи на Македонска Вистинска Православна Црква се дефинициите и одредбите на Светиот Совет на Ерусалимската Православна Црква од 2002-2005 година во врмето на Патријархот Иринеј 1. Врз основа на историското искуство од 1937-1999 година. Македонска Вистинска Православна Црква … Continue reading

Posted in Почетна | Leave a comment