Category Archives: Толкувања и Беседи

ИСУС ХРИСТОС НА БРДОТО ТАБОР ВО ПАЛЕСТИНА

Кога Исус виде толку народ, се искачи на ридот, па откако седна, Му пристапија Неговите ученици и Тој започна да ги поучува вака: „Благословени се оние кои се чувствуваат духовно сиромашни, зашто на таквите им припаѓа небесното царство! Благословени се … Continue reading

Posted in Толкувања и Беседи | Leave a comment

ВЕЛИГДЕНСКИОТ ПОСТ ИЛИ ВЕЛИКА ЧЕТИРИЕСЕТНИЦА

Великата Четириесетница трае од Чист Понеделник до Лазарева Сабота, а начинот на постот е: сувојадење, освен сабота и недела кога се дозволува масло. Овој пост не е од апостолско потекло, а најстарото сведоштво за овој пост потекнува од крајот на … Continue reading

Posted in Толкувања и Беседи | Leave a comment

Со благослов на неговата Светост Патријарх на МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА +++Јован – Хаџи Наслов на книгата и автор: „ТОЛКУВАЊЕ НА ЕВАНГЕЛИЕТО“ Архимандрит Фирмалијан ИЗДАВА: МВППЦ Превод и технички уредник: Сестра Луиза Скопје, Република Македонија 2014 година Господова ПРЕДГОВОР Евангелието … Continue reading

Posted in Толкувања и Беседи | Leave a comment

ТОЛКУВАЊЕ НА ЕВАНГЕЛИЕТО ВО ЧЕТВРТА НЕДЕЛА НА ВЕЛИКИОТ ПОСТ

Марко, зач.40 гл. 9 ст. 17-31 Историјата за исцелувањето на месечарот за кого говори денешното Евангелие, се наоѓа уште и кај Матеј, 17, 14-21 и кај Лука, 9, 37-43. Но, додека кај вторите двајца евангелисти е искажана само суштината на … Continue reading

Posted in Толкувања и Беседи | Leave a comment

НЕДЕЛИ ПО СВЕТА ТРОИЦА – ДУХОВИ

ТОЛКУВАЊЕ НА ЕВАНГЕЛИЕТО ВО ПРВА НЕДЕЛА ПО ДУХОВИ НЕДЕЛА НА СИТЕ СВЕТИИ Матеј, зач.38, гл. 10, ст. 32-33; гл.19, ст.27-30 Со науката која се наоѓа во Евангелието во првата недела по Света Троица, Спасителот не учи со каква искреност и … Continue reading

Posted in Толкувања и Беседи | Leave a comment

НЕДЕЛА НА ПРАОТЦИТЕ

Матеј зач. 1 гл.1 ст. 1-25 Во денешното Евангелие го наоѓаме родословот – генеологијата – на Господ и Спасителот Исус христос, кој го напишал евангелистот Матеј. Но, постои и друга генеологија која ја напишал евангелистот Лука. Матеј го почнува родословот … Continue reading

Posted in Толкувања и Беседи | Leave a comment

ТОЛКУВАЊЕ НА ЕВАНГЕЛИЕТО НА ГОСПОДОВИ ПРАЗНИЦИ

РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО – БОЖИЌ Матеј, зач. 3 гл. 2 ст.1-12 Поопширната историја на Христовото рождество се наоѓа во евангелието според Лука (2, 1-20). -„А кога Исус се роди во јудејскиот Витлеем во времето на царот Ирод, ете дојдоа мудреци од … Continue reading

Posted in Толкувања и Беседи | Leave a comment

БЕСЕДА ВО НЕДЕЛАТА НА ПЕДЕСЕТНИЦАТА – СИМНУВАЊЕТО НА СВЕТИОТ ДУХ

СВЕТА ТОРИЦА – ДУХОВИ Било каде и да погледнеме и на било што да обрнеме внимание, насекаде го забележуваме Божјиот прст на семоќта. Ако погледнеме во небото и со внимание гледаме во оние големи и безбројни светлосни тела кои како … Continue reading

Posted in Толкувања и Беседи | Leave a comment

БЕСЕДА НА ПРАЗНИКОТ СОБОР НА СВЕТИ АРХАНГЕЛ МИХАИЛ

„Гледајте да не презрете едно од овие мали; зашто ви велам, дека нивните ангели во небесата, постојано Го гледаат лицето на Мојот Татко, Кој е во небесата“(Мат. 18, 10). На небото постојат бестелесни духови кои се нарекуваат Ангели Божји. Меѓу … Continue reading

Posted in Толкувања и Беседи | Leave a comment