Category Archives: Архиепископ

ЗОШТО НА МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА НЕ И Е ДОЗВОЛЕНО ДА БИДЕ РЕГИСТРИРАНА ВО РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Мили и вљубени во Господ сестри и браќа, Вистината секојпат на крајот излева на видело и луѓето одпосле разбираат многу нешта во својот живот кој го имаат на земјава. Така и во овој период излегоа многу тајни кој за Господ … Continue reading

Posted in Архиепископ | Leave a comment

ВО ЦРКВАТА СМЕ СИТЕ ЕДНО И ХРИСТОС Е ГЛАВАТА НА ЦРКВАТА

Главата на Црквата е Христос и ние луѓето, христијаните, сме телото. Апостол Павле рече: „Тој е главата на телото, на Црквата (Кол. 1, 18). Христос и Црквата се едно. Телото не може да постои без главата. Телото на Црквата хрането, … Continue reading

Posted in Архиепископ | Leave a comment

КАКО СЕ ОСЛОВУВААТ ПРАВОСЛАВНИТЕ БОГОСЛУЖИТЕЛИ

Свештените лица се од Бога избрани луѓе и на посебен начин се посветени да служат свети богослужења, свети тајни и обреди. Најчести контакти со луѓето ги имаат епархиските свештеници кои служат во црквите и ги извршуваат неопходните верски обреди на … Continue reading

Posted in Архиепископ | Leave a comment

ПОКАЈНИОТ КАНОН КОН НАШИОТ ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС

ПЕСНА 1, ГЛАС 6 Ирмос: Како по суво газеше Израил по дното на морето и гледајќи го фараонот – гонител како се дави, извикуваше: победна песна да Му пееме на Бога! Помилуј ме, Боже, помилуј ме! Јас грешниот и преоптоварен … Continue reading

Posted in Архиепископ | Leave a comment

МОЛИТВЕНО ПОКЛОНУВАЊЕ НА ПРЕСВЕТАТА ВЛАДИЧИЦА БОГОРОДИЦА

Свети отец Димитриј Ростовски Дојдете да се поклониме пред Царицата наша, Богородица. Дојдете да се поклониме пред Дева Марија, Царицата наша, Богородица. Дојдете да се поклониме и да припаднеме кон самата Владичица наша, Богородица и Присно-Дева (секогаш Дева) Марија. 1. … Continue reading

Posted in Архиепископ | Leave a comment

МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

Мили вљубени во Бога сестри и браќа верници на МВПЦ и нејзиното монаштво денес среќни и благодарни на Господ кој после долго молитвени денови ја осветли нашата душа и повторно ги собра монахињите и монасите,свештенството и дел од архиепископи во … Continue reading

Posted in Архиепископ | Leave a comment

АРХИЕПИСКОП ЈОВАН ХАЏИ

МИЛИ БРАЌА И СЕСТРИ ВО ХРИСТА,ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ Секое утро кога излегувам во дворот слушам како славеите пеат, а нивната прексрасна песна се слуша надалеку, толку далеку што верувам дека достига до Небесните висини. Колку овие мали птици Бог ги дарувал … Continue reading

Posted in Архиепископ | Leave a comment

МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА,СПОРЕД ЈУЛИЈАНСКИОТ КАЛЕНДАР,ГО ЧЕСТВУВА

ДЕНЕСКА ВОСКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО – ВЕЛИГДЕН Велигден е најголемиот христијански празник. Тој ден Господ Исус христос воскресна од мртвите, ја победи смртта и на сите луѓе од Адан и Ева до последниот човек на земјата им дарува вечен живот. Заради значењето … Continue reading

Posted in Архиепископ | Leave a comment

ДО ВЕРНИЦИТЕ НА МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

Во Името на Отецот и Синот и Светиот Дух Мили браќа и сестри на МВПЦ, Времето многу брзо поминува и во секојдневието се случуваат секојдневни нешта кои се или во наша полза или во полза на некој од нас. За … Continue reading

Posted in Архиепископ | Leave a comment

МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

СОЗДАВАЊЕ Канонските основи на Македонска Вистинска Православна Црква се дефинициите и одредбите на Светиот Совет на Ерусалимската Православна Црква од 2002-2005 година во врмето на Патријархот Иринеј 1. Врз основа на историското искуство од 1937-1999 година. Македонска Вистинска Православна Црква … Continue reading

Posted in Архиепископ | Leave a comment

Света Троица во Стариот Завет

Во Стариот Завет Бог, покрај својата исклучиво монотеистичка појава и објава, Се откривал и како Троица, но не директно и очигледно, туку нејасно, повеќе како сенка и праслика, праобраз на троичноста која на човештвото му се открива со Воплотувањето на … Continue reading

Posted in Архиепископ | Leave a comment

ДО СИТЕ ВЕРНИЦИ НА МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА И ПАТРИЈАРШИЈА

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! Со Своето воскресение Господ Исус Христос го изведе човечкиот род од пеколот и го вознесе во рајот. Од смртта Он го откина човечкиот род и го вознесе во бесмртноста. Од ништожноста и од небитието Он го … Continue reading

Posted in Архиепископ | Leave a comment

ПИСМО НА ЕРУСАЛИМСКИ ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ ПРВИ ВО ПРИТВОР

Неговото Блаженство, Ерусалимскиот Патријарх Иринеј, кого екуменистите и заверениците насилно го симнаа од патријаршкиот трон и кого веќе повеќе од 10 години го држат во затворен, се обрати со писмо до полнотата на Вселенската Црква. Значењето на неговото сведочење и … Continue reading

Posted in Архиепископ | Leave a comment

МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА МАКЕТА

Мили сестри и браќа Наскоро МВПЦ почнува да ја гради својата прва архиепископија во Македонија нека Господ Бог Благослови +++јован-хаџи

Posted in Архиепископ | Leave a comment

БЕСЕДА НА ЕПИСКОПОТ НА УКРАИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА НА МОСКОВСКИОТ ПАТРИЈАРХАТ, ВЛАДИКАТА БАНЧЕНСКИ ЛОНГИН НА ПРАЗНИКОТ ПОКРОВ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

Русь Святая, храни веру Православную, в ней же тебе утверждение Тврђава / Tvrdjava “Зошто живееме? Зошто сме, браќа и сестри, на Земјата? За да направиме зло? Да се убиеме едни со други? Не! Блажени се миротворците, зашто тие ќе се … Continue reading

Posted in Архиепископ | Leave a comment

ЕВАНГЕЛИЕ ЗА ЈОВАН КРСТИТЕЛ, ПРЕДВЕСНИКОТ ГОСПОДОВ

Нема вистинска мудрост без љубов, ниту права љубов без мудрост. Мудроста без љубов е мудрост змиска, себична и отровна; љубовта без мудроста е силен дожд кога засушената земја очекува благ дожд. Колку неизмерно мудра е љубовта Божја! И ништо не … Continue reading

Posted in Архиепископ | Leave a comment

ЦРКВАТА НА ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС

КОНЦЕПТОТ НА ЦРКВАТА Во овие модернивремиња, се обидуваме да дадеме дефиниција на Црквата: што е Црквата, кога била основана, кој ја формирал и врз која основа, како е структурирана, која е вистинската Црква, што е таа и т.н. Сите овие … Continue reading

Posted in Архиепископ | Leave a comment

МОМЕНТ НА ПАЛЕСТИНСКАТА ВИСТИНА

Збор на вера, надеж и љубов од срцето на страдањата во Палестина Вовед Ние, група на палестински христијани, после молитва, и размена на мислења гласно извикуваме од нашите страдања што се секојдневие во нашата земја која е под израелска окупација, … Continue reading

Posted in Архиепископ | Leave a comment

КАНОНИ И КАНОНСКА СВЕСТ

Кога животот во црквените заедници тече без значителни прекини, кога особено нема некакви забележителни и значителни промени, тога широките маси мислат дека постоечките форми во црквата се стабилни и неповредени. Вообичаената канонска свест во оваа епоха произлегуваод самите форми на … Continue reading

Posted in Архиепископ | Leave a comment

ИСТОРИЈА НА ЕРУСАЛИМ

Историјата на Ерусалим започнува уште пред 5000 години. Околу 2500 година пред Христа, градот го населиле Канаанити. Подоцна, Ерусалим станал тврдина на Евуситите. Кога цар Давид го освоил градот во 1000 година п.н.е., Евуситите биле претопени во Еврејскиот народ. Давид … Continue reading

Posted in Архиепископ | Leave a comment