Category Archives: Архиепископ

ЕПИСКОПСКА ОДГОВОРНОСТ

„Нека власта не ви биде како кај незнабошците, зошто тиранијата и дрскоста на умот не се Мое учество. Затоа оној кој сака меѓу вас да биде најголем, нека биде последен од сите“ (Тропар 8 песна на утринската на Велики Понеделник). … Continue reading

Posted in Архиепископ | Leave a comment

ПОСЛАНИЕ НА ПАТРИЈАРХОТ ЕРУСАЛИМСКИ ИРИНЕЈ

Неговото Блаженство Ерусалимскиот Патријарх Иринеј Први, кого екуменистите и заверениците насилно го симнаа од патријаршкиот трон и кого веќе повеќе од 10 години го држат затворен, се обрати со свое Послание до полнотата на Вселенската Црква. Значењето на неговото сведочење … Continue reading

Posted in Архиепископ | Leave a comment

ВЕРАТА ВО ПРАВОСЛАВНАТА ЦРКВА ДЕНЕС

Сите сме родени од татко и мајка православни и тоа е едно од најголемите дарови кои сме ги наследиле од нашите претци и нашето семејство. Сите веруваме во она кое сме го наследиле, кое сме живееле и сме се соживувале … Continue reading

Posted in Архиепископ | Leave a comment

СВЕТИТЕ ТАЈНИ

Што нарекуваме света тајна? Светата тајна е видлива свештеничка работа,низ која невидливата спaсителна сила,која се нарекува Божја благодет,ги пренесува чудотворните подароци на оние кои ја примаат. Што е Божјата благодaт? Божјата благодaт се оние дарови,кои Отецот Бог ни ги дава … Continue reading

Posted in Архиепископ | Leave a comment

ИЗОЛАЦИЈА НА ПАТРИЈАРХОТ ИРИНЕЈ ОД 2005 ГОДИНА ГОСПОДОВА

Оваа трагедија се случува 2005 година кога еден КРИМИНАЛЕЦ САМОНАЗНАЧЕН ПАТРИЈАРХ ТЕОФИЛ го обвинува лажно Патријархот Иринеј,еден безпрекорен борец за човекови права на Палестинскиот и сиот Православен народ во Палестина и надвор од неа. -Ваша Светос Легитимен Патријарх на Ерусалимската … Continue reading

Posted in Архиепископ | Leave a comment

ОД МОНАХ ДО АРХИЕПИСКОП МИТРОПОЛИТ

Posted in Архиепископ | Leave a comment

ЈАС,ТУРЕ И ДР.ГАЛАФОС

Туре е кристен и еден од основачите на центарот во Уганда со својата фамилија , Др.Ортопед Галафос е докторот кој го сака својот позив како би помагал на лугето со својата професија. Сликата е направена во Ординацијата за Ортопедија во … Continue reading

Posted in Архиепископ | Leave a comment

ЈАС,ТУРЕ И ТОМ ВО ОСЛО

Пред дуќанот во Осло Jас и Туре Јас и Том Том е графичар во Осло кој го наследил дуќанот кој е веќе од пред и 75 години од неговиот дедо и татко и веќе 42 години како работи во него,тој … Continue reading

Posted in Архиепископ | Leave a comment

ЦРКОВНА ХИЕРАРХИЈА,ЕПИСКОПСКА ОДГОВОРНОСТ

ЦРКОВНА ХИЕРАРХИЈА Христијанските богослуженија не можат да се вршат без хиерархија. Хиерархијата ја сочинуваат: свештенски и свештеномонашки чинови и клир. Хиерархија потекнува од грчки зборови што значат свештено, посветено и своина, зошто свештените лица се посветени на Бога. како што … Continue reading

Posted in Архиепископ | Leave a comment

СО ИСПОВЕД НА ВЕРАТА СЕ ПОТПИШАНИ ДОЛУ НАВЕДЕНИТЕ

Во оваа година, како прв индикативен одговор против ЕКУМЕНТИСТИТЕ,ЕРЕСИТЕ И СИТЕ НОВИ ПОЈАВУВАЊА ВО ПРАВОСЛАВНА ВИСТИНСКА ЦРКВА. Таа е потпишана и ќе биде потпишана од страна на многу повеќе “I agree with the Confession of Faith against Ecumenism, and subscribe … Continue reading

Posted in Архиепископ | Leave a comment

АРХИЕПИСКОП – МИТРОПОЛИТ ХАЏИ ЈОВАН

НАШАТА ГОЛЕМА ЗАКОНСКА СВЕСТ Кога животот во црквените заедници тече без значителни прекини, кога особено нема некакви забележителни и значителни промени, тога широките маси мислат дека постоечките форми во црквата се стабилни и неповредени. Вообичаената канонска свест во оваа епоха … Continue reading

Posted in Архиепископ | Leave a comment

ЕПИСКОПСКО ИСПОВЕДУВАЊЕ НА ПРАВОСЛАВНАТА ВЕРА

УШТЕ ПООПШИРНО ИСПОВЕДУВАЊЕ И ЗАВЕТУВАЊЕ Верувам во Едниот Бог Отец, Седржител, Творец на небото и земјата и во се видливо и невидливо; Беспочетен и Нероден и Непредизвикан, а со ипостасен Почеток (или Начело) и Причинител на Синот и Духот. Верувам … Continue reading

Posted in Архиепископ | Leave a comment