Category Archives: Догматика

ЕДИНСТВО И СОБОРНОСТ ВО ПРАВОСЛАВНАТА ЦРКВА

СЕМЕЈСТВОТО КАКО МАЛА ЦРКВА Во текот на една календарска година, Православната Црква чествува 12 Господови и Богородични празници, како и уште три големи празници: Рождество на Свети Јован Крстител на 24 јуни според јулијанскиот календар (сите дати ќе бидат искажани … Continue reading

Posted in Догматика | Comments Off

ДОГМАТИКА НА ПРАВОСЛАВНАТА ЦРКВА

ПРЕПОДОБЕН ЈУСТИН ЌЕЛИЈСКИ Православна Филозофија на Вистината „Со целата душа сметам дека е голема милоста Божја, Што мене недостојниот Триипостасниот Господ, Ме удостои да зборувам за Богочовечките вистини Негови Во оваа „Православна Филозофија на Вистината“. Затоа ги молам нејзините читатели: … Continue reading

Posted in Догматика | Leave a comment

ЗНАЧЕЊЕ НА ВСЕЛЕНСКИТЕ СОБОРИ

Седумте Вселенски собори, по Евангелијата Христови, се основа и потврда на нашата Православна – Христијанска вера зошто нашата вера не е само Апостолска, онаа која ја проповедале Светите Апостоли, учениците на Самиот Господ Исус Христос, туку е и на Светите … Continue reading

Posted in Догматика | Leave a comment

ЧЕТВРТИ ВСЕЛЕНСКИ СОБОР 2 ДЕЛ

Предсоборските одлуки на императорот биле заклучени со негово послание до самиот собор. Со посланието на ваков начин го објаснува свикувањето на соборот: „бидејќи богољубезниот епископ Флавијан сакаше да го започне прашањето за светата вера против најуважениот архимандрит Евтих, ние би … Continue reading

Posted in Догматика | Leave a comment

СЕДМИ ВСЕЛЕНСКИ СОБОР

Православната Црква го прославува споменот на светите Отци од Седмиот Вселенски собор на 11 октомври. Повод за свикување на овој собор од страна на благочестивата царица Ирина и Константинополскиот патријарх Тарасиј, бил т.н. ерес на иконоборци. Продолжение на оваа ерес … Continue reading

Posted in Догматика | Leave a comment

ШЕСТИ ВСЕЛЕНСКИ СОБОР

Монофизитството кое Црквата го осудила на Четвртиот Вселенски собор во Халкидон во 451 година, сепак и понатаму постоел и имал многубројни следбеници во шестиот и седмиот век. Во седмиот век монофизитскиот ерес го раѓа монотелитството кое поаѓало од тврдењето дека … Continue reading

Posted in Догматика | Leave a comment

ПЕТТИ ВСЕЛЕНСКИ СОБОР

Победата над монофизитската ерес на Халкидонскиот Четврти Вселенски собор не била конечна: еретиците монофизити и понатаму постоеле во Источната Црква. Во некои места оросот на верата од Халкидонскиот собор бил дочекан со нереди и отворени побуни. Главната основа на бунтовниците … Continue reading

Posted in Догматика | Leave a comment

ЧЕТВРТИ ВСЕЛЕНСКИ СОБОР 1 ДЕЛ

ЧЕТВРТИ ВСЕЛЕНСКИ СОБОР 1 дел Со Вселенскиот собор во Ефес не се стави крај на расправиите за Богочовекот; тој не донесе мир во конфликтот меѓу несторијанците и православните. Но наскоро, поточно во триесетите години од петиот век, постигнато е помирување … Continue reading

Posted in Догматика | Leave a comment

ТРЕТ ВСЕЛЕНСКИ СОБОР

Аријанските немири ја довеле Црквата до спорови за личноста на Богочовекот, но Црквата ги разреши на третиот Вселенски собор. Аријанците како потврда за своите еретички погледи се повикувале на она место од Светото Писмо на Новиот Завет кое укажува на … Continue reading

Posted in Догматика | Leave a comment

ВТОР ВСЕЛЕНСКИ СОБОР

Борбата меѓу православните и аријанците, обновена веднаш по завршувањето на Првиот Вселенски собор, прво била насочена кон прашањето за Божеството на Христос Спасителот кои отците на соборот го разрешиле, но со текот на времето предизвикало појава на нови ереси од … Continue reading

Posted in Догматика | Leave a comment

ПРВ ВСЕЛЕНСКИ СОБОР

Господ Исус Христос е на Црквата како нејзина Глава и Основач оставил голем завет кој влевал во срцата на Неговите следбеници: Ќе изградам, рече Тој, Своја Црква и вратата на пеколот нема да ја надвладее (Мт. 16, 18). Но во … Continue reading

Posted in Догматика | Leave a comment