Category Archives: Библиотека

ШТО Е ЕПИТИМИЈА

Во Светото Писмо наоѓаме дека Господ Исус Христос, кога ја воспоставил Светата Тајна на покајанието и исповедувањето, им го предал на своите ученици-апостоли правото да простуваат или задржуваат гревови на луѓе кои се каат. „Тогаш Исус пак им рече: „Мир … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment

Чудо во Ерусалим – Христос ги отвори очите на Светиот Крст во Голгота

Мили возљубени сестри и браќа во Господ, Денес добивме порака од нашите сестри монахињи во нашиот манастир дека е сторено едно големо чудо во црквата на Воскресение во Ерусалим. Господ на Светиот Крст ги отворил очите,тоа е показател на Неговото … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment

ШТО Е ДУХОВЕН ЖИВОТ И КАКО ЗА НЕГО ДА СЕ ОСПОСОБИМЕ

ВОВЕДНА НАПОМЕНА ЗА ДАДЕНОТО ВЕТУВАЊЕ ДЕКА ЌЕ СЕ ВОДИ ПРЕПИСКА ЗА ДУХОВНИОТ ЖИВОТ. ПОЛЗАТА КОЈА СЕ ОЧЕКУВА ОД ТОА. Откако пред вашето заминување за Москва се договоривме дека нашиот разговор ќе го водиме преку писма, за работи кои што вам … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment

НАД КРСТОВАТА ГОРА СЕ НАДВИ НОЌ, НО НЕ ПАДНА МРАК

„Ќе соѕидам Црква Своја и вратата на пеколот нема да ја надвладее…“ (Мт.16,18) Пред крајот на денот, пред самото зајдисонце, патувајќи со коњска запрега по калливиот планински пат, тука и таму посеан со камен, едно момче пристигна во родното Борово. … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment

ЗА НЕУМЕСНОСТА И НЕДОПУСТЛИВОСТА НА ОРГАНИЗИРАЊЕ

“ДОЧЕК НА НОВА ГОДИНА” Прашање: Зошто Црквата не се спротивставува на дочекот на новата година според новиот календар? Штом дојде месец декември според новиот календар, нашите руски весници веднаш почнуваат да најавуваат „дочек на нова година“, која ја организираат разните … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment

Сон на Светиот Јован Кронштатски

Господи! Твоето име е – Љубов: не ме фрлајте, нечесниот човек. Вашето име е – Сила: Мерки, катастрофа и пад. Вашето Име е – Осветленост: просветли ја мојата душа, засрамена од земните страсти. Твоето име е Мир: донесе мир во … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment

ОД БИБЛИОГРАФИЈА ДО АГИОГРАФИЈА

Светителите не се езотерични, вонземски битија, туку конкретни луѓе од крв и месо – прави, целовити и вистински личности – кои преку макотрпни деноноќни богочовечки подвизи човечката егзистенција ја издигнале на повисоко ниво на постоење. Тоа се неверојатно едноставни и … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment

ДОБРИОТ САМАРЈАНИН

„Еден човек, додека слегуваше од Ерусалим во Ерихон, западна меѓу разбојници. Тие го соблекоа и го претепаа, и си отидоа, оставајќи го полумртов. Случајно во тоа време слегуваше по тој пат еден свештеник и, кога го виде, помина на спротивната … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment

СОЛЖЕНИЦИН И ЕВРЕЈСКИОТ ПРОБЛЕМ ИСТОРИЈАТА ЗА ЕВРЕИТЕ ВО РУСИЈА ОД СТРАНА НА СОЛЖЕНИЦИН-ПРЕГЛЕД

Текст објавен од јеромонах Енох по повод книгата „200 години заедно“ од познатиот руски писател Александар Солженицин. „Евреите собрале богатство соработувајќи едни со други“ (стр. 31) “Тие остварувале профит со тоа што го земале житото на селаните до степен на … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment

ЗАРОБЕНИШТВОТО ГО ЗЕМА СВОЈОТ ДАНОК

Од Ерусалим пристигнуваат непријатни вести: Неговото Блаженство, Патријархот Ерусалимски Иринеј I, бил примен во Универзитетската болница на Медицинскиот центар Хадасах на 03. 11. 2015 година, каде и бил опериран. -Без разлика што денес отстранувањето на хернија се смета за рутинска … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment

Rejecting Blasphemous Thoughts

“When I was a novice monk, for a certain period of time, the devil brought to me such blasphemous thoughts even when I was in Church, and I grieved over them a great deal. Whatever I had heard spoken by … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment

ШТО Е ДУХОВЕН ЖИВОТ И КАКО ЗА НЕГО ДА СЕ ОСПОСОБИМЕ

ВОВЕДНА НАПОМЕНА ЗА ДАДЕНОТО ВЕТУВАЊЕ ДЕКА ЌЕ СЕ ВОДИ ПРЕПИСКА ЗА ДУХОВНИОТ ЖИВОТ. ПОЛЗАТА КОЈА СЕ ОЧЕКУВА ОД ТОА. Откако пред вашето заминување за Москва се договоривме дека нашиот разговор ќе го водиме преку писма, за работи кои што вам … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment

ВРАЌАЊЕ НА ПАТЕКИТЕ НА ВЕРАТА НА СВЕТА ГОРА

„Што ви се допаѓа на Света Гора? Да почнеме со луѓето. Потоа природата која, секако, е единствена. И миризбите. Како миризбата во трпезаријата за која се сеќавам од мојата прва посета како дете. Формалноста, исто така, ме фасцинира, начинот на … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment

ДУХОВНАТА ВЛАСТ НА ПАСТИРОТ И СЛОБОДАТА НА ЛИЧНОСТА НА ДУХОВНОТО ЧЕДО

Јеромонах Јован Лудишчев Апостол Петар не учи како треба да се одвива служењето на грижата за душата: „Чувајте го стадото Божје…не како да господарите со наследството Божје, туку бидете му за пример на стадото“ (1 Пет. 5, 2-3). Светителот Григориј … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment

ПРАВАТА И ПРАВДИНАТА ВО ОВОЈ СВЕТ

На 8 март, во многу земји во светот се прославува, слави или одбележува денот на жената како спомен на настаните во почетокот на минатиот век кога жената го добила своето право на глас, односно право да учествува во системот на … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment

History of the Jerusalem Patriarchate

The history of the Greek Orthodox Patriarchate of Jerusalem, also known as the “Romaic Patriarchate” (Deir Rum) is a story of holiness, martyrdom and continuing struggles of the Church of Christ and His Christian flock. • A. The creation of … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment

СВЕТОТО ЕВАНГЕЛИЕ И СВЕТИТЕ ОТЦИ ЗА СВЕТОТО ПОСЛУШАНИЕ

Бог е наш извор на живот и Творец на се видливо и невидливо. Он е единствениот извор на блаженство, вечни добра и радост. Од овој свет извор може да пие само човек кој Го љуби Бога. Љубовта кон Бога е … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment

FIXING OURSELVES FIRST

Many have accomplished mighty acts, raised the dead, toiled for the conversion of the erring, and have wrought great wonders; and by their hands they have led many to the knowledge of God. Yet after these things, these same men … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment

WHAT ORTHODOXY IS

Here is a list of several observations that I have made on my journey into the Orthodox Church. While it is certainly not an exhaustive list, it hits many of the main points that I have noticed. MYSTERIOUS – some … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment

THINGS I WISH I HAD KNOWN BEFORE ATTENDING

A guide for your first venture to an Eastern Orthodox Church WHAT IN THE WORLD IS A “LITURGY”? The Sunday morning service at an Orthodox Parish is called the Divine Liturgy. We follow a liturgy compiled by St. John Chrysostom … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment