Category Archives: Библиотека

Where did the Christian Bible come from?

The convenient “package” of sacred scriptures that we call the Bible did not suddenly appear during the time of the apostles. Numerous Gospels, Epistles, Revelations, and other writings were originally part of the New Testament in various times and places. … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment

The Casting out of Adam and Forgiveness Sunday

This Sunday is called the Sunday of Forgiveness, in which we remember Adam and Eve being cast out of the Paradise of Eden. Though they initially wore no clothing, they were robed in garments of light and beauty. When cast … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment

ТРИ ЧОВЕКА ВО ВЖАРЕНА ПЕЧКА

Пророк Данил глава 3 1. Царот Навуходоносор направи златен идол, висок шеесет лакти, шест лакти широк, и го постави во полето Деир, во областа Вавилонска. 2. И нареди царот Навуходоносор, да се соберат сите сатрапи, намесници, војдови, врховни судии, ризничари, … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment

БАЛКАНСКИ СИНДРОМ-НАРОДИ ЗАРОБЕНИ ВО МИНАТОТО

Кои држави влегуваат во Балканскиот полуостров? Целосно, со целата своја територија влегуваат: Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Грција, Македонија и Црна Гора. Србија влегува 73% од својата територија заедно со главниот град Белград, Хрватска 49% и Словенија 27%. Тука не … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment

ПАДОТ НА ВИЗАНТИЈА ЛЕКЦИЈА КОЈА ТРЕБА ДА СЕ НАУЧИ

МИЛИ БРАЌА И СЕСТРИ ВО ХРИСТА Во овие денови кога со голема радост го очекуваме чествувањето на големиот христијански празник Рождество на Господ Исус Христос-Божиќ, на нашата веб страна поставуваме видео со наслов: Падот на Византија-Лекција која треба да се … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment

ГРЕГОРИЈАНСКИОТ КАЛЕНДАР И ГЛОБАЛИЗМОТ

Во ерата на информатиката, технолошкиот напредок во космички размери, во свет исполнет со компјутерски системи, во доба на биотехнолошко модифицирање на природата и човекот, програмирање на човековото минато и иднина, надежи и помнење, создавањето на гломазен глобален синкретистички сурогат на … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment

My Journey into The Ancient Church

Winter by Hieromonk Savvaty (Valaam Monastery) Part 1 // Part 2 My journey into Orthodoxy was not easy. But it is not meant to be easy. It challenged me (and continues to do so) to become the person God has … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment

ЦРКВА ЛИ Е ОВА ИЛИ ПАНАЃУР?

Деновиве во неколку пишани медиуми на интернет беше објавен текст во кој се вели дека владиката Агатангел од Повардарската епархија издал наредба за фотографите дека се обврзани да плаќаат некоја нова давачка за сликање и снимање и тоа со тарифник … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment

ПРАВОСЛАВНИ ВЕРНИЦИ И СЕКТИ-ORTHODOX BELIEVERS AND SECTS

МИЛИ БРАЌА И СЕСТРИ Веќе поодамна пишуваме и објавуваме за разни отпадници од Православната Црква, како и за злоупотребата на православните одежди, раса и расофори. Под овој текст ви прикажуваме фотографии од една секта која се нарекува Православна католичка црква, … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment

ЕВАНГЕЛИЕ ЗА ЗЛОБНИТЕ ЛОЗАРИ

Матеј, 21, 33-42. Зач. 87 Ништо полошо во овој свет нема од неблагодарност, ништо понавредливо и подушегубно. Што може да биде полошо од тоа кога човек затајува некое добро дело кое му било направено? А што уште полошо може да … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment

ЕВАНГЕЛИЕ ЗА ТОВАРОТ НА БОГАТСТВОТО

Матеј 19, 16-26. Зач. 79 Замислете еден голем и горд кораб да се разбие на морската длабочина и почне да тоне. Што ќе се случи со патниците? Еден ќе се фати за некоја штица и ќе се држи за штицата. … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment

ЕВАНГЕЛИЕ ЗА БРАКОТ НА ЦАРЕВИОТ СИН

Матеј, 22, 2-14. Зач. 89 Бог сака човекот да верува во Него повеќе од во било кого и било што на светот. Бог сака човекот да се надева на Него повеќе од било кого или било што на светот. Не, … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment

ЕВАНГЕЛИЕ ЗА ЉУБОВТА

СВЕТИ ВЛАДИКА НИКОЛАЈ Матеј 22, 35-46, зач. 92 Секој кој сака да Го посрами Бога, се посрамува себеси, а на Бога Му дава прилика уште повеќе да се прослави. И секој кој работи на унижување на праведникот, на крајот се … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment

ЦРКОВНАТА ТЕРАПИЈА ПРОТИВ СЕКУЛАРНИТЕ ТЕРАПЕВТСКИ ТЕХНИКИ

Отец Константин Стратопулос Од снимената дискусија на протопрезвитер отец Константин Стратопулос, во црквата Света Петка во атинското предградие со истото име, на 18.03.2003 година. Отец Константин Стратопулос веќе неколку години бил раководител на одделот за надворешна мисија на Црквата на … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment

КРАТКО ЖИТИЕ НА СВЕТИ ПАЈСИЈ

На 25 јули 1924 година, роден е Старец Пајсиј (Езнепидис) од побожни родители во градот Фераса, Кападокија во Мала Азија. Духовниот отец на семејството, јеромонахот Арсениј (сега канонизираниот Свети Арсениј од Кападокија), го крстил бебето со своето име, пророкувајќи ја … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment

И ТОА СЕ СЛУЧИ ВОСКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО

Евангелие за Победителот на смртта Иземнатите се собираат околу огнот,гладните се собираат околу трпезата,измачените во долгоноќната темнина се радуваат на изгрејсонцето,малаксаните во тешката борба радосно извикнуваат при ненадејна победа. Воскреснатиот Господ стана се за сите. О, пребогати Царе, со својот … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment

СЛОВОТО СТАНА ТЕЛО

БЕСЕДА НА СВЕТИ ЈОВАН КРОНШТАДСКИ НА БОЖИЌ И Словото стана тело а тоа значи Синот Божји, совечен со Бога Отецот и со Светиот Дух, стана човек – воплотувајќи се од Светиот Дух и Марија Дева. О, колку чудесна, страшна и … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment

Писмо од Патријархот цариградски на Архиепископот грчки:Да се расчинат и екскомуницираат тие кои се противат на нашиот сабор на Крит

Вовед Пред вас е текст од презентацијата на Ортодокс етос, и превод на писмото од Цариградскиот патријарх на Архиепископот од Грчка во кое патријархот се заканува на тие кои не се согласуваат со одлуките на Критскиот собор. Во нормали времиња … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment

МИЛИ БРАЌА И СЕСТРИ

ЗАПОЧНА БОЖИЌНИОТ ПОСТ Воспоставувањето на Божиќниот пост, како и другите повеќе дневни постови, потекнува уште од древните времиња на христијанството. Веќе од четвртиот век, Свети Амвросиј Милански, Филистриј, Блажениот Августин го споменуваат Божиќниот пост во своите дела. Во петтиот век … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment

БОЖИЌЕН ПОСТ

МИЛИ СЕСТРИ И БРАЌА ВО ГОСПОДА Денес 15 ноември 2016 година Господова а според Јулијанскит календар започнува Божиќниот пост Господ нека Благослови. Најпрво мора да се сфати дека должност на сите христијани особено на оние чиј повик ги одредува на … Continue reading

Posted in Библиотека | Leave a comment