Category Archives: Книги

ТОЛКУВАЊЕ НА СВЕТАТА ЛИТУРГИЈА

Прва беседа: КАКВА Е ВООПШТО СМИСЛАТА НА ЦЕЛОКУПНАТА СВЕТА ЛИТУРГИЈА Чинот на вршењето на светите Тајни е содржен во претворувањето на евхаристиските Дарови во Тело и Крв Христови; целта на ова претворање е осветувањето на верните кои преку тие Дарови … Continue reading

Posted in Книги | Leave a comment

СВЕТИ ЈОВАН ЛЕСТВИЧНИК – ЛЕСТВИЦА

ПОУКА 1 ЗА ОДРЕКУВАЊЕТО И ОДВОЈУВАЊЕТО ОД СУЕТНИОТ ЖИВОТ Нашиот Бог и Цар, добар, предобар и седобар (кога им се зборува на слугите Божји, имено, со Бог треба и да се започне) ги создаде сите словесни битија и ги обдари … Continue reading

Posted in Книги | Leave a comment

ПАТОТ КОН НЕБОТО

Со благослов на неговата Светост Патријарх на МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ПАТРИЈАРШИЈА И ЦРКВА на Македонија и македонскиот народ во дијаспората, Норвешка,Скандинавија,Палестина и цел свет †††Јован – Хаџи Наслов на книгата и автор: „ПАТОТ КОН НЕБОТО“ Старец Клеопа ИЗДАВА: МВППЦ Превод … Continue reading

Posted in Книги | Leave a comment

ДВАЕСЕТ ПИСМА ДО ПРИПАДНИК НА ЈЕХОВИНИТЕ СВЕДОЦИ

ПИСМО БРОЈ 1 ЗА ИСТОРИЈАТА НА ХРИСТИЈАНСТВОТО Драг пријателе, Од личното истражување на официјалниот став на Јеховините сведоци за ранохристијанската историја, заклучив дека вие не ја познавате таа област. За вас таа е ваква: Апостолите го ширеле Христијанството и по … Continue reading

Posted in Книги | Leave a comment

ТОЧНО ИЗЛОЖУВАЊЕ НА ПРАВОСЛАВНАТА ВЕРА

Со благослов на неговата Светост Патријарх на МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ПАТРИЈАРШИЈА И ЦРКВА на Македонија и македонскиот народ во дијаспората, Норвешка,Скандинавија,Палестина и цел свет †††Јован – Хаџи Наслов на книгата и автор: ТОЧНО ИЗЛОЖУВАЊЕ НА ПРАВОСЛАВНАТА ВЕРА „СВЕТИ ЈОВАН ДАМАСКИН“ … Continue reading

Posted in Книги | Leave a comment

ДУШАТА ПОСЛЕ СМРТА

Со благослов на неговата Светост Патријарх на МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ПАТРИЈАРШИЈА И ЦРКВА на Македонија и македонскиот народ во дијаспората, Норвешка,Скандинавија,Палестина и цел свет †††Јован – Хаџи Наслов на книгата и автор: „ДУШАТА ПОСЛЕ СМРТА“ ЈЕРОМОНАХ СЕРАФИМ РОУЗ ИЗДАВА: МВППЦ … Continue reading

Posted in Книги | Leave a comment

ТОЛКУВАЊЕ НА СВЕТАТА ЛИТУРГИЈА

Со благослов на неговата Светост Патријарх на МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ПАТРИЈАРШИЈА И ЦРКВА на Македонија и македонскиот народ во дијаспората, Норвешка,Скандинавија,Палестина и цел свет †††Јован–Хаџи Наслов на книгата и автор: „ТОЛКУВАЊЕ НА СВЕТАТА ЛИТУРГИЈА“ СВЕТИ НИКОЛА КАВАСИЛА ИЗДАВА: МВППЦ Превод … Continue reading

Posted in Книги | Leave a comment

ОБЈАСНУВАЊЕ ЗА СВЕТАТА БОЖЕСТВЕНА ЛИТУРГИЈА

Со благослов на неговата Светост Патријарх на МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ПАТРИЈАРШИЈА И ЦРКВА на Македонија и македонскиот народ во дијаспората, Норвешка,Скандинавија,Палестина и цел свет †††Јован–Хаџи Наслов на книгата и автор: „ОБЈАСНУВАЊЕ ЗА СВЕТАТА БОЖЕСТВЕНА ЛИТУРГИЈА“ ИЗДАВА: МВППЦ Превод и технички … Continue reading

Posted in Книги | Leave a comment

ДА СЕ БИДЕ СО ГОСПОД НА СВЕТАТА ЛИТУРГИЈА

Со благослов на неговата Светост Патријарх на МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ПАТРИЈАРШИЈА И ЦРКВА на Македонија и македонскиот народ во дијаспората, Норвешка,Скандинавија,Палестина и цел свет †††Јован – Хаџи Наслов на книгата и автор: „ДА СЕ БИДЕ СО ГОСПОД НА СВЕТАТА ЛИТУРГИЈА“ … Continue reading

Posted in Книги | Leave a comment

БИБЛИСКА ИСТОРИЈА

Со благослов на неговата Светост Патријарх на МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ПАТРИЈАРШИЈА И ЦРКВА на Македонија и македонскиот народ во дијаспората, Норвешка,Скандинавија,Палестина и цел свет ††† Јован – Хаџи БИБЛИСКА ИСТОРИЈА Издава:МВПЦ Превод и технички уредник: Сестра Слободанка Скопје, Република Македонија … Continue reading

Posted in Книги | Leave a comment

ОСУМ ПОУКИ ЗА ИСУСОВАТА МОЛИТВА

Со благослов на неговота Светост Патријарх на МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА †††Јован – Хаџи Наслов на книгата „ОСУМ ПОУКИ ЗА ИСУСОВАТА МОЛИТВА“ Издава:МВПЦ Превод и технички уредник: Сестра Луиза Скопје, Република Македонија 2013 година Господова ПРВА ПОУКА „Господи, Исус Христе, … Continue reading

Posted in Книги | Leave a comment

ВЕРОНАУКА ВО ДОМОТ ПРАВОСЛАВНА ВЕРСКА ЧИТАНКА

Со благослов на неговата Светост Патријарх на МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА И ПАТРИЈАРШИЈА на Македонија и македонскиот народ во дијаспората, Норвешка,Скандинавија,Палестина и цел свет ††† Јован – Хаџи Наслов на книгата „ВЕРОНАУКА ВО ДОМОТ„ ИЗДАВА: МВППЦ Превод и технички уредник: … Continue reading

Posted in Книги | Leave a comment

ПРАВОСЛАВНО ПОЧИТУВАЊЕ НА МАРИЈА, МАЈКАТА БОЖЈА

Со благослов на неговата Светост Патријарх МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА †††Јован – Хаџи „ПРАВОСЛАВНО ПОЧИТУВАЊЕ НА МАРИЈА, МАЈКАТА БОЖЈА“ Свети Јован Шангајски ПРАВОСЛАВНО БОГОСЛОВИЕ НА АРХИЕПИСКОП ЈОВАН ОТЕЦ СЕРАФИМ РОУЗ Издава:МВПЦ Превод и технички уредник: Сестра Луиза Скопје, Република Македонија … Continue reading

Posted in Книги | Leave a comment

ЕВАНГЕЛИТЕО НА СВЕТИОТ АПОСТОЛ ЈОВАН БОГОСЛОВ

Со благослов на неговата Светост Патријарх на МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ПАТРИЈАРШИЈА И ЦРКВА на Македонија и македонскиот народ во дијаспората, Норвешка,Скандинавија,Палестина и цел свет ††† Јован – Хаџи

Posted in Книги | Leave a comment

ТОЛКУВАЊЕ НА ПСАЛМИТЕ

Со благослов на неговата Светост Патријарх на МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ПАТРИЈАРШИЈА И ЦРКВА на Македонија и македонскиот народ во дијаспората, Норвешка,Скандинавија,Палестина и цел свет ††† Јован – Хаџи ТОЛКУВАЊЕ НА ПСАЛМИТЕ:102, 109, 117, 131 Архимандрит Емилијан Игуман на манастирот Симонопетар … Continue reading

Posted in Книги | Leave a comment

ВЕРОНАУКА ВО ДОМОТ

Со благослов на неговата Светост Патријарх на МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА +++Јован–Хаџи ПРАВОСЛАВНА ВЕРСКА ЧИТАНКА Богородице Дево радувај се, Благодатна Марие, Господ е со Тебе! Благословена си Ти меѓу жените и благословен е Плодот на Твојата утроба зошто Ти си … Continue reading

Posted in Книги | Leave a comment

СЕДУМТЕ ВСЕЛЕНСКИ СОБОРИ

Со благослов на неговата Светост Патријарх на МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА +++Јован–Хаџи ЗНАЧЕЊЕ НА ВСЕЛЕНСКИТЕ СОБОРИ Седумте Вселенски собори, по Евангелијата Христови, се основа и потврда на нашата Православна – Христијанска вера зошто нашата вера не е само Апостолска, онаа … Continue reading

Posted in Книги | Leave a comment

КАКО ДА СЕ ИЗЛЕЧАТ БОЛЕСТИТЕ НА ДУШАТА?

Со благослов на неговата Светост Патријарх на МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА +++Јован–Хаџи ШТО Е ОСОБЕНО ВАЖНО НА ПОЧЕТОКОТ НА ДУХОВНИОТ ЖИВОТ? Оној кој внимателно ги читал поуките на Светите Отци на Црквата, сигурно забележал дека во овие учења најмногу се … Continue reading

Posted in Книги | Leave a comment