Category Archives: Екуменизам

ШТО СЕ СЛУЧУВА НА И ПОСЛЕ БОЖИЌ?

Во Српската православна црква одеднаш се појавија големи измени во почеток на нов црквен систем за кој досега го имавме на Кипар и Иран од времето на Хомеини и во времето на архиепископот Макариос во Кипар. Овдека на Балканот имено … Continue reading

Posted in Екуменизам | Leave a comment

ЕКУМЕНИЗАМ

„ГРЕВОТ НА РАСКОЛОТ ВО ХРИСТИЈАНСТВОТО“ Ако во основите на Христијанството лежат вероучителните вистини (догмати) кои Црквата ги добила по пат на Божје Откровение и кои поради тоа се прифаќаат како теолошки аксиоми кои не се докажуваат, во основата на гностичката … Continue reading

Posted in Екуменизам | Leave a comment

СТОГОДИШНАТА ВОЈНА НА КОНСТАНТИНОПОЛ

Украинската авантура на Фанар не е банална одмазда заради тоа што Руската Православна Црква не учествуваше во Соборот на Крит, туку е елемент на долгогодишната стратегија насочена кон елиминирање на секој алтернативен центар на влијание во Православието, освен црковниот Истанбул. … Continue reading

Posted in Екуменизам | Leave a comment

ПРАВОСЛАВИЕТО ПРЕД РАСКОЛ

РУСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ГО ПРЕКИНА ДИЈАЛОГОТ СО ГРЧКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА Руската Православна Прква го прекина екуменскиот дијалог со атинскиот и сегрчкиот епископ Јероним. По престанокот на контактите со Цариградската Патријаршија, Руската Православна Црква одлучи да го прекине вселенскиот дијалог со … Continue reading

Posted in Екуменизам | Leave a comment

НАДМИНУВАЊЕ НА НАЦИОНАЛИЗМОТ

Православната Црква е наднационална и следствено укинување е на национализмот и расизмот. Таа може да живее на сите должини и широчини на земјата, по целата икумена, може да го прифати човекот на секоја земја и на секое време и да … Continue reading

Posted in Екуменизам | Leave a comment

АНТИХРИСТОТ ВЕЌЕ ВЛАДЕЕ

„Внимавајте, како по опасен пат одите“ (Ефес. 5, 15) Овие зборови на Апостолот се преведени (од оригинал на словенските јазици) вака: „Па така, гледајте, добро како живеете…“ Вака наведени тие можеби не звучат толку силно и експресивно, но, веројатно, за … Continue reading

Posted in Екуменизам | Leave a comment

HOW IS THE VALIDITY OF THE COUNCILS DETERMINED?

by Metropolitan Hierotheos of Nafpaktos Why do we consider the Ecumenical Councils infallible? Why do we respect them so much? Where does their worth spring from? Is it perhaps from the majority? From a consensus? From the priests? From universality? … Continue reading

Posted in Екуменизам | Leave a comment

IS THE ECUMENICAL PATRIARCH BARTHOLOMEW ORTHODOX?

The Constantinople First Archpriest approved the publication of the book “Christianity: the basis of teachings”, which propagated heretical views. The joint commission of the most important Christian communities in Turkey published the book “Christianity: the basis of teachings”, according to … Continue reading

Posted in Екуменизам | Leave a comment

ПРЕКИН НА ЗАЕДНИЦАТА СО ЕРЕТИЦИТЕ И 15-от КАНОН (I – II КОНСТАНТИНОПОЛ)

Православното братство на манастирот Свети Игнатиј Брјанчанинов Чинисау, 2017 “Ерес, овој застрашувачки грев што се состои од богохулење против Светиот Дух, го прави човекот целосно отуѓен од Бога и го оддалечува од Бога, го предава на силата на сатаната”. 1 … Continue reading

Posted in Екуменизам | Leave a comment

ЕКУМЕНИЗАМ – НАЈГОЛЕМО ЗЛО И ЕРЕС

До сега повеќе пати сме пишувале за екуменизмот и нашиот став за него како појава која во последнава деценија рапидно се интензивира иако уште пред многу децении ова движење е покренато со формирањето на Светскиот совет на цркви во кој … Continue reading

Posted in Екуменизам | Leave a comment

ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ

Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης Καθηγητὴς Θεολογικῆς Σχολῆς Α.Π.Θ Η ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ Ἡ βασικὴ προβληματικὴ ἡ ὁποία πρόκειται νὰ μᾶς ἀπασχολήσει εἶναι ἂν ὑπάρχουν σαφῆ διαχωριστικὰ ὅρια μεταξὺ τῆς Ὀρθοδόξου Καθολικῆς Ἐκκλησίας, ἡ ὁποία συνεχίζει χωρὶς διακοπὴ καὶ μὲ πληρότητα … Continue reading

Posted in Екуменизам | Leave a comment

ΑΓΙΟΣ ΙΟΥΣΤΙΝΟΣ (ΠΟΠΟΒΙΤΣ) ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ

Διαπρύσιος κήρυκας της οικουμενικότητας της «θεανθρώπινης» Ορθοδοξίας Άσπονδος εχθρός του «ουμανιστικού, ανθρωποπαγούς και ανθρωπολατρικού οικουμενισμού [Η κάτωθι θεολογική γνωμοδότηση του Οσίου και θεοφόρου Πατρός Ιουστίνου (Πόποβιτς) προκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Σερβίας για το αν μπορεί να … Continue reading

Posted in Екуменизам | Leave a comment

SPEAKING IN TONGEUS AND THE PENTCOST

“Speaking in Tongues” and the Pentecost Almost everyone is familiar with the Pentecostal frenzy expressed with their idea of glossolalia – the “speaking in tongues” – which they have elevated as a most significant element of the Christian faith. However, … Continue reading

Posted in Екуменизам | Leave a comment

Dr. Alexandre Kalomiros

BIOGRAPHY “OUR FRIEND…SLEEPETH” A Short Biography of Dr. Alexandre Kalomiros As published by George Gabriel Alexandre Kalomiros was born in Thessaloniki, Greece in 1931. He graduated from the American College in Thessaloniki and received his medical training in Geneva, Switzerland. … Continue reading

Posted in Екуменизам | Leave a comment

СТРУКТУРА И ОРГАНИЗАЦИЈА НА ЕРУСАЛИМСКАТА ПАТРИЈАРШИЈА

Денес седиштето на Ерусалимската Патријаршија е во Ерусалим. Патријархот ја има титулата: Патријарх на Светиот град Ерусалим и цела Палестина, Сирија, Арабија, Пера Јорданска, Кана Галилејска и Светиот Сион. Покрај Патријархот, Патријаршијата има 12 Митрополити, два Архиепископи и двајца Епископи. … Continue reading

Posted in Екуменизам | Leave a comment

ЕРУСАЛИМСКАТА ПАТРИЈАРШИЈА И ЕКУМЕНИСТИЧКОТО ДВИЖЕЊЕ

-Екуменизам: потекло, очекувања, неодобрување-Од постапките на Интерправославниот научен конгрес оддржан од 20-24 септември 2004 година во Свечената сала на Аристотеловиот Универзитет во Солун. Мошне ограничено време е дадено за развој на една ваква голема и значајна тема која во целост … Continue reading

Posted in Екуменизам | Leave a comment

МИТРОПОЛИТ ПОЧАЕВСКИ ВЛАДИМИР – ПИСМО ДО ПАТРИЈАРХОТ КИРИЛ И СВЕТИОТ АРХИЕРЕЈСКИ СОБОР НА РПЦ

МИЛИ БРАЌА И СЕСТРИ, ВЕРНИЦИ НА ВИСТИНСКАТА ВЕРА ПРАВОСЛАВНА Администрацијата на Македонска Вистинска Православна Црква го постави ова писмо на Митрополитот Владимир од РПЦ на својата веб страна со цел да ви укажеме дека се повеќе се крева гласот на … Continue reading

Posted in Екуменизам | Leave a comment

ИСТОРИЈА НА ЕРУСАЛИМСКАТА ПАТРИЈАРШИЈА

Историјата на Грчката Православна Патријаршија на Ерусалим, исто така позната како “Римска Патријаршија” (Деир Рум), е приказна за светост, мачеништво и продолжени борби на Црквата Христова и неговото христијанско стадо. -A. Создавањето на Ерусалимската Црква датира на денот на Педесетница, … Continue reading

Posted in Екуменизам | Leave a comment

ВО ИСЧЕКУВАЊЕ И ПОДГОТОВКА ЗА ГОЛЕМИОТ ХРИСТИЈАНСКИ ПРАЗНИК РОЖДЕНСТВО НА ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС – БОЖИЌ

Насекаде во светот веќе се гледа дека сите луѓе се подготвуваат да го прослават големиот христијански празник Божиќ, секој на свој начин, дали со пост, молитви и исповедување на своите гревови, со украсување на домот со разни пригодни предмети или … Continue reading

Posted in Екуменизам | Leave a comment

МИТРОПОЛИТОТ ПОРФИРИЈЕ, ОД СРПСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА, ИЗЈАВУВА: ЕКУМЕНИЗМОТ Е НАСУШНА ПОТРЕБА ЗА БРАТОЉУБИВ ДИЈАЛОГ

(превземено од хрватскиот неделник „Новости“) МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ГО ОБЈАВУВА ОВА ИНТЕРВЈУ НА ЕДЕН ДОСЕГАШЕН ИГУМАН КОЈ ПО ПРЕВЗЕМАЊЕ НА МИТРОПОЛИЈА И СО ПОСТАНУВАЊЕ НА МИТРОПОЛИТ ГИ ПРИФАЌА МНОГУ ЛЕСНО ЕКУМЕНИСТИТЕ И ТИЕ КОИ ГО ОСУДИЈА ГОСПОД ЗАРАДИ КОРИСТА … Continue reading

Posted in Екуменизам | Leave a comment