Category Archives: Екуменизам

VATICAN MODALITY FOR INVOLVEMENT OF THE ORTHODOX CHURCH INTO THE RIMOCATOLICISM

“Verily, verily, I say unto you, He that entereth not by the door into the sheepfold, but climbeth up some other way, the same is a thief and a robber.” (John 10, 1) “The institutional arrangements that the Holy See … Continue reading

Posted in Екуменизам | Leave a comment

ВАТИКАНСКИ МОДАЛИТЕТ ЗА ВКЛОПУВАЊЕ НА ПРАВОСЛАВНАТА ЦРКВА ВО РИМОКАТОЛИЦИЗМОТ

„Вистина, вистина ви велам: кој не влегува низ вратата во овчото трло, а прескокнува од друга страна, крадец е и разбојник“ (Јов. 10, 1). „Институционалните спогодби кои Светата Столица ги има со Ориенталните цркви може да послужат како модел за … Continue reading

Posted in Екуменизам | Leave a comment

ДВА ВИДА НА НАДЕЖ

Годината, 2016/17, празникот на Светите Отци пред Христа, недела пред Христовото раѓање, се совпадна со новогодишниот ден на Запад. Оваа случајност дава повод за размислување за квалитетот што го изразуваат двата празника, и светиот и секуларниот. Тој квалитет е надежта, … Continue reading

Posted in Екуменизам | Leave a comment

УСПЕНИЕ И ЖЕНИТЕ СВЕШТЕНИЦИ,THE DORMITION AND WOMEN PRIESTS

ОВОЈ ТЕКСТ ЕНАПИШАН ПО ПОВОД ПРАЗНИКОТ УСПЕНИЕ Денеска го славиме празникот Успение на Богородица, Божјата Мајка, и најголемата слава некогаш постигната, или воопшто можна за постигнување, од страна на создадено човечко суштество. Пресвета Богородица и вечна Дева Марија заспа во … Continue reading

Posted in Екуменизам | Leave a comment

ВИСТИНСКИ ПРАВОСЛАВЕН СВЕШТЕНИК

Posted in Екуменизам | Leave a comment

ПАДОТ НА ОНИЕ КОИ СЕ ОТКАЖАА ОД ЗАЕДНИЦАТА СО ЕКУМЕНИСТИТЕ

Веста дека Банченскиот епископ Лонгин, од Украинската Православна Црква, се врати во целосно заедништво со Московската Патријаршија, па дури и го прифати унапредувањето во ранг на архиепископ од рацете на Митрополитот Онуфриј од Киев, е многу тажна. Ова е епископот … Continue reading

Posted in Екуменизам | Leave a comment

МИЛИ БРАЌА И СЕСТРИ ВО ХРИСТА

По оддржувањето на псевдо – Великиот и свет синод на Крит, се повеќе свештени лица реагираат со негово неприфаќање и непризнавање и прекинување на Литургиско спомнување на своите епископи кои истиот го прифаќаат или на кој веќе се потпишале. Таков … Continue reading

Posted in Екуменизам | Leave a comment

ДЕЛЕЊЕ НА НЕВИДЛИВОТО ХРИСТОВО ТЕЛО – НЕГОВАТА ЕДНА ЦРКВА

Со фрлањето сомнеж врз православната догма која одредува дека само Православната Црква е „едната, света, соборна и апостолска Црква“, екуменистите тврдат дека „Црквата го загубила своето единство и сега постои само во раскол: источен раскол, папски раскол, англикански раскол“. Теолошките … Continue reading

Posted in Екуменизам | Leave a comment

АНТИХРИСТ ПРЕД НАШИТЕ ВРАТИ

ПСАЛМ 50 Покајничка молитва 1 Помилуј ме, Боже, поради големата Твоја милост, и заради големата Твоја добрина избриши ги беззаконијата мои. 2 Измиј ме темелно од моето беззаконие и очисти ме од мојот грев, 3 зашто престапите мои ги знам … Continue reading

Posted in Екуменизам | Leave a comment

КОНЗЕРВАТИЗАМ И СЕКУЛАРИЗАЦИЈА ВО ОБЛАСТА НА ТЕОЛОГИЈАТА

Митрополит Нафпатски Јеротеј (Влахос) За некој кој сака да зборува за Православната Теологија и струите кои постојат во нашето време, во Грција и надвор од Грција – секаде каде што постојат православни теолози, мислам дека треба да започне со Символот … Continue reading

Posted in Екуменизам | Leave a comment

ЗА ЛАТИНСКОТО ОТПАДНИШТВО

Залудно некои меѓу православните се одушевуваат на постоечката пропагадна на римската црква и божемната самопожутврвуваност и делување на нејзините мисионери и на благоста на милосрдните сестри и бесправно и припишуваат на латинската црква таква важност што после нејзиното отпаѓање од … Continue reading

Posted in Екуменизам | Leave a comment

МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА,ГО СОЧУВСТВУВА И ПОДРЖУВА МИСЛЕНИЕТО И ТАГАТА НА АРХИМАНДРИТ МАКСИМОС КАРАВАС

ПАТРИЈАРХОТ ВАРТОЛОМЕЈ Е „НАЈГОЛЕМИОТ БОГОХУЛНИК И НАЈГОЛЕМИОТ ЕРЕТИК ВО СИТЕ ВЕКОВИ НА ХРИСТИЈАНСТВОТО“ Мојата причина да го напишам овој текст се појави од тагата што ја чуваствувам секогаш кога ќе ги слушнам епископите на таканаречените „нови земји“ на Грчката Црква … Continue reading

Posted in Екуменизам | Leave a comment

ЗА СВЕТСКИОТ ЕКУМЕНИЗАМ

ГОСПОДОВИ ЖЕТВИ – СВЕТИ ВЛАДИКА НИКОЛАЈ Ајде, уште малку да поразговараме, мои свети браќа, додека има уште време брат со брат и богољубец со богољубец да разговара, додека не дошло време само злосторниците да викаат, а браќата да шепотат. Сите … Continue reading

Posted in Екуменизам | Leave a comment

ИЗРЕКИ НА СВЕТИ ОТЦИ

ПРЕПОДОБЕН ЕФРЕМ СИРИН 1. Не слушај совети на луѓе кои себе си угодуваат, кои се направиле робови на стомакот и телесните уживања. 2. Секој кој сака чистота и целомудреност, станува храм Божји. 3. Твојата рака нека не биде испружена за … Continue reading

Posted in Екуменизам | Leave a comment

КАДЕ ОДИ СПАСОНОСНИОТ КОРАБ НА КАНОНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ВО ДВАЕСЕТИОТ И ДВАЕСЕТ И ПРВИОТ ВЕК

По основањето на Христијанството од страна на првите Велики Дванаесет Апостоли, а потоа останатите седумдесет Апостоли и нивните следбеници и великите Отци на Православната вера, се појавија многу ереси. По Божја промисла, после жестокиот прогон на христијаните од страна на … Continue reading

Posted in Екуменизам | Leave a comment

ПАНЕРЕСОТ НА ЕКУМЕНИЗМОТ

АНАТЕМА,ТИЕ ГО СТВОРУВААТ РАСКОЛОТ ВО ПРАВОСЛАВНАТА ЦРКВА Што е екуменизам? Екуменизмот се однесува на синкретичкото движење кое бара заедничка црковна служба меѓу сите христијански веросиповеди, и покрај разликите во доктрините. Под лажниот изговор на зборовите „љубов“ и „мир“, екуменистите дури … Continue reading

Posted in Екуменизам | Leave a comment