Category Archives: Житија

ЖИТИЕ НА СВЕТИ ТЕОФАН ЗАТВОРЕНИК

Со својот живот епископ Теофан потсетува на многу големи отци и учители на древната Христијанска Црква. Таквото окарактеризирање на неговата личност го наметнува неговиот морален и скетски живот, неговата длабока и силна богословска мисла искажана во пишани и објавени дела. … Continue reading

Posted in Житија | Leave a comment

ЖИТИЈА НА СВЕТИТЕЛИ,СПОРЕД ЈУЛИЈАНСКИОТ КАЛЕНДАР,ВО МЕСЕЦ ЈАНУАРИ

НА ДЕНЕШЕН ДЕН, 1 ЈАНУАРИ ОБРЕЗАНИЕ НА ГОСПОД И СПАСИТЕЛ НАШ ИСУС ХРИСТОС – Во осмиот ден по раѓањето Божествениот Младенец бил донесен во храм и обрезан согласно постоечкиот закон во Израел уште од времето на Авраам. При таа прилика … Continue reading

Posted in Житија | Leave a comment