Category Archives: Архива

СЕ УПОКОИ ВО ГОСПОД ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕН АРХИЕПИСКОП ЦЕТИЊСКИ МИТРОПОЛИТ ЦРНОГОРСКО ПРИМОРСКИ И ЕГЗАРХ НА СВЕТИОТ ПЕЧКИ ТРОН АМФИЛОХИЈЕ

Господ нека му прости +++Јован Хаџи

Posted in Архива | Leave a comment

СООПШТЕНИЕ ДО ВЕРНИЦИТЕ НА МВПЦ

СЕСТРА АНА НЕ Е ПОВЕЌЕ СО НАС,ТАА РЕШИ ДА ЖИВЕЕ СО МИРЈАНИТЕ После долги 15 години во црквата сестра Ана го напушти своето црквено ветување и местото како старателка за архиепископот Јован Хаџи. Црквата и пожелува мирен живот МВПЦ администрација

Posted in Архива | Leave a comment

22 JULI UTOYA 2011

Den makedonske sannortodokse kirke sørger med alle familiene denne tragiske dagen 22. juli da de mistet sine kjære i et terrorangrep, sørger kirken med hele folket i kongeriket Norge og sender dens store kondolanser. La dem hvile i fred

Posted in Архива | Leave a comment

ПОСЛЕДНАТА ВИЗАНТИЈСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

Турскиот државен Совет ја поништи одлука од 1934 година: Света Софија пак да биде џамија! Турскиот државен совет (висок административен суд) ја поништи одлуката на Советот на министри од 24 ноември во 1934 година со која црквата „Света Софија“ стана … Continue reading

Posted in Архива | Leave a comment

THE DESERT OF OUR PRESENT LIFE

After passing through the Red Sea, the Hebrews were within a couple hundred miles, or a two week journey on foot, from their destined Promised Land. Yet it took them forty long years of circling in the wilderness before arriving … Continue reading

Posted in Архива | Leave a comment

СЕ УПОКОИ ВО ГОСПОДА ОТЕЦ КИРИЛ СВЕТОГОРСКИ

Денес после 83 години проведени на земјата отец Кирил Хиландарец Светогорец ја напушти оваа земја и замина во пресрет на Господовата прегратка,само големи луѓе овој пат го знаат дека еден ден тој пат ќе дојде пред нас како што денес … Continue reading

Posted in Архива | Leave a comment

ЗА ВТОРОТО ХРИСТОВО ДОАЃАЊЕ

1.Во предходниот неделен ден Црквата со приказната за спасениот блуден син подсетува на неизмерливата човекољубов Божја кон нас. Оваа недела таа подучува за страшниот Суд Божји, држејќи се до валидна и убава цел и следејќи ги зборовите на пророкот, затоа … Continue reading

Posted in Архива | Leave a comment

ТОЛКУВАЊЕ НА ЕВАНГЕЛИЕТО НА ПРАЗНИКОТ ХРИСТОВО ВОСКРЕСЕНИЕ

ТОЛКУВАЊЕ НА ЕВАНГЕЛИЕТО ВО ТРЕТ ДЕН ВЕЛИГДЕН Лука, зач. 113 гл. 24 ст. 12-35 Денешното Евангелие говори за тоа како Господ Спасителот после своето воскресение им се јавил на двајца свои ученици кога тие оделе за Емаус. Овој настан го … Continue reading

Posted in Архива | Leave a comment

ВО ВЕЛИГДЕНСКИОТ ПОСТ

Постот ја зајакнува молитвата.Станува нејзино крило на патот кон небото.Но не ограницувај ја добродетелта на постот само на исхраната.Вистинскиот пост не е само одрекување од разни јадења,тој е одрекување од страстите и од гревовите,никому да не нанесуваш неправда.Да му простиш … Continue reading

Posted in Архива | Leave a comment

МОНАШКИ ГРАВ

ГРАВ ПРОФИМИДИА Рецепт кој го употребуваат монасите во манастирот на МВПЦ, Гравот е едно од најомилените јадења кај монасите но исто во народот,лесно се приготвува,хранлив е и многу здрав. Но секако монашкиот рецепт е нешто посебно и затоа ви препорачуваме … Continue reading

Posted in Архива | Leave a comment

МУДРОСТА НА ГОСПОД ИЛИ РАЦИОНАЛНОСТА НА ЧОВЕКОТ,ЦРКВАТА ИЛИ ПАРИЗ-КРЕСТВУД

„ Но, ете, Ти ја сакаш вистината и внатре во мене ми ја објави непознатата и тајната премудрост Твоја“ (Пс. 50, 6). „ Зашто е напишано: „Ќе ја погубам мудроста на мудрите и ќе го отфрлам разумот на разумните.”… Не … Continue reading

Posted in Архива | Leave a comment

ОБИЧАИ ПО ПОВОД БАДНИК И БОЖИЌ

Од денот на Христовото раѓање започнува христијанската ера, и од тој ден христијанскиот народ, а и целиот останат свет почнуваат да ги бројат годините. За спомен од раѓањето на Христос, уште од времњата на апостолите воспоставен е големиот празник –Божик. … Continue reading

Posted in Архива | Leave a comment

ПРИКАЗНА ГОСПОДОВА ЗА СПАСЕНИОТ БЛУДЕН СИН

(Лк.15:11-32) 1.Ќе биде глад,рекол пророкот,оплакувајќи го Ерусалим,но не глад за леб и вода,туку глад по слушањето на Божјите зборови (Ам.8;11).Гладот е состојба на лишеност и воедно желба за најнеопходна храна. Меѓутоа,постои,и глад која е полоша е помачна од оваа глад,а … Continue reading

Posted in Архива | Leave a comment

ДОГМАТИ И РАЗУМ

Односот на догматите кон човечкиот разум е утврден со нивната взаемна природа и својства. Додека догматите по природа се божествена вистина и со божествени својства на вечноста, на бескрајноста, непроменливоста, дотолку човечкиот разум по природа е – тварен, со човечките … Continue reading

Posted in Архива | Leave a comment

ЗАКОН БОЖЈИ

Љуби го Словото Божјо, т.е. Писмото кое ни е предадено од страна на Пророците и Апостолите, како од Самиот Бог, зошто Словото Божјо е Слово на устата Негова. Ако го љубиш Бога, тогаш без сомнение ќе го љубиш и Неговото … Continue reading

Posted in Архива | Leave a comment

СМИСЛАТА НА ВЕЛИКИОТ ПОСТ

Подготовка за прослава на Новата Пасха Чекавме, и нашите очекувања се исполнија – пишува српскиот Владика Николај Охридски, опишувајќи ја воскресната служба во Ерусалим. “Кога патријархот отпеа Христос воскресе, од нашите души падна тежок товар. Се чувствувавме како и ние … Continue reading

Posted in Архива | Leave a comment

ВОВЕД ВО ПРАШАЊЕТО ЗА БЕСМРТНОСТА НА ДУШАТА

Јас сум бог на Аврама,Бог на Исак,Бог на Јаков.Бог не е Бог само на мртвите,туку и на живите (Мт 22,32).Оваа вистина која ни ја открива Светото Писмо е првото учење во кое треба човек да поверува за да се спознае … Continue reading

Posted in Архива | Leave a comment

ДА СЕ БИДЕ СО ГОСПОД НА СВЕТАТА ЛИТУРГИЈА

Толкување на Божествената Служба 1.Срцето на Христос Христос вели:“Земете, јадете, ова е Моето Тело…“ И понатаму:“Пијте од нејзе сите, ова е Крвта Моја од Новиот Завет…“ Има многу светли ѕвезди на небото, тие се искри Божји, но од сите нив … Continue reading

Posted in Архива | Leave a comment

ШТО ТРЕБА И ЗОШТО ТРЕБА ???

КОРИСНО ВОЗДРЖУВАЊЕ Развивањето на воздржаност, како една од основните карактерни особини, води кон сигурен успех во христијанскиот живот. За личнота, семејната и општествената благосостојба,возрджувањето е незаменливо. Во библиската историја наоѓаме примери на вистинско воздржување и лесно откриваме колку е тесна … Continue reading

Posted in Архива | Leave a comment

ДУХОВНИ БЕСЕДИ НА СВЕТИ МАКАРИЈ ВЕЛИКИ

ОКОЛУ ТОА ДЕКА БРАЌАТА ТЕБА ДА ЖИВЕАТ ВО ЧИСТОТА, ЕДНОСТАВНОСТ, ЉУБОВ И МИР, А БОРБА И БИТКА ДА ВОДАТ САМО СО ВНАТРЕШНА МИСЛА Било да се молат или да го читаат Светото Писмо или се занимават со некаква работа-нека во … Continue reading

Posted in Архива | Leave a comment