Category Archives: Архива

ДУХОВНИ БЕСЕДИ НА СВЕТИ МАКАРИЈ ВЕЛИКИ

ОКОЛУ ТОА ДЕКА БРАЌАТА ТЕБА ДА ЖИВЕАТ ВО ЧИСТОТА, ЕДНОСТАВНОСТ, ЉУБОВ И МИР, А БОРБА И БИТКА ДА ВОДАТ САМО СО ВНАТРЕШНА МИСЛА Било да се молат или да го читаат Светото Писмо или се занимават со некаква работа-нека во … Continue reading

Posted in Архива | Leave a comment

ВИСТИНАТА ВО ЦРКВАТА ПРАВОСЛАВНА

Црквата на многу мистериозен начин ја прикажува својата внатрешност и во последните дваесет години се повеќе од себе го одвојува својот верник. Многумина се прашуваат зошто е тоа така,и поред тоа што некои од монасите се обидуваат да ја водат … Continue reading

Posted in Архива | Leave a comment

МАЈКА ИСИДОРА ЗА КРАЈОТ НА СВЕТОТ

- Помина времето на животот на земјата. -Дали сте забележале дека времето е забрзано? -Секој ќе биде убиен кој нема да сака да прими печат. -Сакаат да го пцујат лебот,го пцујат сонцето, Го пцујат Бога… -Па кого тогаш вие го … Continue reading

Posted in Архива | Leave a comment

КОРИСНО ВОЗДРЖУВАЊЕ

Развивањето на воздржаност, како една од основните карактерни особини, води кон сигурен успех во христијанскиот живот. За личнота, семејната и општествената благосостојба,возрджувањето е незаменливо. Во библиската историја наоѓаме примери на вистинско воздржување и лесно откриваме колку е тесна врската меѓу … Continue reading

Posted in Архива | Leave a comment

ДАЛИ ТЕРМИНИТЕ „ХРИСТИЈАНИН“ И „ПРАВОСЛАВНИ“ СЕ ТОЧНИ ВО НАШЕТО ВРЕМЕ

До неодамна, некаде до 1975 година, концептите и термините “христијанин” и “православни” беа недвосмислени и имаа свое значење. Сега, сепак, живееме во времиња толку страшни, толку исполнети со лага и измама, што таквите концепти и термини веќе не пренесуваат она … Continue reading

Posted in Архива | Leave a comment

ОТКРОВЕНИЕ НА СВЕТИОТ АПОСТОЛ ЈОВАН БОГОСЛОВ

ОТКРОВЕНИЕ НА СВЕТИОТ АПОСТОЛ ЈОВАН БОГОСЛОВ 1.Јован затворен на Патмос. Видение на Христа – Синот Човечки. Тајната на седумте ѕвезди и седумте цркви. 1. Откровение на Исуса Христа, кое Му го даде Бог, за да го покаже на слугите Свои … Continue reading

Posted in Архива | Leave a comment

НАУКА ГОСПОДОВА ДО НАРОДИТЕ ПРЕКУ ДВАНАЕСЕТМИНАТА АПОСТОЛИ

ДИДАХИ УЧЕЊЕ НА ДВАНАЕСЕТМИНАТА АПОСТОЛИ I 1) Постојат два пата: едниот кон животот, а другиот кон смртта и разликата меѓу тие два пата е голема. (Мат. 7, 13-14) 2) Патот кон живото е овој – прво сакај Го Бога, Кој … Continue reading

Posted in Архива | Leave a comment

НЕДЕЛА НА СИТЕ СВЕТИИ

Неделата на сите Светии е во првата недела после Светата Педесетница или Слегувањето на Светиот Дух – Духови. Таа е посветена на сите Светии како жетва на Божјиот Дух и плодови на Божествената благодат која е испратена на луѓето на … Continue reading

Posted in Архива | Leave a comment

ВОЗНЕСЕНИЕ ХРИСТОВО – СПАСОВДЕН

Поминало веќе 40 дена од Христовото воскресение. По воскресението Апостолите го виделе Господ, како и жените мироносици. На Апостол Тома дури и му дозволил да ги стави прстите во Неговите рани за да се увери дека Тој навистина е Воскреснатиот … Continue reading

Posted in Архива | Leave a comment

ОГЛАСИТЕЛНО СЛОВО НА ПАСХА

Ако некој е благочестив и богољубив, нека се насладува од ова прекрасно и светлозарно Празненство. Ако некој е слуга благоразумен, нека влезе возрадуван во радоста на Господа свој. Кој усрдствувал постејќи нека си ја прифати наградата. Ако некој работел од … Continue reading

Posted in Архива | Leave a comment

УЛОГА НА ПРАВОСЛАВНОТО МОНАШТВО

Да зборува некој за Монаштвото, при тоа чувствувајќи дека сеуште не созреал во монашкиот живот, е и тешко и опасно. Според свети Јован Лествичник, нема да бидеме осудени затоа што не сме богословствувале, туку затоа што не сме плачеле. “Блажени … Continue reading

Posted in Архива | Leave a comment

ДУШАТА КАКО СОЗДАНИЕ

Светиот Јустин, во неговиот „Разговор со Трифун“, ја раскажува приказната за своето обраќање. Во потрага по вистината, тој прво отишол при философите, и извесно време бил наполно задоволен со учењето на платонизмот. „Сфаќањето на бестелесните нешта мошне ме восхитуваше, а … Continue reading

Posted in Архива | Leave a comment

ШТО ПОСТИГНА ХРИСТОС НА КРСТОТ?

Темата на денешниот говор – што постигна Христос на Крстот – е секако примарна тема за размислување во периодот на Великиот Пост, бидејќи се подготвуваме молитвено да си спомнеме за за Христовото страдание, смрт, и неизбежните последици од Неговата смрт: … Continue reading

Posted in Архива | Leave a comment

ПОСТОИ САМО ЕДНА ЦРКВА

Зборот „Црква“ (грч. Εκκλησία) означува призив. Таа означува собрание на луѓе призвани со одредена цел, а истовремено и местото на коешто тие се собираат. Таа истовремено е и содржител и содржина. Светиот Дух кој слегол на Црквата обилно ѝ ги … Continue reading

Posted in Архива | Leave a comment

ЦРКВАТА И НЕЈЗИНИОТ ИДЕНТИТЕТ

Влијанието на римокатоличката и протестантската теологија врз православното богословие, особено во последните два века, се заканува да ја смени како толкување вистината на Христијанската вера, како и поимањето на самото Христијанство. Моралистичкиот пристап за спасението на човекот, кој неминовно ја … Continue reading

Posted in Архива | Leave a comment

УЧЕСТВУВАЈЌИ ВО ЛИТУРГИЈАТА ЈА ИСПОВЕДАМЕ ПРАВАТА ВЕРА

Крштението се нарекува второ раѓање, раѓање за вечниот живот. Денеска, кога говориме за крштението како влез во Црквата и во Литургиската заедница, тоа најчесто го толкуваме во етички контекст: ако некој се крсти ќе биде подобар човек, по морален, подобро … Continue reading

Posted in Архива | Leave a comment

РАСПНАТИОТ И ВОСКРЕСНАТИОТ ГОСПОД/ЕДИНСТВЕНА ВИСТИНА

Кога заради нас и нашето спасение Господ одеше на доброволно Страдание, беше одведен пред Пилата на сослушување и конечно потврдување на смртната казна, на којашто го осуди еврејскиот Синедрион. Пилат, човек со филосовски интереси, кога слушна од Господа дека неговото … Continue reading

Posted in Архива | Leave a comment

ЗА СВЕТАТА ЛИТУРГИЈА / ЕВХАРИСТИЈА

Да ги објаснам основните зборови, поимите и изразите кои ги чувме овде, а тоа се, пред сѐ: Литургија и Евхаристија. Литургија е народна служба (буквален превод од грчки), или: служба на народот. Тоа е своевидна функција која некој ја извршува … Continue reading

Posted in Архива | Leave a comment

ВЕЛИГДЕНСКИ КАНОН ПАСХА

Ден е на Воскресение, да заблескаме луѓе, Пасха, Господова Пасха, зашто од смртта кон животот и од земјата кон небесата Христос Бог не приведе нас кои победна песна пееме. Да ги очистиме сетивата и Христа да го видиме во непристапна … Continue reading

Posted in Архива | Leave a comment

ВЕЛИКА САБОТА,ДЕНОТ МЕЃУ СМРТА И ВОСКРЕСЕНИЕТО

Сабота, значи покој. Велика Сабота е ден на покојот, ден на Покојникот, ден на Најголемиот покој и на Најголемиот Покојник. Велика Сабота е денот меѓу смртта и воскресението, меѓу Петок и Велигден, денот што ги спојува распнувањето и радоста. Денот … Continue reading

Posted in Архива | Leave a comment