ПОКАЈНИОТ КАНОН КОН НАШИОТ ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС И ДРУГИ МОЛИТВИ

index
ПЕСНА 1, ГЛАС 6
Ирмос:
Како по суво газеше Израил по дното на морето и гледајќи го фараонот – гонител како се дави, извикуваше: победна песна да Му пееме на Бога!
Помилуј ме, Боже, помилуј ме!
Јас грешниот и преоптоварен излегувам сега пред Тебе, мојот Владика и Бог. Но не смеам да погледнам кон небото, туку само се молам говорејќи: Господи, дај ми расположение горко да плачам за своите гревови!
Помилуј ме Боже, помилуј ме!
Тешко на мене грешниот, моето срце е потешко од сите луѓе, зошто во мене нема покајание! Господи, дај ми солзи горко да ги оплакувам своите гревови.
Слава на Отецот и Синот и Светиот Дух!
Безумен беден човеку, го губиш своето време во мрзливост! Помисли на својот изминат живот и обрни се кон Господа Бога и горко оплакувај ги своите грешни дела.
И сега и секогаш и во вечни векови, Амин!
Пречиста Мајко Божја, погледни кон мене, грешниот, и од замката на ѓаволот избави ме и на патот на покајанието упати ме, горко да ги опплакувам своите грешни дела.
ПЕСНА 3
Ирмос:
Нема свет како што си Ти, Господи Боже мој, Кој си ги прославил своите верници, Благи, и ги утврдуваш врз каменот на Твојата вера.
Помилуј ме Боже, помилуј ме!
Кога ќе бидат поставени престолите на Страшниот суд, тогаш ќе се испитаат делата на сите луѓе: тогаш тешко ќе биде на грешниците кога ќе бидат испратени на вечни маки. И знаејќи го ова, душо моја, покај се за своите зли дела.
Помилуј ме Боже, помилуј ме!
Праведниците ќе се зарадуваат, а грешниците горко ќе заплакаат. Тогаш никој нема да може да ни помогне, туку нашите дела ќе не осудат. Затоа пред смртта покај се за своите зли дела.
Слава на Отецот и Синот и Светиот Дух!
Тешко на мене, многугрешниот, кој се извалкав со дела и мисли, ни капка солза немам поради душевната скаменетост. Отргни се од земните мисли, о душо моја, и покај се за своите зли дела.
И сега и секогаш и во вечни векови. Амин!
Ете не повикува, Пресвета Богородице, Синот Твој и не поучува на добро. А јас грешниот, секогаш бегам од доброто, но Ти, Милостива, смилувај ми се и помогни ми за злите дела мои да се покајам.
ПЕСНА 4
Ирмос:
Христос е моја сила, Бог и Господ, чесната Црква свечено пее и ликува; со чист ум, во Господа празнувајќи.
Помилуј ме Боже, помилуј ме!
По широк пат тука на земјата одат сите зошто е угодно во сласти да се живее, но горко ќе биде во последниот ден кога душата ќе се одвојува од телото. Чувај се од сето тоа, о грешен човеку, заради Царството Божјо.
Помилуј ме Боже, помилуј ме!
Зошто сиромашниот го презираш, платата на наемникот ја задржуваш, својот ближен не го љубиш, со блуд и гордост себе се валкаш? Престани со сето тоа, о душо моја, и покај се заради Царството Божјо.
Слава на Отецот и Синот и Светиот Дух.
О, безумен човеку, до кога ќе собираш како пчела богатство земно; наскоро сето тоа ќе пропадне како прав и пепел; туку со солзи барај го Царството Небесно.
И сега и секогаш и во вечни векови.Амин!
Пресвета Богородице, смилувај се на мене грешниот и во добри дела укрепи ме и сочувај ме ненадејната смрт да не ме зграби неподготвен, но одведи ме, Дево, во Царството Божјо.
ПЕСНА 5
Ирмос:
Ти се молам, Благи, со Својата Божја светлина озари ги душите на оние кои со љубов Ти порануваат, за да Те познаат, Слове Божји, Тебе вистинскиот Бог, Кој ги повикува од мракот на гревот.
Помилуј ме Боже, помилуј ме!
Сети се, беден човеку, како заради гревовите си потчинет на лагите, клеветите и лутиот блуден грев; душо моја грешна, како на сето тоа во ропство си се предала.
Помилуј ме Боже, помилуј ме!
Треперат моите сетила, зошто со помош на сите согрешив: со очите гледајќи, со ушите слушајќи, со јазикот зло говорејќи, целиот себеси на пеколот се предадов. Душо моја грешна, тоа ли го сакаше?
Слава на Отецот и Синот и Светиот Дух.
Блудникот и рабојникот, кои се покајаа, Спасителе мој, ги прими, а единствено јас натежнав од гревовната мрзливост и постанав роб на злите дела. Душо моја грешна, колку на сето тоа се предаде.
И сега и секогаш и во вечни векови. Амин!
Мајко Божја, прекрасна и брза помошничке на сите луѓе, помогни и на мене недостојниот, зошто мојата грешна душа кон Тебе за милост повикува.
ПЕСНА 6
Ирмос: Гледајќи го морето на животот, разбранувано од бурни опасности, доаѓам до Твоето тивко пристаниште и извикувам: Многумилостив Боже, избави ја од напаст мојата душа!
Помилуј ме Боже, помилуј ме!
Животот на земјата блудно го поминав и душата во темнината ја предадов, а сега Те молам, Милостив Владико, ослободи ме од ова ѓаволско ропство и дај ми разум да ја творам волјата Твоја.
Помилуј ме Боже, помилуј ме!
Кој прави вакви зла како мене? Како што свињата лежи во кал, така и јас му служам на гревот. Но, Ти, Господи, извлечи ме од оваа кал и дај ми срце да ја творам волјата Твоја.
Слава на Отецот и Синот и Светиот Дух.
Обрни се кон Бога, беден човеку, сеќавајќи се на своите согрешенија, плачејќи и воздивнувајќи кон својот Творец, а Он, како милосрден, ќе ти даде ум за да ја знаеш волјата Негова.
И сега и секогаш и во вечни векови. Амин!
Богородице Дево, сочувај ме од видливото и невидливото зло; и прими ја молитвата моја и принеси ја на Синот Твој да ми дарува вразумување да ја творам волјата Негова.
КОНДАК
Душо моја, зошто ја твориш волјата на ѓаволот и се збогатуваш со гревови. Во што ја полагаш надежта кога ќе настапи крајот твој; прекрати со твоите зли дела и обрати се кон Бога со плач: милосрден Господи, смилувај се на мене грешниот.
ИКОС
Помисли душо моја, на горкиот смртен час и на страшниот суд на твојот Творец и Бог: страшните ангели ќе те земат и ќе те фрлат во вечен оган. Затоа, душо моја, покај се пред смртта извикувајќи: Господи, смилувај се на мене грешниот.
ПЕСНА 7
Ирмос:
Ангелот ја ороси вжештената печка на преподобните момчиња, а мачителите ги натера да запеат: Благословен си Боже, на нашите татковци.
Помилуј ме Боже, помилуј ме!
Не се надевај душо моја на трулежното богатство и на имотот со неправда собран: сето тоа не знаеш на кого ќе го оставиш, туку со покајание повикај кон Бога: смилувај се, Христе Боже, на мене недостојниот.
Помилуј ме Боже, помилуј ме!
Не се надевај душо моја на телесното здравје и на брзоминливата убавина гледајќи како ненадејно умираат и млади и здрави, туку во покајание повикај кон Христа Бога: Боже смилувај се на мене недостојниот.
Слава на Отецот и Синот и Светиот Дух.
Сети се , душо моја, на вечниот живот, на Царството Небесно што е подготвено за светите; но помисли и на мрачната темнина на адот и гневот Божји подготвени за грешниците и обрати се на Бога со покајание: смилувај се на мене Христе Боже, недостојниот.
И сега и секогаш и во вечни векови. Амин!
Припадни, душо моја, кон Божјата Мајка и измоли ја како брза помошничка, да Го измоли Синот свој, Христа Бога, да се смилува на мене недостојниот.
ПЕСНА 8
Ирмос:
Со роса си ги оросил преподобните во пламенот и жртвата на праведникот со вода си ја запалил. Христе, се правиш што сакаш. Тебе Те прославувам во сите векови.
Помилуј ме Боже, помилуј ме!
Како да не плачам кога ќе помислам на смртта и го гледам во гроб мојот брат каде лежи изобличен; што тогаш да чекам и на што да се надевам? Само дај ми Господи покајание пред смртта (двапати).
Слава на Отецот и Синот и Светиот Дух.
Верувам, Господи, дека ќе дојдеш да им судиш на живите и мртвите, и сите ќе застанат во својот ред пред Тебе: старите и младите, владиците и владетелите, девиците и свештениците; а каде ли ќе биде моето место тогаш? Затоа Господи, Ти извикувам: дај ми, Господи, покајание пред смртта!
И сега и секогаш и во вечни векови. Амин!
Пречиста Богородице, прими ја мојата недостојна молитва и заштити ме од ненадејна смрт и дарувај ми покајание пред крајот на животот мој.
ПЕСНА 9
Ирмос: Луѓето не можат да Го видат Бога, а и чиновите ангелски не смеат да Го гледаат. Преку тебе Пречиста, им се јави на луѓето. Него величајќи Го, со небесните војски, Тебе Те славиме како блажена.
Помилуј ме Боже, помилуј ме!
Сега прибегнувам кон вас ангели, архангели и сите небесни сили кои стоите крај престолот на Божјата слава, молете се на својот Творец и Бог да ја избави душата моја од вечните маки.
Помилуј ме Боже, помилуј ме!
Сега со плач ви се обраќам свети патријарси, цареви и пророци, апостоли и светители и сите Христови избраници, помогнете ми на Страшниот Божји суд да биде спасена мојата душа од демонската сила.
Слава на Отецот и Синот и Светиот Дух.
Ги кревам моите раце кон вас, свети маченици, пустиножители, девственици, праведници и сите светии кои се молите на Господа за целиот свет, молете Го да ме помилува во часот на мојата смрт.
И сега и секогаш и во вечни векови. Амин!
Мајко Божја, помогни ми, на Тебе се надева мојата душа, помоли Го Синот свој, Христос нашиот Бог, да ме постави и мене недостојниот од Својата десна страна кога ќе седне да им суди на живите и на мртвите. Амин!
МОЛИТВА
Владико, Христе Боже, Кој со своите страдања ги исцели страстите на мојата душа и со раните Свои ги исцели моите рани, подари ми, мене многугрешниот, солзи на покајание и умиление и укрепи го телото мое со дејството на животворната сила на Пречистото Тело Твое и наслади ја душата моја со Твојата Света Крв и исцели ме од смртоносниот јад, отровот гревовен со кој ме напои сатаната. Возвиши го мојот помрачен ум кој постојано е во земните мисли, кон Тебе Творецу и Спасителе мој, зошто во мене нема покајание, нема умиление, нема во мене утешителни солзи кои ги приведуваат грешните души преку покајание кон небесното наследство. Ми се помрачи умот и душата од земните грижи и не можам да го возвишам срцето свое кон Тебе, ниту да се загреам со синовска љубов кон Тебе од многуте невидливи врски гревовни. Но Владико, Господи Исусе Христе, извору на секое добро, дарувај ми и мене покајание вистинско и срце трудољубиво, за ревносно да се трудам да ја познам пресветата волја Твоја. Дарувај ми благодат Твоја и со неа обнови го во мене подобието Твое. Многупати Те оставив, Господи, вртејќи го срцето кон ништожноста земна, но Ти не ме оставај, многунилостив Господи. Обрати ме на покајание и придружи ме кон овците на Твоето избрано стадо, воспитај ме со нив и нахрани ме со сладоста на боженствените тајни Твои, по молитвите на Пресветата и Пречиста Мајка Твоја и сите светии Твои. Амин.
МОЛИТВЕНО РАЗМИСЛУВАЊЕ
На светиот отец Димитриј Ростовски

ЗА СТРАДАЊАТА НА НАШИОТ ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС
(мошне полезно и од многуте молитвени правила поважно кое треба да се чита секој петок и во време на подготвување за Светото причестување)
Почеток: Цару небесен, Трисвето, Оче наш, Пријдете да се поклониме (трипати) и Псалм 50. Потоа читај ги стихирите и на крај на секоја стихира се прави земен поклон.
1. О колку се мили и прекрасни патиштата Твои, Сине Божји: слезе од небото и благоизволи да ја земеш врз Себе понижената човекова природа, со Пречистото раѓање Твое од Пресветата Дева Марија, за да го избавиш родот човечки од областите со грев и смрт. За сето тоа благодарност Ти принесувам, Создателу мој, слава Тебе.
2. За престапите на првиот човек – Адам, направени во рајската градина, се предаде Себеси во рацете на своите противници да Те фатат во Гетсиманската градина и силно да те врзат, о нов Адаме, Господи Исусе Христе, Сине Божји, слава Тебе. Завиткај го моето отежнато срце со пресветата љубов Твоја толку силно за јас, немоќниот, повеќе да сакам да умрам отколку на Тебе, со било каков грев, да Ти направам непријатност.
3. Од Гетсиманската градина, кога беше воден, преку Кедронскиот поток, под дрското тегнење на војниците, се сопна и падна на земјата, о милостив Избавителу наш, Господи Исусе Христе , Сине Божји, слава Тебе. И јас отежнат припаѓам пред пречистите стапки Твои и Ти се молам: од секој пад во грев сочувај ја душата моја.
4. Од отежнатиот архиереј Ана, па до Кајафа, кога Те водеа Твоите противници, си трпел од нив многу удари по Пречистата глава Твоја, о многумилостив Спасителе наш, Господи Исусе Христе, Сине Божји, слава Тебе.
5. Стоејќи пред Кајафа, беше удиран со железна рака од неблагодарниот Малах, на кого од Петар отсеченото уво во Гетсиманската градина го исцели. Ударот беше толку силен што сите прсти на неговата проклета рака оставија длабока трага на Пречистото лице Твое. Звукот на тој удар се слушна низ целата просторија на Кајафа и од неговата силина сите Твои заби се разместија и Крвта Твоја Пречиста преизобилно течеше од Пречистата уста Твоја и нос Твој на земјата врз која падна од силината на неговиот свиреп удар. Извор на нашиот живот, Господи Исусе Христе, Сине Божји, слава Тебе.
6. Пред Кајафа, лажниот архиереј, додека стоеше, слушаше многу лажни клевети против Себе, како јагне безгласно, не ја отвори устата Своја, туку молчејќи се трпеше, Господи Исусе Христе, Сине Божји слава Тебе. Дарувај ми и на мене, немоќниот слуга твој, да можам да ги претрпам сите напасти и искушенија од непријателите мои видливи и невидливи и да не се најде во устата моја лаги и фрлање на вината на друг, Те молам добар Спасителу мој.
7. Кога со покриено лице ги трпеше ударите од своите противници, кои иронично Ти говореа: „претскажи кој те удри“, за сите претрпени страдања Твои за нас, Сине Божји, Господи Исусе Христе, слава Тебе. Покриј ги Господи сите гревови мои со конечно простување; да не го покрие срамот вечен лицето мое кога ќе застанам пред Твојот Страшен суд, Те молам благ Спасеителе мој.
8. Од избезумениот собор архиерејски, беше прогласен за хулник и законопрестапник, а како таков и достоен за смртна казна, заради што беше малтретиран во ноќта, а потоа во темница беше затворен до утро: слава Тебе, Сине Божји, Господи Исусе Христе, светлино која не заоѓа, смилувај се на мене слугата Твој, по заминувањето мое од овој свет ослободи ја душата моја од темнината на адот, Те молам благи Спасителе мој.
9. Утрото беше одведен, врзан од Евреите, при судијата Понтиј Пилат кој иако незнабожец, ниедна вина не најде кај Тебе за што можел да Те осуди; о виновнику на нашето спасение, Господи Исусе Христе, Сине Божји, слава Тебе. Сочувај ме во сите денови на мојот земен живот од секаков грев, за во часот на смртта моја да не најде ниту една вина на мене противникот мој, сатаната. Те молам благи, Спасителе мој.
10. Од Пилат беше одведен кај безумниот Ирод кој иако одамна сакал Тебе да Те види, но со гордоста помрачен, Тебе, вечната премудрост не Те позна, туку Те исмеваше и Те облече во бела одежда. Слава Тебе, Сине Божји, Господи Исусе Христе: избави ме, Владетелу мој од власта сатанска и облечи ме во облека на спасенито после мојата смрт, Те молам благи Спасителе мој.
11. И Ирод, после многу понижувања направени на Тебе, Те врати повторно Тебе на малодушниот Пилат; и во тој пат многу удари и понижувања претрпе за избавувањето наше: слава Тебе Господи Исусе Христе, Сине Божји, слава Тебе. Исправи ги стапките на нашите срца на патеката на заповедите Твои; Те молам благи Спасителе мој.
12. Од Пилата судијата, беше предаден на камшикување, о, неискажан во милоста, каде самиот го соблече своето одело и со раширени раце се предаде себе на своите мачители да Те врзат за камен столб, о чист во срцето и невин во рацете; тогаш свирепите војници силно Те удираа со глогови стапови така да отпаѓаше светото тело Твое од коските Твои и Твојата света крв преобилно течеше по земјата, а кога Те одврзаа од столбот, ужасно измачен падна на земјата. Тогаш смртта можела веднаш да настапи, но боженствената Твоја сила го оддржуваше Твоето тело во живот, додека не се заврши сето страдање Твое. Слава Тебе, Сине Божји, Господи Исусе Христе, заради толкуте бесценети рани Твои кои ги претрпе за нас, прости ми ги мене, слугата Твој, сите гревови мои и сочувај ме од сите стрели ѓаволски до смртта моја, Те молам, благи Спасителе мој.
13. После таквото страшно страдање, остана како од мајка роден, покриен само со страшни рани од кои непрестајно течеше Пречистата Твоја Крв. Со срам ги собираше расфрлените облеки свои тресејќи се од болките и студот. О, Себлаги Создателу наш, кој го создаде сонцето и огнот, за во време на зима да се греат човечките синови, си трпел од нив такво мачење. Слава Тебе, Сине Божји, Господи Исусе Христе загреј го моето скаменето срце со топлината на Духот Твој Пресвет и оспособиме за секое добро дело угодно пред Тебе; Те молам благи Спасителе мој.
14. На камениот столб беше силно удиран и по камшикувањето силно тресна врз земјата. Слава Тебе, Сине Божји, Господи Исусе Христе, биди ми столб на крепоста против секој напад ѓаволски, Те молам, благи Спасителе мој.
15. Со нозе удиран, за коса и брада кубан и по земјата влечен си трпел не пуштајќи глас од себе, Господи Исусе Христе, Сине Божји, слава Тебе; сочувај ме мене од челуста на адската змија за да не биде фатена од неа душата моја; Те молам, благи Спасителе мој.
16. Со нечисти раце, од богоубиствениот народ еврејски беше удиран со разни орудија кога Те одведоа од Гетсиманската градина и за косата и ушите на пресветата глава Твоја беше многу влечен; о превозвишен цару на небото и земјата, Господи Исусе Христе, Сине Божји слава Тебе; возвиши го умот мој кон небесната убавина и во тоа направи ме непоколеблив, Те молам, благи Спасителе мој.
17. Од венецот од трња илјадници убоди претрпе кога тој повеќе пати беше ставен на Пречистата глава Твоја. Тогаш многу капки од боженствената и бесценета Крв Твоја паднаа врз земјата. О, прекрасна главо на Црквата Твоја, Господи Исусе Христе, Сине Божји, слава Тебе.
18. Преку трновитиот венец удиран беше со стапови по пресветата глава Твоја по што трњето длабоко се забодуваше по неа, о, неискажан во милоста, Сине Божји, Господи Исусе Христе, исцели ја мојата душа од сите убоди гревовни, Те молам благи Спасителе мој.
19. За потсмев и омаловажување во десницата Ти ставија голем стап за да претставува царско жезло; о, Сине Божји, Кој седиш од десната страна на Бога Отецот, Господи Исусе Христе, слава Тебе; уништи ја книгата на гревовите мои и удостој ме да застанам од десната страна во славата Твоја, Те молам, благи Спасителе мој.
20. Со дланките на мачителите беше удиран по пресветото лице Твое, по устата и очите, о Сине Божји, чии очи се како пламен огнен. Господи Исусе Христе, слава Тебе. Не ме лишувај и мене од славата Твоја, Те молам, благи Спасителе мој.
21. Господи, Кој заради нашето спасение, прими толку удари по пресветата глава Твоја и по целотот тело Твое, прими го и сега од мојата глава поклонувањето пред Тебе, како што некогаш го прими покајанието на цариникот, и дарувај ми укрепување за да можам благодарно да ги поднесувам сите удари од разните искушенија на овој земен живот, верувајќи непоколебливо дека сето тоа доаѓа по Твојата света промисла, за спасението наше. Те молам, благи Спасителе мој, удостој ме со славата Твоја.
22. Под трновиот венец и во црвената облека, Те водеа со потсмев Твоите мачители и по вторпат кај судијата Пилат, а тој се зачуди на толку големата еврејска злоба и им рече: „Овој човек е достоен за помилување, барем сега после толку страдања“, а тие викаа гласно: „Распни Го, распни“. И јас Господи викам кон Тебе: истреби ги трњата од гревовите мои, Те молам благи Спасителе мој.
23. О, неискажан во трпењето, Господи Исусе Христе, Сине Божји, Кој вадиш вода од камен и ветришта од нивните живеалишта, кога беше приведен пред неразумниот судија Пилат, тој седна на суд и те осуди на смрт, Тебе Кој ќе им судиш на живите и мртвите. Дарувај, Господи, на мене малиот слуга Твој постојано сеќавање на смртта и подготвен да се најдам кога ќе застанам пред Тебе на судот Твој Страшен, Те молам, благи Спасителе мој.
24. Кога Пилат ја изрече смртната пресуда, о себлаг дарителу на вечниот живот, тогаш Евреите, обземени со злоба, ги врзаа Твоите раце на Твојот врат и Твојот грб, Ти натоварија тежок крст на кого требаше да Те распнат, да го носиш до Голгота и Те поставија да одиш меѓу двајца разбојници, кои исто така ги водеа на смрт; о недостижен во милоста, Господи Исусе Христе, Сине Божји слава Тебе. Избави ме Господи од невидливиот ѓавол кој непрестајно ја поткопува чистотата на мојата душа со разновидни искушенија, Те молам, благи Спасителе мој.
25. И уште, о Бездо на милоста, немилосрдниот род еврејски, Те тераше брзо да одиш под тешкиот товар на Твојот крст кој го носеше на грбот, а кога се сопнуваше и паѓаше на земја, тогаш немилосрдно Те удираа војниците кои те спроведуваа, о Сине Божји, Господи Исусе Христе, слава Тебе: сочувај ме мене од секој пад во грев Те молам, благи Спасителе мој.
26. Кога беше одведен на Голготската гора, о неискажлив Господаре на горните сили и власти, и кога сакаа да Те заковаат на крст, тогаш самиот ја соблече облеката своја и се подговтуваше за распнување; но кога требаше да се соблече и кошулата Твоја, залепена за телото Твое прекриено со рани, тогаш злобните Твои противници насилно ја тргна од Тебе и сите лути рани повторно беа повредени и Ти причинуваа ужасни болки. Обнови ја, Господи, душата моја од гревови ранета и прими ја мојата молитва:
Слава Тебе, Сине Божји, Господи Исусе Христе, долготрпелив Владико мој.
27. Со Својата плунка го исцели слепородениот човек, а пред распетието свое трпеше од Евреите ужасно плукање по пречистото лице Твое. О, превозвишен Сине Божји, Кој си над сите чинови англески, Господи Исусе Христе, слава Тебе; укрепи ме мене немоќниот слуга Твој, Господи, душата моја насекаде да се гнаси од секој грев, Те молам, благи Спасителе мој.
28. Кога Тебе, Господи, луѓето еврејски на Голгота Те изведоа и крстот Твој на земја го положија за на него да Те распнат, самоволно легна на крстот и ги рашири рацете Свои да ги заковаат, но со злоба помрачените луѓе еврејски не го разбраа Твоето доброволно страдање, туку немилосрдно ги растегнаа Твоите свети раце и нозе и со дебело железо за крстот Те заковаа, така да прскаа жилите Твои и зглобовите, од што поголеми беа болките од сите претходни страдања Твои. О, милостив Искупителе на човечкиот род, Сине Божји, слава Тебе. Избави ме и мене од областа на противниците мои видливи и невидливи, Те молам, благи Спасителе мој.
29. О, недостижен во чистотата и неискажан во убавината, над сите синови човечки, Кој лепрозните ги чистеше, Самиот благоизволи да претрпиш пресветото лице Твое да биде осакатено од гнасното плукање човечко, зошто се додека лежеше на крстот положен на земјата, тие не престануваа да плукаат врз пресветото лице Твое, противниците Твои. Слава Тебе Сине Божји, Господи Исусе Христе. Исчисти ја мојата душа осакатена од многуте гревови, Те молам благи Спасителе мој.
30. Воздишки срдечни и топли солзи пролеа пред страдањето свое за човечкиот род; излеј Господи, и врз мене милосрдие свое и дарувај ми секојдневно покајание и непрестајни солзи за со нив да ги исчистам своите гревови. Господи Исусе Христе, Сине Божји, неискажан во милоста Владико мој, слава Тебе.
31. На крстот висеше, а само пречистите Твои бедра беа покриени, меѓу двајца разбојници, напоен со жолчка и оцет. О пресладок Спасителе мој, избави ме и мене, слугата Твој, од секоја горчина гревовна, Те молам, благи Владико мој.
32. О недостижен Творецу на душата и телото мое, Кој претрпе страдање во целокупно битие на душа и тело за спасението наше, уште си морал да ја трпиш на Голгота и смрдеата од распаднатите тела на незакопаните осуденици кои таму лежеа. А покрај тоа уште си ги гледал горките и болни солзи на Пречистата Мајка Твоја, која стоеше покрај Твојот Крст и го гледаше страдањето Твое. Слава Тебе, Сине Божји, Господи Исусе Христе, Создателу мој, прости ги сите мои согрешенија направени во дела, зборови и помисли, Те молам, Спасителе мој.
33. Извору на нашиот живот, Господи Исусе Христе, Кој благоволи да ги претрпиш сите опишани страдања за нашето искупување од областа на гревот и да умреш во деветиот час во денот, дарувај ми Господи, мене немоќниот слуга Твој после смртта моја да ги наследам вечните блага Твои, таму каде Тебе Те прославуваат девет чинови ангелски. Те молам, Владико мој, Кој благоволи да поживееш на земјата 33 години, прими ја оваа мала жртва составена од 33 стиха, на Твојот крстен олтар, на кого самиот Себе се принесе на жртва пред Бога и Отецот Свој за искупување на човечкиот род. Прими ги и молитвите на Пречистата Мајка Твоја, која Ти се моли за нас како и светите Твои Апостоли и Пророци и сите Светии Твои, кои со својот живот тебе Ти угодуваа и најдоа вечна милост пред Тебе и спаси ги сите луѓе Твои кои Ти се молат ден и ноќ. Амин.
Слава на долготрпението Твое, Господи!
Слава на страдањата Твои, Господи!
МОЛИТВЕНО ПОКЛОНУВАЊЕ
НА ПРЕСВЕТАТА ВЛАДИЧИЦА БОГОРОДИЦА

Свети отец Димитриј Ростовски
Дојдете да се поклониме пред Царицата наша, Богородица.
Дојдете да се поклониме пред Дева Марија, Царицата наша, Богородица.
Дојдете да се поклониме и да припаднеме кон самата Владичица наша, Богородица и Присно-Дева (секогаш Дева) Марија.
1. Се поклонувам, Пресвета Владичице моја, Богородице, пред Твоето Свето зачнување, од Светите Твои родители Јоаким и Ана и Те молам, светлино моја, раководи ме по патеката на Господовите заповеди, за да можам секогаш да водам непорочен живот и така да го наследам царството Божје.
2. Се поклонувам на Твоето Свето раѓање, кое, како што пее Светата Црква, било радосно претскажување за доаѓањето на Спасителот на светот на земјата, нашиот Господ Исус Христос. Надеж на безнадежните, Помошничке на беспомошните и Застапничке на сите грешници, кои Тебе со топла вера и љубов Ти се обраќаат; и те молам, светлино моја, биди мое секогашно радување во овој и идниот – бесконечен – век.
3. Се поклонувам на Твоето свето Воведение, о, Пресвета Мајко Божја, кога на три годишна возраст беше одведена во храмот Божји, каде си растела под раководство на ангелите и Ти се молам, светлино моја, направи ме и мене храм на Светиот Дух со Твоето раководство.
4. Се поклонувам на Твоето свето Благовештение, о Пречиста Дево, кога по архангелскиот глас и осветувањето на Пресветиот Дух Божји, Го зачна Синот и Словото Божје и Ти се молам, светлино моја, благовести го и на мене немоќниот радосното спасение.
5. Се поклонувам пред светото Твое Раѓање, о Пресвета Мајко Божја, кога го овоплоти и роди Спасителот на светот, нашиот Господ Христос и така стана Мајка на Бога и над секоја твар прославена и превознесена, како Владетелка на целиот свет; и Ти се молам светлино моја, биди кон мене милосрдна Мајка во овој и идниот – бесконечниот – век.
6. Се поклонувам пред светата понизност Твоја, заради кое си стоела со другите обични жени, кои од храмот Божји очекувале очистување. О, почесна од херувимите и неизмерно пославна од серафимите, Мајко на мојот Господ, Ти се молам, светлино моја, очисти ме од секоја нечистотија на телото и духот со светите Твои молитви.
7. Се поклонувам со стравопочитување пред Твоите душевни страдања кои ги претрпе во времето на страдањето на Синот Твој и нашиот Господ Исус Христос, кога врз Тебе се исполни пророштвото на праведниот Симеон: „И на Тебе нож ќе ја прободе душата за да се откријат мислите на многу срца“ и Ти се молам, светлино моја, избави ме и мене од сите напасти душевни и телесни кои од сите страни ме опколуваат.
8. Се поклонувам пред Тебе, Пресвета Владичице моја, Богородице, сеќавајќи се на радоста Твоја која ја чувствуваше во времето на Воскресението на Твојот Син и Спасител наш, Исус Христос и Ти се молам светлино моја: не ме лишувај од вечната радост во Царството небесно.
9. Се поклонувам на чесното и славното Твое Успение кога по примерот на Твојот Син и Бог наш, со смртта и тридневното погребување, се пресели во вечното царство на Твојот Син, нашиот Господ Исус Христос и Ти се молам, светлино моја, умртви ги сите страсти на мојата душа и моето тело.
МОЛИТВА
Пресвета Владичице моја Богородице, прими го ова мое мало молење, составено од девет стихови и принеси го пред Твојот Син и Бог наш и моли Му се да ги просветли, заради Тебе, нашите души. Гледајќи во светата икона Твоја како и на Твојот лик, се поклонувам со срдечна вера и љубов пред Тебе и Твојот Боженствен Младенец, Кого Го држиш во рацете свои и Ти се молам со солзи: заштити ме со Твојот свет покров од сите непријатели мои, видливи и невидливи, зошто Ти го воведуваш човечкиот род во Царството небесно. Амин.
После ова: Достојно јест…
МОЛИТВА НА СВЕТИОТ ЕФРЕМ СИРИН
За смирување на совеста од внатрешен немир
Владико Господи, Боже на небото и земјата, смилувај се на мене кој Ти се моли со измачена душа, отвори ми ја вратата на покајанието.
Погледни кон мене по Твојата добрина, обрати го увото Твое кон молитвите мои и прости ми ги сите мои вини кои ги направив многупати пред Тебе, победен од злобната волја своја. Барам олеснување на душата своја и не наоѓам, затоа што мојата свест е извалкана; и нема во мене мир заради многубројните безаконија мои.
Услиши го, Господи, срцето мое кое вика кон Тебе со болка. Не гледај на моите дела, но слушај ги моите болни воздишки и побрзај да ме излечиш мене изобличениот од многуте гревови. Дарувај ми да дојдам при Тебе по благодатта на човекољубието Твое.
Повикај ме, Владетелу, мене заробениот во ланци на моите зли дела, зошто Ти единствен знаеш да ги разврзиш врските мои и да ги исцелиш невидливите рани мои зошто сето тоа е познато на Тебе единствен Кој гледаш и тајни.
Подади ја кон мене раката своја, Господи, и извади ме од калта на безаконијата мои, Ти, Кој не се радуваш на погибелта на човекот, не го завртуваш лицето свое од оние кои Те повикуваат со солзи. Услиши го Господи, гласот на слугата свој, кој извикува кон Тебе, осветли ме мене помрачениот со светлината на Твоето лице, просветли ме со доаѓањето на Твојот Свет Дух.
Дарувај ми Господи, ревност за се она што е угодно пред Тебе и обрати ги моите маки во моја радост.
Симни го од мене товарот и препаши ме со веселие. Отвори ја и за мене вратата на царството Твое и влегувајќи во него да го прославам пресветото име Твое – на Отецот и Синот и Светиот Дух. Амин.
Благ човекољубец, примајќи две лепти и фалејќи ја ревноста на онаа вдовица, прими ја молбата на слугата Твој, зголеми ја молитвата моја и дарувај ми она за што те молам: да се направам храм на благодатта Твоја, таа да се всели во мене и самата да ме научи како да Ти угодувам. Како со узда да го врзе мојот ум за да не погрешам пред Тебе заскитувајќи за да не бидат истиснат од Твојата светлина.
Слушни Господи, слушни ја молбата моја и дарувај ми јас нечистиот, безумниот, да станам мудар, непотребниот да станам потребен во избраното стадо. Твоите подвижници и сите светии кои Ти угодија и беа примени во царството Твое, веселејќи се во рајот, сами ме застапуваат мене, се молат на Тебе, единствениот човекољубец и Ти слушни ја молитвата нивна. А јас преку нив ќе Те славам затоа што си ја услишил нивната молитва и си се смилувал на мене – не ја презре молбата моја.
Господи, Ти си кажал преку Твојот пророк: „Отвори ја устата твоја и јас ќе ја исполнам“. Еве, отворени се и срцето и устата на слугата Твој, исполни ги со благодатта Твоја за непрестајно да Те благословувам, Христе Боже, Спасителе мој.
Мојата молитва не е силна, а моите безаконија се големи. Гревовите ме притискаат и совеста моја ме осудува; а Ти си богат и благ, милосрден и добар.
Ти Кој на морињата им постави меѓа со зборот на Твојата заповед, постави меѓа во срцето мое со благодатта Твоја, за тоа да не се заврти ни лево ни десно од убавината Твоја. Ти, кој им даде вода во пустината на народот непокорен и нетрпелив, дарувај ми каење, а во очите мои солзи за да плачам ден и ноќ, низ целиот мој живот во понизност со љубов и чисто срце. Слушни ја Господи молитвата на слугата Твој по застапништвото на сите Твои светии.
Господи Боже мој! Ја фалам и славословам неискажливата слава Твоја и Твоето неизмерно величество, Ти благодарам што по Твојата благост ми даде битие и ме удостои да бидам учесник на спасоносните добра на воплотениот Твој домострој. Повеќе пати ме избавуваше, дури и мене самиот од непознати беди кои ми се закануваа и од рацете на невидливи непријатели мои. Признавам пред Тебе дека безброј пати ја газев својата совест и без страв ги престапував светите Твои заповеди, покажувајќи се неблагодарен кон толкуте добродетелства Твои. Но Боже мој, многумилостив, нека оваа моја неблагодарност не ја победи благоста Твоја. Презри ги моите гревови, погледни на солзите на жалостите мои и по Твојата голема милост сега помогни ми, дај ми што е потребно за спасението мое и целиот живот мој исправи го на угодување кон Тебе за и јас недостојниот да Го славам светото име Твое.
Ти Господи Исусе Христе, Боже мој, Кој погледнуваш на тварта Твоја, Ти на Кого се познати страстите мои и немоќта на природата наша и моќта на непријателот наш, Ти самиот заштити ме од неговата злоба зошто неговата сила е моќна, а нашата природа е бедна; затоа Ти благи, Кој ја знаеш немоќта наша и Кој го зема товарот наш, сочувај ме од лоши помисли и од страсти, направи ме достоен за оваа света служба, за со своите страсти да не ја уништам нејзината сладост и пред Тебе да не се покажам без срам и дрзок.

МОЛИТВА НА СВЕТИ ЕФРЕМ СИРИН
Против ѓаволските лукавства и тајните мрежи на гревот
Повторно одам по стапките на Владиката мој, просејќи, молејќи, поклонувајќи се и со страв повикувајќи: послушај ги Владико, воздивнувањата мои и прими ги зборовите од молитвата моја која ја принесувам пред Тебе јас засрамениот грешник. Излиј врз мене, клетникот, по Твојата милост, барем мала капка од благодатта на вразумувањето и покајанието за во мене да се роди малку ревност за исправување на самиот себе.
Зошто ако благодатта Твоја не ја просвети душата моја, нема да бидам во состојба да ги увидам во својата душа повредите и пустошот произведени од страстите заради мојата небрежност и духовна мрзеливост.
Тешко мене, гревот господари над мене, наоѓајќи во мене плодна нива и од ден во ден ме влече во мрачната длабочина на злото. А јас отежнатиот во срцето, не престанувам да Го гневам својот Бог, не чувствувајќи страв од вечниот оган, ниту тресејќи се од вечните маки. Гревот, претворајќи се во навика, ме влече во потполна погибел. Иако себе често се избобличувам и не престанувам да принесувам каење и признавање на својата грешност, сепак постојано паѓам во грев. Се обидувам да стражарам над себе, но сепак не забележувам како паѓам во грев зошто и во самото покајание грешам, не внесувајќи се доволно во разликувањето на се она што се случува околу мојата душа. Како слуга на гревот и против својата волја правам она што не треба, како војник војувам под власта на гревот, му се потчинувам иако би сакал да бегам и плаќам данок царувајќи во мене со гревовната навика. Секогаш наклонет кон страстите го исплаќам долгот на телото, јасно знам од што се разбранува смрдеата гревовна во мене, но сепак слепо му помагам, влечен со некоја тајна сила, би сакал некаде да побегнам, но како куче на ланец, повторно таму се враќам. Некогаш чувствувам омраза кон гревот и одвратност кон безаконието, но и понатаму останувам роб на страстите. Владеејќи над мене несреќниот тие со сласта гревовна ме влечат во јамата на гревот. Страста ја потчинила мојата слободна волја и постојано ме тера на грев, во мене вријат страстите, спротивно на мојот ум: тие сраснале со телото мое и не сакаат да се одвојат, ја напрегнувам својата слободна волја за да се спротивставам на гревовната сласт, но таа цврсто се вкоренила во мене, а јас чувствувам дека немам сила да ја искоренам. Се трудам да ја ослободам својата душа од гревовниот долг, но лошиот заемодавец одеднаш ме вовлекува во уште подлабок долг. Ако преземам напори себеси некако да се присилам на спротивставување на страстите, непријателот одеднаш во мене сее нови страсти убедувајчи ме со тоа да се помирам и дека не можам да бидам подобар и брзо во мене сее нови и нови гревовни мисли и сласти, а од нив да не можам со исповест да се избавам, прави да заборавам и ги крие од мене моите гревовни рани.
Сите страсти повторно се појавуваат во мене и обземен од нив брзо ги заборавам претходните, брзо се здружувам со новите и потпаѓам под нивна власт – јас кој пред малку се трудев да се ослободам од нечистите страсти и во еден миг, во ужасна самоизмама, повторно сам трчам по нив.
О, каква власт имаат над човекот гревовните страсти, о како е сокриена власта на лукавиот. Убедливо ми шепнува дека треба да му угодувам на телото, под изговор дека тоа ќе биде поспособно за служба на душата и јас, послушувајќи го сластољубив совет, во тој момент се предавам на сонот, оддалечувајќи се од службата на душата; кога се молам со мислите, ми спомнува за било каква ништожност, задоволство и со него, како некој оков, го држи мојот слаб ум и не ја попушта таа врска иако мојот ум настојува да се отргне. Амин.
МОЛИТВА ЗА СИТЕ ЧАСОВИ И ПОТРЕБИ
Господи Седржителе, Создателу на се, Оче на милоста и непресушен Извору на секое добро. Од земја го создаде човекот и го удостои со својот образ и подобие за и со него да се прославува величенственото Име Твое на земјата и паднатиот во престапувањата на заповедите Твои повторно во уште поголема слава го обновуваш и го подигаш на небото со Твојот Христос.
Ти благодарам Господи, што врз мене го зголеми милосрдието Твое и не ме предаде на волјата на непријателите мои кои се бореа да ме одвлечат во адската пропаст, ниту дозволи да загинам со безаконијата мои. И сега многумилостив Господи, Кој не ја сакаш смртта на грешникот, туку очекуваш обраќање и примаш покајување, паднатите ги подигнуваш и скрушените ги исцелуваш, обрати ме и мене на покајание и од падот мој подигни ме. Сети се, Господи, на Твојата секогашна добрина и откако е светот, на Твојата неискажана благост, и заборави ги моите безмерни безаконија кои ги направив во знаење и незнаење, во дела, зборови и помисли; прекрати ја ослепеноста на срцето мое и дарувај ми солзи на умиление за очистување од нечитите мои помисли.
Услиши ме, Господи Човекољупче, и избави ја душата моја од страстите кои царуваат во мене; да не владее повеќе над мене гревот, ниту над мене да има власт демонот противник и да ме влече кон својата волја; но Ти, Семоќен со Својата десница, избави ме од неговата област и царувај Ти во мене, благ и човекољубив Госпиди; направи со сето свое битие кон Тебе да припаѓам и во иднина да живеам според волјата Твоја. Дарувај ми, Господи, по Твојата неискажлива милост и благост, очистување на срцето, стражарење во зборовите, правда во делата, смирено размислување, мир во помислите, душевна тишина, духовна радост, вистинска љубов, долготрпение, благост, кроткост, нелицемерна вера, истрајна воздржливост. Исполниме со сите благи плодови на даровите на Твојот Свет Дух и не ја земај мојата душа неподготвена, туку усовршиме со Твоето совршенство и тогаш земи ме од овој свет, за да можам без пречки да ги поминам кнежевствата и властите на темнината и да достигнам во Твоето неискажливо царство и со сите Светии да Го славам пресветото име Твое: Отецот и Синот и Светиот Дух. Амин.
ПОКАЈНА МОЛИТВА
Владико, Христе Боже, Ти Кој со своето страдање ги исцели страстите на душата моја и со раните свои ги исцели раните мои: дарувај ми на мене, многугрешниот, солзи на покајание и умиление и закрепи го телото мое со дејството на животворната сила на Пречистото тело Твое и наслади ја душата моја со светата Крв Твоја и исцели ме од смртоносниот јад, гревовниот отров со кој ме напои сатаната. Возвиши го помрачениот ум мој кон Тебе, Создателу и Спасителе мој, зошто умот мој е секогаш во земните помисли и нема во мене покајание, нема умиление, нема во мене ниту утешителни солзи кои ги приведуваат грешните души преку покајание кон небесното насладување и всиновување. Помрачени ми се и душата и умот со земните грижи и не можам да го возвишам срцето свое кон Тебе, ниту да се загреам со синовска љубов кон Тебе од многуте невидливи гревовни врски. Но, Владико Господи, Исусе Христе, извору на секое добро, дарувај ми и мене вистинско покајание и срце трудољубиво, за усрдно да се трудам за да ја познам Пресветата волја Твоја. Јас многупати Те оставив Тебе, Господи, вртејќи се со срцето кон земната ништожност, но Ти не ме оставај, многумилостив Господи: обрати ме на покајание и приклучи ме кон овците на избраното стадо Твое, воспитај ме за средба со нив и нахрани ме со сладоста на боженствените тајни Твои, по молитвите на Пресветата и Пречиста Мајка Твоја и на сите светии Твои. Амин.
Превод од Часосоловот
МОЛИТВА 3. час
Владико Боже, Оче Седржителу, Господи, Сине Единороден, Исусе Христе и Свети Духу; едниствено божество, единствена сила, помилуј ме грешниот и со начинот кој Ти го знаеш, спаси ме, недостојниот слуга Твој, зошто Ти си благословен во сите векови. Амин.
МОЛИТВА 6. час
Боже и Господи на силите и на сите твари Создателу, Ти, заради милосрдието на неискажливата милост Твоја, Го испрати Единородниот Твој Син, нашиот Господ Исус Христос за спасение на нашиот род и со Неговиот чесен Крст го поништи списокот на гревовите наши и со него ги поведе кнежевствата и властите на темнината; сам Владико, Човекољупче, прими ги и од нас грешните овие благодарни и прозбени молитви, и избави не од сите видливи и невидливи неоријатели наши кои се борат да ни наштетат. Прибери ги кон стравот кон Тебе телата наши и не му дозволувај на нашето срце да се приклучи на лукавиот со зборовите и помислите, туку со Твојата љубов заплени ги нашите души секогаш за Тебе да бидеме приврзани и од Тебе со светлина осветлени. Тебе Те гледаме како непристапна и секаде присутна светлина, непрестајно Ти испраќаме благодарења и исповедувања Тебе – Беспочетниот Отец, со Единородниот Твој Син и Пресветиот и благиот и животворниот Твој Дух – сега и секогаш и во сите векови. Амин.
МОЛИТВА 9. час
Владико Господи, Исусе Христе, Боже наш, долготрпелив кон нашите согрешенија, Ти Кој не доведе до овој час во кој висеше на Животворниот Крст и на благоразумниот разбојник во рај му го отвори патот и со Својата смрт нашата смрт ја разурна; очисти не нас, грешните и недостојните слуги Твои. Согрешивме, Господи, во безакони дела и не сме достојни да ги подигнеме очите наши и да погледнеме кон небесната висина зошто го занемаривме патот на правдата Твоја и одевме по волјата на срцата наши; но ја молам Твојата неизмерна благост, поштеди не и нас Господи, по големата милост Твоја и спаси не заради Твоето име зошто во суета поминаа нашите денови. Избави не, Господи, од рацете на нашиот противник и прости ни ги сите наши гревови, умртви го нашето телесно мудрување, да го соблечеме од себе стариот човек и во новиот да се облечеме, целиот наш живот да го посветиме на Тебе, нашиот Владика и давател на секое добро; и така, живеејќи по Твоите заповеди, да стасаме во вечниот спокој каде живеат во вечна радост сите праведници зошто:
Ти си навистина веселие и радост на сите кои Тебе Те љубат, Христе, Боже наш и Тебе слава Ти вознесуваме со Беспочетниот Твој Отец и Пресветиот и Животворен Твој Дух, сега и во сите векови. Амин.
МОЛИТВА КОН ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА
Бранови на страста ме збунуваат, и голема тага и тешкотија ја исполнуваат мојата душа; о Пречиста, смири ја душата моја со мирот на Синот Твој и душевната збунетост отргни ја со Неговата благодат; бурата на моите гревови, кои како огнен црв ме печат, смири ја и нивниот пламен угаси го, исполни го со радост, Пречиста, срцето мое и отргни ја маглата на грешките мои од мене, зошто тие ме збунуваат. Просветли ме со светлината на Синот Твој; изнемошти душата моја, се ми е тешко, па дури и молитвата, еве студена сум како карпа, усните ми шепотат молитва, но срцето мое се здрвило, го притиснала тешкотија; растопи го мразот околу душата моја и загреј го срцето мое со љубовта Твоја. Ненадевајќи се на човечката заштита, Ти приоѓам Тебе, Пресвета Владичице, не ја отфрлај, туку прими ја молитвата на слугинката Твоја; ме обзема тага и не можам веќе да го трпам нападот демонски, немам никаде заштита, ниту имам каде да се сокријам, а секогаш во таа борба сум победена, а утеха никаде немам освен Тебе, Владетелко света; о надеж и заштито на сите кои веруваат, не ја отфрлај молитвата моја. Амин.
МОЛИТВА КОН ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА
Преблажена Царице, надеж моја и заштитничке, Која ги штитиш немоќните и ги тешиш тажните; смилувај се и на мене грешната и извалканата со безбројни гревови; излиј ја врз мојата помрачена душа милоста и благодатта на Синот Твој и Бог наш и со неа отргни ги сите мрачни страсти од душата моја: малодушноста, заборавеноста и мрачната неразумност, закрепни ја мојата вера и направи срцето мое да се плаши од Пресветото Име Божје и со вистинска љубов и бодро срце да принесувам секогаш благодарност кон Господа и кон Тебе, Пресвета мајко Божја; Богородице Дево, радувај се, Благодатна Марие Господ е со Тебе, благословена си Ти меѓу жените и благословен е плодот на утробата Твоја, Господ наш Исус Христос, кого Го роди за спасение на нашите души. Амин.

This entry was posted in Молитвеник. Bookmark the permalink.

Comments are closed.