ДАЛИ ТЕРМИНИТЕ „ХРИСТИЈАНИН“ И „ПРАВОСЛАВНИ“ СЕ ТОЧНИ ВО НАШЕТО ВРЕМЕ

0a71b-563296_532113563511313_1048256359_n
До неодамна, некаде до 1975 година, концептите и термините “христијанин” и “православни” беа недвосмислени и имаа свое значење. Сега, сепак, живееме во времиња толку страшни, толку исполнети со лага и измама, што таквите концепти и термини веќе не пренесуваат она што е значајно кога се користат без понатамошно разјаснување. Тие не ја одразуваат суштината на нештата, но станаа нешто повеќе од измамнички ознаки.
Многу општества и организации сега се нарекуваат себеси “христијански”, иако не постои ништо христијанско во нив, се додека тие го одбиваат главниот принцип на догмата на христијанството-божественоста на нашиот Господ Исус Христос, како и неколку од најновите секти, на кои самиот дух на вистинското христијанство кој произлегува толку природно и логично од учењето на Евангелието, генерално им е многу отуѓено.
На крајот, терминот “Православна”, исто така, престана, во голема мерка, да го изразува она што треба и оние кои всушност се одметнале од вистинското Православие, станале предавници на Православната вера, а Црквата и понатаму продолжува да се нарекува себеси “Православна”.
Такви се сите иноватори, кои го отфрлаат вистинскиот дух на Православието, сите оние кои почнаа да се симнуваат на патот на меѓусебните односи со непријателите на Православието, кои пропагираат заедничка молитва, па дури и литургиско општење со оние кои не припаѓаат на Светата Православна Црква. Такви се “иноваторите” и современите “нео-иноватори”, “нео-Православие” (како што некои од нив отворено го одредуваат за себе овој стил), кои се џагорливи за тоа како од суштинско значење е да се “обнови Православна црква” со некој вид на “реформи во Православието”, кој наводно станале “поставени во нејзините начини”. Тие обрнуваат внимание на такви работи наместо да се фокусираат на нивното молитвено внимание на вистинското суштинско обновување на нивните души и фундаменталната реформа на нивната грешна природа со нивните страсти и желби.
Тие инсистираат на прогласи за сојуз со еретиците, со неправославни, па дури и со не-христијани. Тие ја прокламираат “Унијата на сите”, но без единството на духот и вистината, овој сојуз е невозможен.
Такви, на пример, се Вселенските патријарси на Константинопол, кои во минатото ја признаа “живата Црква” во Советска Русија како законска, а сега го признаваат и папата во Рим како “глава на целата христијанска Црква”, па дури ги признаваат папските Латини во Светата Причест без прво тие да се обединат во Светата Православна Црква.
Такви се сите оние кои активно учествуваат во т.н. Вселенско движење, кое се стреми толку очигледно да се создаде некој вид на нова псевдо-црква од сите сега постоечки деноминации.
Такви, исто така, се многу други кои не се целосно верни на нашиот Господ и Спасител Исус Христос и Неговата Света Црква, но му служат на Неговите злобни непријатели или им удоволуваат на еден или друг начин помагајќи им да ги сфатат нивните анти-христијански цели во свет кој се оддалечил од Бога.
Кој ќе се осмели да ни го оспорува нашето законско право да не ги признаеме таквите луѓе како православни, иако тие можеби се упорни во користењето на тоа име и во носењето на разни високи рангирани и титули?
Од црковната историја знаеме дека имало еретици не само во мал број, туку дури и еретици на високи рангови, кои беа јавно осудени од Вселенската Црква и отстранети од нивните канцеларии.
Но, што го гледаме денес?
Ова, за жал, е ера на неограничени концесии и итра соработка, кога дури и најскандалозните еретички дејства или изјави тешко некој да ги нарушува. Многу малку реагираат на ова манифестирање на отпадништво од Православието како што би требало, а што се однесува до осудувањето на овие нови еретиците и апостаси-не постои дури ниту размислувања за тоа. Денес сè е дозволено за сите и ништо не е забрането за никого, освен во случаи кога некој е лично повреден, нападнат и навреден кога се посочува таа одредена личност. Е, во таквите случаи, тоа е непростливо! Тогаш нивните закани го покажуваат нивниот вистински лик, врз основа на тие заборавени канони, кои инаку се “апсолутни, застарени и неприфатлива” во нашето напредно и прогресивно време!
Ова е еден вид на морален распад, на вистинска духовна монструозност, со која се соочуваме.
Вистината лесно се игнорира и дрско не се почитуваа, додека злото, самото по себе лесно, ја слави својата триумфална победа и злорадо се подсмева на вистината која ја симнаа од власт и ја прегазија.
Дали е можно да се помири совеста на еден совесен верник за оваа современа ситуација?
Дали може да се затворат очите на сите овие лаги и невистини и мирно да се дејствува како никој да не видел ништо лошо?
Само поединци чија совест е целосно изгорена или целосно изгубена може да го стори тоа! Едноставно затоа што ние нема да одиме во чекор со овие времиња и не се осмелуваме да се одметнеме во ништо од Христовото Евангелие и оригиналното учењето на Светата Црква, а со тоа сметаме дека тоа е обврска на нашата совест да го осудуваме ова јасно и очигледно зло на современиот живот кој веќе навлезе во Црквата.
Всушност, ние не сме расколници, отпадници, туку сите оние кои го следат духот на овие времиња и со тој чин се отсекле од Едната, Света, Коборна и Апостолска Црква, одметнувајќи се од апостолската вера, од вербата на Отците, од Православната вера, која се прошири во целиот свет. Овие луѓе очигледно се во текот на пропаста на отпадништвото-во бездната на погибелта, заедно со целиот современ свет, закопувајќи се во своето отпадништво од животворниот Бога.
Дали ги слушате божествено инспирираните зборови на Апостолот, вие модернисти, обидувајќи се да го нарушите Христовото Евангелие и со цел да станете толку ревносно “усогласени со овој свет”, со злото, примамливо како што е?
Ние подготвено го прифативме вашето обвинение дека сме “стари верници”, сметајќи го тоа како чест за нашиот традиционализам; но како вашата христијанска совест продолжува со своите иновации, кои ја отфрлаат суштината на древната и вистинска вера и непроменливата Христова Црква?
Нели апостолот не предупреди сите нас христијани: “Не управувајте се според овој век, туку преобразете се преку вашиот обновен ум, за да можете да познавате, која е добрата, угодна и совршена волја Божја.“ (Рим. 12, 2).
Ние сме “стари верници”, но не расколници, бидејќи никогаш не сме се отсекле од вистинската Црква Христова.
Ние сме во сојуз со нашата глава, Христос Спасителот, со Неговите свети Ученици и Апостоли, со големите Апостолски Отци, со големите Отци и учители на Црквата, и со големите светилки и столбови на верата и побожноста на нашата татковина, Света Русија. Но вие сте во сојуз со иновативните, самоназначени учители, кои вие ги рекламирате секаде толку незаконски и тврдоглаво, потценувајќи ги и на моменти дури се осмелувате да ги критикувате вистинските светилници на нашата Света Црква, кои Му удоволиле на Бога и се прославиле во многу аскетски борби на побожност и чуда во текот на историјата на Црквата стара две илјади години.
Во овој случај, кој од нас е навистина расколник?
Се разбира дека тоа не се оние кои се во духот на традиционалното Православие, туку оние кои се одвоија од вистинската вера и го отфрлија вистински дух на христијанското благочестие; иако сите современи патријарси, кои го смениле вековното светоотечко Православие, може да се настраната на одметнатите, како што е поголемиот дел од современите, таканаречени христијани.
Навистина, Христос Спасителот не ветуви вечно спасение на мнозинството, туку, напротив, Он го вети тоа на Неговото “мало стадо”, кое ќе Му остане верно Нему до крајот, во денот на Неговото славно и страшно Второ доаѓање, кога Он ќе дојде “за да им суди на живите и мртвите.”
“Не плаши се, мало стадо”, рече Он. Сликарот насликувајќи застрашувачка слика за последните времиња на отпадништво од Бога и прогонот на верата пред очите на нашиот ум, ” …зашто волјата на вашиот Отец е вам да ви го даде царството“ (Лук. 12, 32).
Ова е причината зошто сето она што го рековме погоре не поттикнува да ја преиспитаме терминологијата што е прифатена до денес. Тоа е недоволно во наше време да се каже само “христијански”-сега е потребно да се квалификува, велејќи “вистински христијански”. Слично на тоа, недоволно е да се каже само “Православен”- од суштинско значење е да се нагласи дека не се однесува на иновативните модернистички “православни”, туку вистински православни.
Сите вистински поборници на вистинската вера, служејќи Му само на Христос Спасителот, веќе почнаа да го прават ова, а оние во нашата татковина, поробени од страна на жестоки непријатели на Бога, каде што ние кои се бориме за вистината заминавме во катакомбите како старите христијани, како и во Грција , нашата братска нација, каде што “старокалендарците” не само што одбиваат да го прифатат новиот календар, туку и ги отфрлија сите иновации од било кој вид. Тие особено го почитуваат поборникот на Светото Православие, Свети Марко, Митрополит Ефески, кој благодарение на неговата постојаност, безбожничката Унија на Фиренца со папскиот Рим во 1439 не успеа.

Во нашиот цврст став за вистинската вера и Црква, од суштинско значење да се избегне она што е лично: гордост и самовоздигнување, кои неизбежно водат кон нови грешки, и на крајот дури и до пад; ние веќе сме сведоци ова во неколку случаи. Ние не треба да севфалиме, туку чистата и беспрекорна вера Христова. Не е прифатлив ниту фанатизот тука бидејќи тоа може да ги заслепи духовните очи на оние кои се “ревносни не според учењето”. Наместо потврда во верата, овој слеп фанатизам понекогаш може да доведе до оддалечување од неа.
Важно е да се знае и да се запамети дека вистински православен христијанин не е некој кој само ги прифаќа догмите на Православието формално, туку човек кој, како што нашиот голем руски архиереј Свети Тихон Задонски не учеше толку убаво, туку тој човек треба да мисли на православен начин, да чувствува на православен начин, и да живее на еден православен начин, да биде олицетворение на духот на Православието во неговиот живот. Овој дух-испоснички и кој се откажал од светот, како што е јасно утврдено во Словото Божјо и учењата на светите Отци, е најмногу остро и смело негирано од страна на модернистите, на “нео-православните”, кои сакаат во сè да се задржи во чекор со духот на овој свет кој лежи во злото, чиј кнез, според зборовите на Самиот Господ, е никој друг, туку ѓаволот (Јован 12:31). Така што тоа не е Бог на Кого тие сакаат да Му угодат, туку на “кнезот на овој свет”, ѓаволот; и со тоа тие престануваат да бидат вистински православни христијани, иако тие се нарекуваат себеси христијани.
Ако го разгледаме сето ова посериозно и подлабоко, тогаш ќе видиме дека токму такви се нештата и дека модернизмот со своите иновации не води подалеку од Христа и Неговата вистинска Црква.
Дозволете ни да се ужаснеме од тоа колку брзо отпадништвото продолжува, иако модернистите не го гледаат или чувствуваат тоа, доколку тие самите не земаат активно учество во него.
И да не се плашиме да останеме во малцинство-далеку од сите нивни извикани високи титули и рангови. И постојано да се сеќаваме дека дури и Кајафа беше висок свештеник на вистинскиот Бог, и колку длабоко тој потона до ужасниот грев на богоубиец!
Додека живееме во овој свет кој се оддалечи од Бога, да не се стремиме кон голема човечка слава и евтина популарност, кои нема да не спасат, туку само да биде во границите на Христовото “мало стадо”.
Да бидеме вистински православни христијани, а не модернисти!

apbinfrontkursk4
Архиепископ Аверкиј
(Архиепископ Аверкиј кој бил роден во 1906 година како Александар Павлович Таушев, а се упокоил во 1976 година. Бил Архиепископ во Руската Задгранична Православна Црква и игумен во Манастирот Света Троица во Џорданвил, Њујорк. Бил поборник за вистинското Православие и објавил повеќе текстови на таа тема, меѓу кои и овој текст.)

This entry was posted in Архива. Bookmark the permalink.

Comments are closed.