БЛАГОДАРСТВЕНА МОЛИТВА ОД СВ.ЈОВАН ЗЛАТОУСТ

Каква пофалба, какво славословие или каква благодарност, или како да ти се оддолжиме Тебе, единствениот човекољубив Бог? Зашто кога бевме осудени на погибел и нурнати во нашите гревови, Ти ни дарува слобода и ни ја даде бесмртната и небесна храна, Телото и Крвта на Твојот Христос. Затоа ние Ти се молиме: избави нè од осудата, заедно со Твоите слуги кои Ти служат Тебе. Сочувај не нас и нив во чест и свет живот; и оние кои се молат со нас, а кои учествуваа на Твоите Тајната трпеза, сочувај ги без осуда до последниот здив. Нека примат осветување на душата и телото, држејќи ги Твоите заповеди; и да бидеме удостоени да достигнеме до Твоето Небесно Царството, заедно со сите кои Ти угодиле во сите векови, по молитвите и застапништво на нашата света, сечиста, преблагословена и славна Владичица, Богородица и секогаш Дева Марија, на Свети (името на светителот) чиј спомен го чествуваме, и на сите Твои Светии, сега и секогаш и во вечни векови. Амин.

This entry was posted in Молитвеник. Bookmark the permalink.

Comments are closed.