Молитви за живите

Спомни ја Господи Исусе Христе, Боже наш, Твојата вечна милост, поради која си станал човек, си претрпел распнување и смрт, за да ги спасиш оние што ќе поверуваат во Тебе; си воскреснал од мртвите, си се вознел на небесата, седиш оддесно на Бога Отецот и милостиво погледнуваш кон оние што Те викаат од се’ срце. Приклони го Твоето уво и послушај ја мојата молба за сите луѓе како пријатно духовно благоухание.

Пред се’, спомни си за Твојата Света, Соборна и Апостолска Црква што си ја спечалил со Твојата скапоцена крв. Утврди ја, закрепи ја, рашири ја и зголеми ја, сочувај ја непобедлива од пеколните сили. Прекрати ја разделеноста во Црквата. Смири го непријателското бранување меѓу народите, искорени ги сите ереси со силата на Твојот Свет Дух (поклон).

Спаси го, Господи, благочестивиот православен народ наш, управителите и христољубивото воинство. Огради ја со мир нашата власт и покори го под нивните нозе секој непријател и противник. Всади им го во срцата она што е добро за мирот и напредокот на Твојата Света Црква и сиот Твој народ, та и ние, во нивниот спокој да преживееме тивок и безгрижен живот во правоверност, набожност и чистота (поклон).

Спомни го, Господи, нашиот ариепископ охридски и македонски Стефан; спомни го нашиот митрополит (името на епархискиот архиереј), сите православни патријарси и епископи, архиереите на Македонската Православна Црква, свештениците, ѓаконите и сиот клир што си го поставил да го пасе Твоето духовно стадо. По Твоите молитви, помилуј и спаси ме мене, грешниот (поклон).

Спаси го, Господи и помилуј го мојот духовен отец (името) и по неговите свети молитвни, прости ми ги моите прегрешенија (поклон).

Спаси ги, Господи, и помилуј старите и младите, сиромасите, сираците и вдовиците, болните и несреќните, посети ги, закрепи ги и утеши ги. Преку Твојата милост и сила, дарувај им помош и олеснение (поклон).

Спомни ги, Господи, оние што ме мразат и навредуваат, што ми прават зло, помилувај ги и не ги оставај да загинат поради мене, грешниот (поклон).

Отстапниците од Светата православна вера и заблудените еретици просвети ги со светлината на Твоето учење и прибери ги во Твојата света, вселенска и апостолска Црква (поклон).

This entry was posted in Молитвеник. Bookmark the permalink.

Comments are closed.