Молитва при склучување брак

Господи, Боже наш, во Својот Домострој на спасение, во Кана Галилејска го удостои, чесен да го покажеш бракот, со Твоето присуство. Сам Ти сега слугите Твои (имињата) , кои благоволиш да се соединат еден со друг, во мир и во едномислие запази ги. Покажи го чесен нивниот брак, запази ја нескверна нивната постела, благослови да живеат во непорочно сожителство, и благоволи длабока старост да достигнат, со чисто срце извршувајќи ги повеленијата Твои. Зашто Ти си Бог наш, Бог семилостив и спасоносен, и Тебе слава Ти вознесуваме, со везначалниот Твој Отец и сесветиот и благ и живототворен Твој Дух; сега, секогаш, и во сите векови. Амин.

This entry was posted in Молитвеник. Bookmark the permalink.

Comments are closed.