СТРУКТУРА И ОРГАНИЗАЦИЈА НА ЕРУСАЛИМСКАТА ПАТРИЈАРШИЈА

patrijarsija 4
Денес седиштето на Ерусалимската Патријаршија е во Ерусалим. Патријархот ја има титулата: Патријарх на Светиот град Ерусалим и цела Палестина, Сирија, Арабија, Пера Јорданска, Кана Галилејска и Светиот Сион. Покрај Патријархот, Патријаршијата има 12 Митрополити, два Архиепископи и двајца Епископи. Братството на храмот на Гробот на Господа е составено од 135 свештени монаси. Патријаршијата го издава списанието “Нов Сион” и “Гласот на Господ”. Метрополите ги поседуваат следните градови: Кесарија, Скитопољ, Диокесарија, Севастија, Јордан, Назарет, Тавор, Аскалон, Јерапол, Капитолија, Тиверија, Лида и Елеворопол. Архиепископите ги имаат следниве градови: Неапол, Газа и Гераса. Епископите ги имаат градовите: Порфирополе и Јамнија. Егзархиите на храмот на гробот на Господа се во Атина, Константинопол, Кипар (Никозија) и Москва. Патријаршијата има многу добротворни организации: медицинска клиника и сиропиталиште во Ерусалим и Аман, Витлеем, Беџал, Зорка и Рамала. Исто така има и две гимназии со околу 70 професори и 1500 ученици. На Ерусалимската Патријаршија и припаѓа Архиепископијата на Синај, Фаран и Раит, со седиште во манастирот Света Екатерина.
СПИСОК НА ЕРУСАЛИМСКИ ПАТРИЈАРСИ
Ерусалимските архиепископи и патријарси, поглавари на Ерусалимската Православна Црква биле:
Содржина:

1.Архиепископи (до 458 г.)
2.Патријарси (од 458 г.)
3.Патријарси во егзил
4.Патријарси на обновената патријаршија
1.АРХИЕПИСКОПИ ДО 458 ГОДИНА
-Свети Јаков (братот Господов) од смртта на Исус Христос до 62 година
-Симеон I Ерусалимски (62 – 107)
-Јустин I Ерусалимски (107 – 113)
-Закеј Ерусалимски (113 – ???)
-Тобеј Ерусалимски (???-???)
Венијамин Ерусалимски (???-117)
Јован I Ерусалимски (117-???)
Матеј I Ерусалимски (???-120)
Филип Ерусалимски (???-124)
Сенека Ерусалимски (???-???)
Јустин II Еруслаимск (???-???)
Лев Ерусалимски (???-???)
Ефрам Ерусалимски (???-???)
Јосиф I Ерусалимски (???-???)
Јуда русалимски (???-135)
Марко Ерусалимски (135-???)
Касијан Ерусалимски (???-???)
Полије Ерусалимски (???-???)
Максим I Ерусалимски (???-???)
Јулијан I Ерусалимски (???-???)
Гаус I Ерусалимски (???-???)
Симак Ерусалимски (???)
Гаус II Ерусалимски (???-162)
Јулијан II Ерусалимски (162-???)
Кап Ерусалимски (???-???)
Максим II Ерусалимски (???-???)
Антоније Ерусалимски (???-???)
Валент Ерусалимски (???-???)
Долокан Ерусалимски (???-185)
Нарцис Ерусалимски (185-???)
Дије Ерусалимски (???-???)
Герман Ерусалимски (???-???)
Гордије Ерусалимски (???-211)
Нарцис Ерусалимски (2. пати) (???-231)
Александар Ерусалимски (231-249)
Мазабин Ерусалимски (249-260)
Химен Ерусалимски (260-276)
Замуд Ерусалимски (276-283)
Ермон Ерусалимски (283-314)
Макарије I Ерусалимски (314-333)
Марко I Ерусалимски (325-333)
Максим III Ерусалимски (333-348)
Кирил I Ерусалимски (350-386)
Јован II Ерусалимски (386-417)
Пралије Ерусалимски (417-422)
Јувеналије Ерусалимски (422-458)
Јувеналије Ерусалимски (451-458)

2.ПАТРИЈАРСИ ОД 458 ГОДИНА
Анастас I Ерусалимски (458-478)
Мартирије Ерусалимски (478-486)
Саластије Ерусалимски (486-494)
Елије I Ерусалимски (494-516)
Јован III Ерусалимски (516-524)
Петар Ерусалимски (524-552)
Макарије II Ерусалимски (552, 564-575)
Еустахије Ерусалимски (552-564)
Јован IV Ерусалимски (575-594)
Амос Ерусалимски (594-601)
Исак Ерусалимски 601-609
Захарија Ерусалимски 609-631
Модест Ерусалимски 632-634
Софроније Ерусалимски 634-644
празно (638-???)
Анастас Ерусалимски II (???-706)
Јован V Ерусалимски (706-735)
Теодор Ерусалимски (745-770)
Елије II Ерусалимски (770-797)
Георгије Ерусалимски (797-807)
Тома I Ерусалимски (807-820)
Василије Ерусалимски (820-838)
Јован VI Ерусалимски (838-842)
Сергеј I Ерусалимски (842-844)
празно (844-855)
празно (860-862)
Соломон Ерусалимски (855-860)
Теодосије Ерусалимски (862-878)
Елије III Ерусалимски (878-907)
Сергеј II Ерусалимски (908-911)
Леонтије I Ерусалимски (912-929)
Атанасије I Ерусалимски (929-937)
Христодуло Ерусалимски (937-950)
Агатон Ерусалимски (950-964)
Јован VII Ерусалимски (964-966)
празно (978-980)
Христодуло II Ерусалимски (966-969)
празно (1005-1012)
Тома II Ерусалимски (969-978)
Јосиф II Ерусалимски (980-983)
Орест Ерусалимски (983-1005)
Теофил I Ерусалимски (1012-1020)
Ниќифор I Ерусалимски (1020-???)
Јоаникије Ерусалимски (???-???)
Софроније II Ерусалимски (???-1084)
Теодосије Ерусалимски (1084)
Симон II Ерусалимски (1084-1106)

3.ПАТРИЈАРСИ ВО ЕГЗИЛ
Сава Ерусалимски (1106-1156)
Јован VIII Ерусалимски (1106-1156)
Јован IX Ерусалимски (1156-1166)
Ниќифор II Ерусалимски (1166-1170)
Леонтије II Ерусалимски (1170-1190)
patrijarsija 3
4.ПАТРИЈАРСИ НА ОБНОВЕНАТА ПАТРИЈАРШИЈА
Доситеј I Ерусалимски (1190-1191)
Марко II Ерусалимски (1191-???)
празно (???-1223)
Еутемије II Ерусалимски (1223)
Атанасије II Ерусалимски (1224-1236)
Софроније III Ерусалимски (1236-???)
Григорије I Ерусалимски (???-1298)
Тадеј Ерусалимски (1298)
празно (1298-1313)
празно (1314-1322)
празно (1322-1334)
празно (1368-1376)
Атанасије III Ерусалимски (1313-1314)
Григорије II Ерусалимски (1322)
Лазар Ерусалимски (1334-1368)
празно (???-1450)
празно (1450-1452)
празно (???-1460)
празно (1460-1468)
Доротеј I Ерусалимски (1376-1417)
празно (1493-1503)
празно (1503-1505)
Теофил II Ерусалимски (1417-1424)
Теофан I Ерусалимски (1424-1431)
Јоаким Ерусалимски (1431-???)
Теофан II Ерусалимски (1450)
Атанасије IV Ерусалимски (1452-???)
Јаков II Ерусалимски (1460)
Аврам I Ерусалимски (1468)
Григорије III Ерусалимски (1468-1493)
Марко III Ерусалимски (1503)
Доротеј II Ерусалимски (1505-1537)
Герман Ерусалимски (1537-1579)
Софроније IV Ерусалимски (1579-1608)
Теофан III Ерусалимски (1608-1644)
Пајсије Ерусалимски (1645-1660)
Нектарије I Ерусалимски (1660-1669)
Доситеј II Ерусалимски (1669-1707)
Хризант Ерусалимски (1707-1731)
Мелетије Ерусалимски (1731-1737)
Партеније Ерусалимски (1737-1766)
Јефрем II Ерусалимски (1766-1771)
Софроније V Ерусалимски (1771-1775)
Аврам II Ерусалимски (1775-1787)
Прокопије I Ерусалимски (1787-1788)
Антим Ерусалимски (1788-1808)
Поликарп Ерусалимски (1808-1827)
Атанасије V Ерусалимски (1827-1845)
Кирил II Ерусалимски (1845-1872)
Прокопије II Ерусалимски (1872-1875)
Јеротеј Ерусалимски (1875-1882)
Никодим I Ерусалимски (1883-1890)
Герасим Ерусалимски 1890-1896
Дамјан Ерусалимски 1897-1931
Тимотеј Ерусалимски 1931-1955
празно (1955-1957)
Бенедикт Ерусалимски 1957-1980
Диодор Ерусалимски 1981-2000
Иринеј Ерусалимски 2001-2005
Теофил III Ерусалимски 2005 – сега

администрација МВПЦСВЈК Витлеем

This entry was posted in Екуменизам. Bookmark the permalink.

Comments are closed.