ПРОТЕРУВАЊЕТО НА АДАМ И НЕДЕЛАТА НА ПРОСТУВАЊЕ

ЗАПОЧНА ВЕЛИГДЕНСКИОТ ПОСТ
45_1000x0
Оваа недела беше Недела на простување, во која се сеќаваме дека Адам и Ева се протерани Едемскиот Рај. Иако првично не носеле облека, тие биле облечени во облека на светлина и убавина. Кога биле протерани од Едем, тие биле облечени во кожи од месо, кои всушност ги означува сега нашите смртни и распадливи тела.
Преку престапувањето на Божјата заповед со јадење на плод од Дрвото на познавање на доброто и злото, Адам и Ева го скршиле божествениот назначен пост. Сега, откако ја наследивме распадливата човечка природа и придонесуваме со нашите сопствени гревови, сме повикани да задржиме нов божествено одреден пост: Великиот пост.
Како што е објаснето во инспирираните списи од Триодионот подолу, постот е духовна алатка што ја користиме за прочистување на нашите тела и души. Без пост, вистинското покајание и прочистување се речиси невозможни. За време на Великиот Пост, доаѓаме заедно во единство како Тело Христово да постиме, да се покаеме и да размислиме за нашата сегашна состојба.
Ова е време на покајание и исцелување. Оттаму, Отците на Црквата сметаат дека е правилно да бараме прошка едни од други. Затоа, овие неделни служби се проследени со вечери на простување, во кои се каеме еден со друг.
Како што нашиот Господ и Отците нè научиле, не е пригодно да му принесуваме жртва на Бога, ако сме приврзани со било какви лоши чувства во нашето срце. Нашето постење ќе биде одбиено како лицемерно, ако во нас има било каков вид злоба. За среќа, ни се дава можност за покајание и кон Бога и на еден кон друг. Притоа, добиваме духовно и емоционално исцелување кое е неопходно за смирение, мир на срцето и умот, сила во постот и наше спасение.
Господ нека нè води и нè чува во оваа благословен период на Великиот пост.
РАЗЛИЧНИ ТЕКСТОВИ ОД ТРИОДИОНОТ ЗА ОВАА НЕДЕЛА
O редови на ангели, О убавина на рајот и сета слава на градината: плачете за мене, зашто во мојата мизерија бев заведен и се побунив против Бога.
О блажена ливадо, дрвја и цвеќиња, засадени од Бога, сладост на Рајот: нека вашите лисја, како очите, пролеваат солзи во мое име, зашто сум гол и непознат за Божјата слава.
О Спасителе, во Твоето сочувство Ти ме облече во Едем со божествена ткаена облека; но, убеден од ѓаволот, ја запоставив Твојата заповед и бев соблечен гол во мојата беда.
Тогаш Спасител рече: “Не сакам да го изгубам суштеството што го создадов, туку треба да се спаси и да дојде до познавање на вистината; и кога ќе дојде кај Мене, нема да го отфрлам”.
Затоа, да го сакаме самовоздржувањето, за да не плачиме како Адам кога беше истеран надвор од Рајот, туку да можеме да влеземе низ портата … Да го држиме постот,со солзи, каење и милостиња.
Адам бил истеран од рајот, бидејќи во непослушност тој јадел храна; но на Мојсеј му била дадена можност да го види Бога, бидејќи ги прочистил своите очи на својата душа со пост. Ако тогаш сакаме да живееме во Рајот, да се воздржуваме од секаква непотребна храна; и ако сакаме да го видиме Бога, тогаш како Мојсеј да постиме четириесет дена.
Со искреност да истраеме во молитва и посредување; да ги смириме страстите на нашата душа; да ги покориме бунтовните инстинкти на телото. Со лесен чекор, да тргнеме по патот кон небото, каде што хоровите на ангелите постојано пеат пофалбени песни за неподелената Троица.
Сега е време да започнеме со духовниот натпревар и да ја добиеме победата над демонските сили. Да го облечеме оружјето на воздраноста и да се облечеме во славата на ангелите. Со смелост Мојсеј Му говореше на Создателот, и го чу гласот на невидливиот Бог. Во Твојата љубов кон човекот, Господи, дај ни ја истата смелост да го почитуваме Твоето страдање и Твоето Свето Воскресение.
Сите да побрзаме да го понижиме телото со воздржување, како што тргнавме по дадениот од Бога пат на свет Пост; и со молитви и солзи да го бараме нашиот Господ и Спасител. Оставајќи ги сите сеќавања на злото, да плачеме гласно: Ние згрешивме против Тебе, Христос, Царот наш, спаси нѐ како Ниневијците во старо време, и во Твоето милосрдие направи не потомци во Твоето небесно Царство.
Очисти ме во водата на покајание, и преку молитва и пост, засвети ме со светлина, зашто Ти си милостив; не ме вознемирувај, О Добротвору на сите, врховен во љубовта.
Да го започнеме со радост Великиот Пост, и да се подготвиме за духовна борба. Да ја прочистиме нашата душа и да го исчистиме нашето тело; и како што постиме од храната, да се воздржуваме и од секоја страст. Радувајќи се во доблестите на Духот, можеме да истраеме со љубов и така да бидеме достојни да ја видиме свечената страст на Христос, нашиот Бог, и со голема духовна радост да ја пречекаме Неговата света Пасха.
Администрација на МВПЦ, Витлеем

This entry was posted in Написи. Bookmark the permalink.

Comments are closed.