Сон на Светиот Јован Кронштатски

jovankronstatskiikona
Господи! Твоето име е – Љубов: не ме фрлајте, нечесниот човек. Вашето име е – Сила: Мерки, катастрофа и пад. Вашето Име е – Осветленост: просветли ја мојата душа, засрамена од земните страсти. Твоето име е Мир: донесе мир во мојата потресена душа. Твоето име е – Благодатта: Не ме спречува (Свети Јован Кронштат, “Мојот живот во Христа”) …

Свети Јован Кронштатски е роден во 1829 година. во Архангел губернии во северниот дел на Русија, од татко Илија и мајката Теодора. Имајќи во предвид дека е роден слаб, неговите родители инсистираа да се крсти првиот ден и да му се даде име Јован по светителот Јован Рилски. Го помина детството во напорна работа и сиромаштија. По основното училиште на местото на раѓање, успешно ја завршил тезата и се запишал на Духовната академија во Петроград. Џон наскоро умирал со благослов на татко му, во 1855 година. се ожени со Јелисавет, дрон на заштитник на круната, и станува свештеник во црквата Св. Андреја во Кронштадт.
Јован е оженет со неговата сопруга целосно неженет. Работата од самиот почеток на својата возвишена и тешка служба станува трудољубив свештеник, лош пастир, татко на мизерни и жедни, болен лекар, спасител на грешникот.
Така тој помина 55 години служење на Бога и доверливи души, служејќи како Св. Литургија секој ден.
Јован научил религиозно образование на училиште 32 години, го изградил Дом на труд во Петровград за гладни и сирачиња; дом на 100 кревети за бездомници, старечки дом и други.
Овој човек, непрестајни молитви и милост, Господ беше награден со дарот на чудо што многумина по молењето на Јован станаа здрави, што беше знак на народот што Господ Божји му беше милост, и дека Господ го чу тоа и неговата љубов му беше одговорено на народот. Целата Русија и пошироко знаат за Св. Јован и бараат помош, сите од царот до последниот сиромав. Овој свет чудотворец му бил презентиран на Бога на 20 декември 1908 година, додека бил канонизиран во 1964 година како светец. и се слави на 19 октомври и 20 декември по стариот календар.
Имаше многу пишани траги во форма на проповеди, како и неговиот дневник “Мојот живот во Христа” од светците. Еве некои мисли од оваа извонредна книга, со благослов на издавачот.
Нашиот живот, со сите свои задоволства, радости, таги и страдања, исчезнува како утринска роса од сонцето. Затоа, христијанин кој се нарекува во небесната Татковина, странец и странец на земјата, не треба да биде врзан со срцето или со земниот, туку само за Бог, Изворот на животот, кој е нашето воскресение и бесконечен живот (Св. Јован Кронштатски, “Мојот живот во Христа “).
Секое утро, наутро и навечер, молете се на Господа за искупување на мртвите прататковци, татковците ваши и браќата ваши; нека живее во тебе споменот на смртта и не полагај надеж во животот во иднина по смртта. Нека вашиот дух секојдневно ја разниша мислата колку брзо поминува овој живот (Свети Јован Кронштат, “Мојот живот во Христа”)
Со образување на крстозбор, верувајте и имајте на ум дека вашите гревови се крстени. Кога ќе паднете во грев, во исто време, искрено се осудувате себеси и се тресат со знак за крштевање велејќи: “Господи, нашите гревови се забранети да крштавате, го врзувате своето крштевање со Твоето крштевање и овој грев и прости ми со својата голема благодат” (Псалм 50: 2) “. Значи твојот грев ќе биде исчистен. (Свети Јован Кронштат, “Мојот живот во Христа”)
Господи! Твоето име е – Љубов: не ме фрлате, нечесниот човек. Вашето име е – Сила: Мерки, катастрофа и пад. Вашето Име е – Осветленост: просветли ја мојата душа, засрамена од земните страсти. Твоето име е Мир: донесе мир во мојата потресена душа. Твоето име е – Благодатта: Не ме спречува (Свети Јован Кронштат, “Мојот живот во Христа”).
Тој зборува и го прави она што е вистина – без сомнение, храбра, тешко и одлучувачко. Избегнувајте сомнеж, грижа, непослушност и неодлучност. “Зашто Бог не ни даде дух на страв, туку на силата и на љубовта” (2 Тимотеј 1: 7). Нашиот Господ е Господар на Силата (Св. Јован Кронштатски, “Мојот живот во Христа”).
Ние го нарекуваме Бог само Бог, но ние всушност ги имаме нашите богови, бидејќи ние не ја извршуваме Божјата волја, туку волјата на нашите тела и нашите мисли, волјата на нашите срца и нашите страсти; нашите богови – нашето сопствено тело, уживање, облека, пари и други … (Свети Јован Кронштат, “Мојот живот во Христа”)
Главната работа во животот е – се стремиме кон взаемна љубов и не осудувај никого. Зашто сите ќе лично одговорат на Бога, и ќе се видите себеси. И пазете се од злоба (Св. Јован Кронштат, “Мојот живот во Христа”).

Свети Јован Кронштат
Господе благослови!
Јас сум грешен слуга Јован, драг Крнштански, те оставам со раката чудна чудна перцепција што ја доживеав.
Во ноќта на 1 јануари 1908 година, седнав на еден стол за да се одморам по вечерни молитви. Во мојата соба беше половина час, иконата на Пресвета Богородица беше икона. Јас не минувам половина час кога слушам тивок и лесен шум, некој лесно го допира моето десно рамо и молчи, ми рече лукав глас: “Стани, слуги Божји, Јован, следи ме”. Брзо станав и видов еден чуден старец пред мене, бледа, со седа коса, во ориз и меч во левата рака. Тој остро ме погледна, но очите му беа смирувачки и бенигни. Знам, старецот ме држи за да не паднам, но моите нозе и раце трепери. Сакам да кажам нешто, но јазикот не се движи. Старецот ме прекинуваше и поминуваше мирна радост над мене, и јас преминав.
Тогаш стариот ме посочи на западниот ѕид од мојата соба и раката напиша: 1913, 1914, 1917, 1922, 1930, 1934, година. Другите ѕидови на мојата соба исчезнаа и се најдовме на зелена ливада. Идо за старецот кога видов многу крстосници. Илјадници, милиони крстови, мали и големи, дрвени, железо, камен, месинг, сребро и злато. Поминав низ нив крштавајќи се и раскажувајќи се да го прашам старецот за што значат тие крстови. Тој ми одговори нежно: “Таму се, оние кои за Христа и Словото Божјо се влошуваат”.
Одам и гледам, целата река на крв тече во морето и морето е црвено од крвта. Од страв бев ужаснат, и повторно го прашав старецот: “Зошто е толку многу крв пролеа?” Тој ме погледна и рече: “Тоа е христијанска крв”.
Тогаш старецот ми покажа на небото и видов многу светла. Одеднаш, тие почнаа да паѓаат, првите еден, два, три, пет, десет, дваесет, а потоа стотици повеќе и повеќе почнаа да паѓаат, а сега сега треперењето што е чудно, почнав сјај. Паѓајќи на земјата, го изгасна и се претвори во прав и пепел. Старецот ми рече: “Гледај”, и видов толку многу светлина на небото. Го прашав стариот што значи тоа, и тој рече: “Светлата што паднаа, ова се црквите што влегоа во ерес, а останатите се Црквите на Саборната и апостолите што ќе останат до крајот на светот”.
Ајде да одиме повторно, кога старецот се појави со раката и рече: “Гледај”, и видов една чудна сцена; ангелите пеат: “Светот, светиот Господар Господ!” и големо мноштво луѓе одат со свеќи во свои раце, со радосни светли ликови. Имаше цареви, кнезови, патријарси, митрополити, епископи, архимандрити, игумани, монаси, херејци, ѓакони, слуги, Христови слуги, девици, млади мажи и новороденчиња. Херувими и серафимите ги довеле до небесното небесно семејство. Се прашував што е со овие луѓе, а старецот изгледаше како да знае што мисли, тој рече: “Ова се слуги на Христос, кои пораснаа во светот на Саборната и Апостолска Црква”. Повторно почнав да се насмевнувам и да го прашам старецот каков вид на новороденче. Старецот ми рече: “Ова дете умре за Христа од цар Ирод (14 илјади), како и оние што го примија венецот на Небесниот цар, кои беа убиени дури и во утробите на нивната мајка, и децата кои не се обрекоа. Преминав: “Колку е голем и непростлив гревот на мајка ми!”
Ајде да продолжиме. Видов темни и темни храм, темно и темно олтар. Во црквата нема иконостас. Наместо икони, некои странични портрети со див свет и остри кама, нема крст на жртвеникот од ѕвездите и евангелието со ѕвездата. Свеќите се од смола, и тоа е како шумско, на сјајна чаша стои, и излегува голема смрдеа од него, и сите негови копилиња излегуваат од него; жаби, скорпии и пајаци.
Ужасно е да се разгледа сето ова. И просфора, исто така, со ѕвездата. Пред олтарот стои свештеник во црвена црвена мантија, а заедно со тоа е и зелените жаби и скорпии од полжав. Лицето е ужасно и црно во него, како јаглен, очите на црвено, и од ракавите, долги прсти со канџи како кај птиците. Господи, колку е страшно! Потоа, на олтарот, на олтарот скокна една грозна, грозна, црна жена со црвена ѕвезда на челото. Таа се стркала на жртвеникот и извикала како ноќна птица со ужасниот глас на “слободата” и станала. И луѓето, како будали, почнаа да бегаат околу жртвеникот, се радуваа, распнаа и свиркаа и аплаудираа со рацете. Потоа почнаа да пеат некоја чудна песна, по некое време тивко, а потоа погласно од кучињата сè додека не се претвори во рѓосување. Одеднаш снема сјај на молња и избувна голем гром. Тоа го газеше земјата и храмот, преполовувајќи ја, уривајќи се во неа. Олтарот, свештеникот и црната жена, сите се мешаат и бегаат во бездната. Господи ме спаси! Уште колку е страшно. Преминав. Ладно ми е со мојата пот. Слушам. Старецот ми рече: “Дали си видел?” “Јас сум Татко, кажи ми што е тоа!” “Страшно и ужасно!” Старецот одговори: “Храмот, свештеникот, луѓе, ова се еретици кои ја напуштија верата Христово и Светото собрание и Апостолска црква, и го препознаа еретичкото учење кое нема благодат на Светиот Дух. Не вреди ниту признава, ниту се моли, ниту крштава, ниту прима свети тајни. ”
“Господи, спаси ме од грешни, испрати ми покајание – смртта на христијанинот” шепна, а старецот стана: “Не презирај, но молете се кон Господа”.
Отидовме понатаму. Гледам, многу од луѓето се тероризирани. Во првите редови на секоја ѕвезда. Тие, кога нè видоа, извикаа: “Молете се за нас, свети татковци, Боже. Тоа е многу тешко за нас, и не можеме сами да го направиме тоа. Отците и мајките не нè поучуваа за Божјиот закон и не добиваа христијански имиња. Ние не ги примивме печатите на дарот на Светиот Дух (наместо црвениот знак). ”
Извикав и продолжив со старецот. “Сега, погледни”, старецот ми покажа: “Гледаш ли?” Видов необично дрво. Тоа беше од човечки стебла и сè беше облечено во крв. Го преминав и го прашав стариот што значи тоа и какви тела се. “Ова се невините и невините, странци и странци во Советот на Саборна и Апостолската црква, убиени, кои не сакаа да добијат антихристијански печат, туку попрво би ја примиле круната на мачеништвото и умреле за Христа. Почнав да се молам: “Спаси го Господа и молете ги Божјите слуги и сите христијани”. Старецот одеднаш се сврте кон север и покажа: “Гледај”. Се наведнав кога го видов царскиот замок и разни пагански животни трчаа околу него. Плови и качувања влезат во замокот. Веќе беше круната на помазаниот Николај II. Во неговото лице е бледо, но машко, тој ја чита Христовата молитва. Одеднаш круната на хакирање и паѓање паѓа. Ѕверот полета, а помазаникот умира. Тие уништија и расфрлаа сè, како ѕверите во пеколот. И, конечно, сè исчезнува.
О Боже, колку е страшно! Спаси и прости ни од секое зло и ѓавол. Јас речиси плачев, но старецот ме фати за рака: “Не плачи, така и Господ е спремен. Погледнете го тоа! “Гледам бела светлина. Отпрвин не открив ништо, но тогаш ми стана јасно. Го видов повторно помазаниот Николај, но тоа сега не беше несреќно. На главата имаше зелен венец од лисја, бело лице, со златен крст на градите. Тој тивко ја потресе молитвата, а потоа ми рече: “Молете се за мене, отец Јоване, и кажете им на сите православни христијани дека сум починал како маченик, тврд и маж за православната вера и за Светиот Сбор и Апостолска Црква, дека сум умрел за сите христијани . И кажете им на сите православни и апостолски пастири да им служат на општата братска служба за сите загинати војници на бојното поле, за давење во морето и за сите оние што грешат за мене. Не барате гроб, бидејќи е тешко да се најде. Ве молам, уште еднаш, молете се за мене, отец Јован, и прости ми за грешниот добар пастир. “Тогаш сѐ се скри во мракот. Јас преминав: “Откупи го Господа, душата на твојот слуга Николај, се сеќаваш засекогаш!” Господи, колку е страшно! Моите раце и нозе трепереа и плачев.
Старецот уште еднаш ми рече: “Не плачи, така и Господ е доброволно!” И повторно видов масовно луѓе што роаминг, умираат од глад, кои јадеа крв и земја и едни со други. Кучињата ги отсекуваат мртвите. Каков прекрасен поглед, Господи! Спаси нè и сите свети христијански верници лојални, слаби и слаби без вера. Тогаш старецот уште еднаш рече: “Гледај таму!” Повторно го гледам целиот рид на разни книги; големи и мали. Црвите поминува низ нив, молзење и ширење на строга смрдеа. Прашав за што се работи за книгите, а старецот ми рече: “Ова се безбожни и еретички книги што ги заразуваат луѓето од целиот свет со одвратно учење на богохулење.” Старецот ги запали сите книги и пепелот од нив го разурнува ветерот.
Повторно, ја видов црквата, а околу него има многу книги; за Бога, за верата, за светците на светиите … Јас се наведнувам да се подигнам, а старецот ми кажа дека тие биле таму долги години. Свештениците не сакале да им ги даруваат или да им читаат на луѓето и не им дал шанса да ја научат вистината Божја или да ја нахранат вистината.
Старецот отиде понатаму со брз чекор да едвај влегува. Враќање и покажувајќи кон мене. Каде, од тука, оди толпата луѓе управувано од страшна гнев, кои безмилосно ги победи и тие беа долги стапови, вили и гребло. “Што е со овие луѓе?” Го прашав старецот, и тој одговори: “Ова се луѓе кои паднаа од верата на Светата и Апостолска Црква и кои дојдоа во Еретичната црква”. Во оваа група луѓе беа епископи, свештеници, ѓакони , монасите и монахињите кои добија брак и живееја да живеат во живот со екстраваганција; имало злобни мажи, љубовници, блудници, пијаници, сребреници, еретици и сектатори. Имаа ужасен изглед; Нивните лица се црни, а нивната смрдеа и пена излегуваат од нивните усти. Тие бараат помош, но гневот ги бори уште посилно, предизвикувајќи ги во длабока руина (кражба). Од таму дојде чад, оган и смрдеа. Јас крстот: “Господе, извинете, и молете се!”
Повторно ја видов масата на луѓето што одеа. И стари и млади, сите во црвена облека, и носат голема петкратна ѕвезда. Седнаа на секоја нога за дванаесет бес, и седнаа во средината на сатаната. Долги рогови на главата, крокодилски очи, со тиквата од лав и ужасна муцка од која се појавуваат долги заби: силна пена излегува од устата. Сите луѓе извикаа: “Стани, проклето!” Но, тогаш многу повеќе беснее, сите црвени, паднаа еден од друг, и луѓето почнаа да тепаат уште потешко и ги ставаа на челото и рацете на црвената ѕвезда. Старецот ми рече дека тоа е антихрист печат. Јас сум многу изненаден, преминав и почнам да се молам: “Нека Бог воскресне!” Потоа, сè исчезна.
Ајде да одиме повторно, едвај можам да го воздигнам стариот човек, кога тој паузираше и посочи кон исток со раката. Видов масовна луѓе со радосни лица, со крстови во рацете, со свеќи и кадилници, а во средината малку од воздухот, олтарот, златната империјална круна и натписот со златни букви “за кратко време”. Околу олтарот стоеја патријарси, епископи, монаси, калуѓерки, свештеници, пустини … Сите пееја “Божјата слава во висина и мир на земјата”, преминав и му се заблагодарих на Бога.
Старецот мавташе со раката во воздух, премина три пати, и видов многу тела, река крв. Ангелите летаат над нивните тела и тешко ги наследиле сите христијански души да го пренесат Божјиот престол и сите пеат: “Алилуја, алилуја …” Тоа беше страшно да се види сето ова. Плачев горко и се молев. Старецот ми ја зеде раката и рече: “Не плачи! Ова е скапоцен Бог за сите наши малверти и гревови. Нашиот Спасител, Исус Христос, ја зацврсти и ја прочисти крвта на крстот. Ќе има уште многу маченици за Христос и сите кои нема да добијат антихрист печат, ќе пролеаат крв и ќе добијат круна на мачеништво. Тогаш стариот човек се помоли, три пати се пресели на исток и рече: “Ете, пророштвото на Даниел е исполнето омраза ќе преовлада пред крајот”. Потоа го видов Ерусалимскиот храм и куполата на ѕвездите. Милиони луѓе маршираат околу храмот, обидувајќи се да влезат во храмот. Сакав да се премирам, но старецот ми ја чуваше раката: “Тука постои омраза и гадање”. Влеговме во него, имаше многу луѓе. Тогаш го видов тронот во средината на храмот. Околу престолот изгореа три реда свеќи од смолата, а на тронот, во црвено-црвената порфирија, седеше светскиот император. Неговата златна и дијамантска круна со ѕвезда на главата. Го прашувам старецот кој е тој, и тој вели: “Тоа е антихрист!” Тој беше раст на високо црно око како јаглен, црна брада, сурово лице.
Одеднаш, Антихристот стана од престолот, се насели до својата висина, ја крена главата високо и ја сврте десната рака во народот. На прстите ги победи канџиите како тигар. Како лав како јазик лакоа како лав: “Јас сум твојот Бог, царот и владетелот!” Сите паднаа на колена, се поклонија и го ставија печат на нивните чела. Но, малкумина од нив се разделија, му се приближија и извикаа со силен глас: “Ние, христијани, веруваме во еден Господ, нашиот Исуса Христа!” Мечот на антихристот и на главата на христијанинот паднаа. Крвта се истура на храмот. Тие донесоа жени и деца од некаде. Тогаш Антихристот уште повеќе вика и вика: “Смртта кон нив! Овие христијани се мои непријатели! Смрт за нив! “Ова беше проследено со непосредна реченица. Половина глави и крв, Православната црква е целиот храм. Тие донесоа пред антихристот на десетгодишното момче да го обожаваат. Му рекоа да падне на колена, но тој смело дојде на престолот на Антихристот и рече: “Јас сум христијанин и верувам во Господ нашиот Исуса Христа, а ти излезе од пеколот, сатаната и антихристот!” “Смрт!” Со ужасен глас Рик satana. Сите паднаа на колена и се поклонија. Одеднаш, гробови илјадници грмотеви и илјадници громови од небесниот оган отпуштија од слугите на Антихристот. Една голема огнена топка, во облик на крст, слета од небото и го погоди антихристот во главата. Тој мавташе со рацете и падна; Неговата круна е отсечена од главата и е во прав. Милиони птици полетаа и ги прободуваа телата на несвешниот слуга на Антихристите. Чувствувајќи, старецот ме зграпчи за рамениците и рече: “Ајде да продолжиме!” И така, одиме и толку многу крв на колена, кон појасот, и до ушите на крвта на христијанската чума. Се сетив на зборовите на Јован Богослоф: “Ќе има крв до коњите до крај!” О, Боже, спаси ме грешникот! Преплашен сум. Тој не беше жив или мртов.
Видов дека ангелите летаат и пеат: “Светот, светот, светиот Господ!” Погледнав, и старецот се молеше на колена, а потоа стана и љубезно ми рече: “Не плаши се, крајот ќе дојде. Молете се на Господа. Тој е милостив кон своите слуги. Не остана една година, речиси часа. Наскоро крајот! “Старецот потоа ме благослови и рече дека оди на исток. Паднав на колена и му се поклонив. Видов колку лесно се одделив од земјата и го прашав: “Како ти е името, чудниот старец?” Потоа рече: “Светиот Отец, какво е твоето свето име?” “Серафим!” Тој мирно и нежно ми рече. “И она што го видел, пишува и се сеќава, Христос работи!”
Звукот на големото ѕвоно се топи над мојата глава. Се свртев, ги отворив очите. Мојата глава беше покриена со ладна пот, моите вени беа отечени, моето возбудено трепереше моето срце. Моите нозе се тресеа. Јас се молам: “Господ да биде воскреснат!” “Боже, прости ми ужасен и недостоен слуга, Јован”. На слава на Бога!
Амин!
Администрација на МВПЦ

This entry was posted in Библиотека. Bookmark the permalink.

Comments are closed.