МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА,СПОРЕД ЈУЛИЈАНСКИОТ КАЛЕНДАР,ГО ЧЕСТВУВА

Vaskrsenje-gospoda-Isusa-Hrista-Vaskrs-2-620x350-1
ДЕНЕСКА ВОСКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО – ВЕЛИГДЕН
Велигден е најголемиот христијански празник. Тој ден Господ Исус христос воскресна од мртвите, ја победи смртта и на сите луѓе од Адан и Ева до последниот човек на земјата им дарува вечен живот. Заради значењето на овој празник, секоја недела во текот на годината е посветена на Воскресението и секоја недела е мало Воскресение.
Откако слугите на првосвештениците израилски го фатија Исус и Го предадоа на Пилат со барање да биде распнат, а Пилат за да им угоди конечно така и пресуди иако не Му најде вина, Господ пострада со смрт на Крст. Висеше меѓу двајца разбојници, од кои едниот Го похули а другиот Го прослави, спасувајќи се со ова себеси за живот вечен. Во оној страшен миг неговите ученици се разбегаа како што Самиот им предрече; освен апостолот Јован Заведеев и мајка Му под Крстот, малку подалеку стоеја и неколку жени коишто последните години Му служеа со своите имоти. Покрај Него тогаш немаше други, освен непријателите и минувачите во неверие. Евангелието подробно пишува за смртта. Потоа Јосиф од Ариматеја, кој Му беше ученик, се осмели и го побара од Пилат телото за да го погребе. Го положија во еден нов гроб којшто Јосиф го имаше скроено во карпа. Го затворија влезот со камен и заминаа. За воскресението дознаа во мугрите во неделата, кога оние верни жени појдоа со миризливи масла на гробот за да Го помазаат телото, кое не Го најдоа. Веста ја прими прва Марија Магдалина и побрза да им јави на апостолите и тие не ѝ поверуваа. Петар и Јован самите се стрчнаа до гробот и го најдоа каменот одвален, а од телото лежеа оставени само повоите. По ова, кога се собраа заедно во куќата, Исус им се јави и разбраа дека воскреснал. Но им го отвори умот и за да ги разбираат Писмата. Им се јави и на Лука и Клеопа додека одеа во Емаус, но не Го препознаа веднаш. Срцата им гореа на сите.
За Велигден исто така се поврзани и убави обичаи во нашиот народ. Во целиот христијански свет се бојадисуваат и даруваат јајца. Јајцето е симбил на обновување на природатата и животот. И како што бадникот горејќи дава посебна убавина на божиќната ниќ, така и велигденското црвени јајце значи радост и за оние кои го даруваат и оние кои го примаат.
Тропар, гл. 5:
Христос воскресе из мртвих, смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот дарова.
Стихира, глас 6:
Воскресеније Твоје, Христе Спасе, Ангели појут на небесјех, и нас на земли сподоби: чистим сердцем Тебе славити.
Кондак, глас 8:
Ашче и во гроб снизшел јеси, Бесмертне, но адову разрушил јеси силу и воскресл јеси јако Побједитељ, Христе Боже, женам мироносицам вјешчавиј: радујтесја, и Твоим Апостолом мир дарујај, падшим подајај воскресение.
Нека Господ Бог Благослови, на многаја љета!
+++Јован Хаџи

This entry was posted in Архиепископ. Bookmark the permalink.

Comments are closed.