КАКВИ ГРЕШКИ ПРАВИМЕ НА ГРОБОВИТЕ И ДОМА

grob-hrana
Почнуваат зимските слави,а црквата сака да ве потсeти дека гозбите органзирани во име на Бога се далеку од црковните канони и од проповедањето на верата.Тоа што се органзира на грoбишта не се во согласност со верските обичаи и треба да се избегнуваат, порачува Црквата.

Црквата предупредува дека наместо да се остава храна на гробовите или пак да се испраќаат дојдените со торби полни храна, најдобро е таа храна да се донира на оние што немаат, а во име на оние кои ги спомнуваме.

Но, преминатите имаат потреба само од молитва произнесена од сите преку свештеникот придружена со свеќата, пченицата или лебот и виното, сеќавајќи се и на гробот за воскресението, Телото и Крвта Христови со кои треба да живееме во Литургијата се додека Бог не ни го одредил часот за премин кон вечноста. п.с. Бог да ги прости,вечнаја памјат а и мене што “тапам”,.
МВПЦ +++Јован Хаџи

This entry was posted in Поуки. Bookmark the permalink.

Comments are closed.