СТАРЕЦ ГАВРИЛ СВЕТОГОРЕЦ

329014.p
ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ВАРТОЛОМЕЈ ОД СТАРЕЦ ГАВРИЛ СВЕТОГОРЕЦ
Кареа 24 октомври 2019 година Господова
Ваша Сесветост,
За време на вашата неодамнешна посета на Светата Атонска Гора – земниот удел на нашата Пресвета Мајка Богородица – имав желба да го добијам Вашиот патријаршки благослов и да ги целивам Вашите нозе, но тоа не можам да го направам зошто одамна тоа стана грешно. Дали сакате да слушнете зошто?
1.Во залудните и лукави дијалози со еретиците, Вие и Вашите служители ја предадовте Едната и Единствена Црква – Светото Православие, затоа што повеќе пати ја признававте таканаречената „разновидност“ во светите догми и статус на црква им дававте на еретичките парасинагоги на монофизитите, римскиот папа, па дури и на протестантите кои се иконоборци и непријатели на Пресвета Богородица. Претходно доста гласно изговоривте хула против светите Отци, нарекувајќи ги „несреќни жртви на древната змија, родоначалник на сите зла“ и не сте се покајале за тоа. Тоа го направивте за во очите на другите да не бидете обврзани да ги слушате нивните боговдахновени апели.
2.Вие сте непријател на нашиот Триеден Бог и нашата Богомајка, затоа што на ниво на Црква се дружите со свесни и непокаени еретици и припадници на други вери, со оние „кои се изопачиле и грешат; самиот себе сте се осудиле“ (Тит 3, 11), со поборници на ереси, бранители на нечестивиот и Вие заедно со нив ќе отидете во вечните маки, далеку од земјата на живите, ако не се вратите во верата. Зошто Свети Јован Златоуст вели: „Кој се дружи со непријателите на царот, не може да биде другар на царот туку и самиот води недостоен живот и го погубуваат со непријателите…и заслужува уште поголема казна“ – и дека „ревноста заради Христа е многу подобра од пријателствата заради Него“.
Зарем не се сеќавате на боговдахнатите зборови од Светото Писмо: „Зошто тие се подеднакво омразени пред Бога и неправедниот и неговата неправедност“ (Изр. 14, 9)?
3.Под Вашиот патријаршки покров и под Ваша заштита наоѓа засолниште секоја ерес и секое ново отстапување од верата, не само во епархиите на цариградскиот престол, туку и во Грчката црква и на други места. Вашите клирици, богослови и учени луѓе кои ги наградувате со високи звања, учествуваат на почесни конференции и ги издаваат своите дела фалејќи го Вашето „премудро патријаршко владеење“. Меѓутоа, сите тие се основачи на разноразни до сега невидени богословски ереси и новотарии на ниво на Црквата, почнувајќи од метапатристичкото богословие и паганскиот култ на Земјата под облик на еколошко делување, па се до „примање во свештен чин“ на непокаените украински расколници. Покрај вас наоѓаат засолниште и оправдувања од громогласните осуди од православното свештенство и стадото, сите овие духовни волци, а Вие – нивниот пастир и покровител и по зборовите на светите Отци, сте потполно согласни со нив и подеднакво виновни како нив: „Како да не ги сметаме подеднакво нечесни оние кои не го кренаа својот глас против нечесноста и не ги заштитија другите, оние кои се спротивставуваат на нечесните и кои овие сега заради тоа ги прогонуваат“?
4.Како уште еден папа Вие веќе три децении во полнотата на Црквата сеете мислење дека секоја произволна желба на секој епископ пред вселенскиот патријарх е закон за Црквата. Колку Вас, заедно со папата, ве осудуваат сите светители кои ги навредувате со своите изјави!
Како на Вас може да се примени прекорот на Свети Григориј Палама кој упатил до Вашиот претходник на патријаршкиот престол, соборно осудениот еретик, патријарх Јован Калекас: „За Собор се сметаше самиот себе затоа што повеќе пати самиот себе се нарекуваше „Црква“ и било што да направеше и што и да зборуваше на Црквата, само тоа му изгледаше правилно и изјавуваше дека целата Црква мисли исто“.
5.Со своите дела и учење покажувате презир кон правилата на светите Апостоли, светите помесни и вселенски собори и преданието на светите Отци кои строго забрануваат заеднички молитви, пријателски односи и заедничко богослужење со еретици. Нашата Црква смета дека „не е целосно, туку делумно православен оној кој смета дека се држи до вистинската вера, но не се раководи според божествените канони“. Значи, Вие покажувате дека не верувате во Бога, во бесмртноста на душата, во невидливиот свет, во рајот и пеколот, во Страшниот суд. Ваша Сесветост, можеби мислите дека приватните средби со претставниците и доброчинителите од масонските ложи и редови кои со нив се поврзани сведочат за Вашата неискажлива висока позиција и стаус во Црквата? Сето тоа не може да се спои со православната вера и крајно е непријателско кон неа.
6.За жал, оние кои имале можност да добијат љубезни налози од Вас и Вашите соработници кои не одговараат пред светите установи на Православната Црква, одлично знаат дека сите оние кои даваат отпор на Вашите методи на ширење на екуменизмот се потчинуваат на изолација и отуѓеност во средината во која живеат и затоа или мора да премолчат или да одат.
Таму каде е возможно Вие користите и политичко мешање, како што тоа е направено на Светата Атонска Гора, заради што врз Вас може во целост да се примени и она што Свети Атанасиј Велики го смета за карактеристично својство кај еретиците кои се придржуваат на Ариевското лажно учење: „Не се враќа вистината со помош на меч, стрела и војници, туку со убедување и советување. Какво убедување може да постои таму каде постои страв од царот? Или каков совет ако оној кој не се сложува го очекува заробеништво или смрт?“
Без разлика на тоа што, Ваша Сесветост, често сте ја ставале маската на православец, Вашите зборови биле во спротивност со делата и воопшто со Вашето размислување. Но според Свети Григориј Палама, дури и да сте се двоумеле за нешто што се однесува на Православието, би биле недостојни за свештениот чин: „Светите канони ги дефинираат оние кои понекогаш се сложуваат со побожноста, а понекогаш се одрекуваат од неа како „несигурни во побожноста“ и заради тоа оној кој има вакви зли мисли, според светите канони, треба да биде лишен од свештенството“.
Заради Вас сега душата на секој православен Грк се наоѓа пред избор: или ќе постапи според љубовта кон Богочовекот Христос или ќе се потчини на хиерархијата која се наоѓа на власт, „патријархот на нацијата“. Токму за ова Свети Кирил Александриски му пишува на еретикот Несториј, тогашниот поглавар на Цариградската Црква и Ваш претходник пред 1600 години: „Што треба да претрпиме ние од кои твојата побожност бара поголема љубов кон тебе отколку кон Христа, Спасителот на сите нас? Кој може да ни помогне на денот на Судот? Или какво оправдание ќе имаме за толку долгото молчење кога се изрекува хула на Христа?“ И секако, Ваша Сесветост, штетата која ја нанесовте на Христовото Тело – Црквата, претставува буна против Самиот Спасител.
За 28 години, колку што сте патријарх, не научивте ниту една постапка која би ги израдувала или утешила срцата на вистинските православни христијани; им угодувате само на оние кои размислуваат световно. Сите награди и одликувања кои сте ги добиле од владеачите од овој свет кои „во зло пребиваат“ (1Јн.5, 19) не ви се дадени за дела во слава на спасоносното православие, туку како поттик за негово уништување кое го спроведувате на сите можни начини.
Ваша Сесветост!
Покајте се и престанете да одите по широкиот пат погубен за душата, по кој незапирливо напредувате! Овој пат и векторот на движењето прават штета врз чистото и неоштетено православно мислење и меѓуправославното единство на милиони крстени души, за кои ќе морате да дадете страшен, „вселенски“ одговор пред непоткупливиот Суд Божји. Нека ве уплаши помислата за тоа дека бесконечниот пекол е исполнет со непокајани архиереи и патријарси. Во историјата на Црквата добро се познати случаите кога патријарси и лица на високи должности станувале ересиарси и биле осудувани на чело со првиот од нив – паднатиот апостол и предавник Јуда Искариотски. Зошто Божјиот Суд прво почнува од нас – служителите на Црквата: „Зошто е време да почне судот од домот Божји; ако прво почне од нас, каков ли ќе биде крајот на оние кои се противат на Божјето Евангелие?“ (1Петр. 4, 17). Значи, Ваша Сесветост, одите додека имате светлина за да не ве опфати мракот, кога никој не може да работи“(Јн. 12, 35; Јн. 9, 4).
Монах Гаврил Карејски
Келија на преподобниот Христобул Патмијски, манастир Кутлумуш

МВПЦ превод администрација +++Јован Хаџи
273.7362

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ – ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ.
Καρυαί, 24 Ὀκτωβρίου 2019
Παναγιώτατε,

Ἤθελα πολύ, κατά τήν πρόσφατη ἐπίσκεψή σας στό Ἅγιον Ὄρος τῆς Παναγίας Μητρός μας, τῆς Θεοτόκου, νά λάβω τήν εὐχή σας, καί νά σᾶς φιλήσω τά πόδια, ἀλλά δέν μπορῶ νά τό κάνω, διότι ἀπό μακροῦ χρόνου αὐτό εἶναι πιά ἐφάμαρτο. Μήπως θέλετε νά ἀκούσετε τό γιατί ;

1. Στούς ἀκάρπους καί πονηρούς διαλόγους μέ τούς αἱρετικούς ἔχετε προδώσει ἐσεῖς καί οἱ δικοί σας τήν Μόνη Ἐκκλησία, τήν Ὀρθοδοξία, παραδεχόμενοι πολλές φορές «ποικιλία» στά ἱερά Δόγματα τῆς Ἐκκλησίας μας καί ἐκκλησιαστικό χαρακτῆρα στίς αἱρετικές παρασυναγωγές τῶν Μονοφυσιτῶν, τοῦ Πάπα, καί τῶν Θεοτοκομάχων καί Εἰκονομάχων Προτεσταντῶν· ἔχετε πρωτύτερα καθυβρίσει ἐπισήμως καί ἀμετακλήτως τούς Ἁγίους Πατέρες ὡς «ἀτυχῆ θύματα τοῦ ἀρχεκάκου ὄφεως», ὥστε νά φαίνεσθε ἀπαλλαγμένος ἀπό τήν ἀνάγκη ὑπακοῆς στά θεόπνευστα κελεύσματά τους.

2. Εἶστε ἐχθρός τοῦ Τριαδικοῦ μας Θεοῦ καί τῆς Παναγίας μας, διότι ἔχετε θεσμική φιλία μέ τούς συνειδητούς καί ἀμετανοήτους αἱρετικούς καί ἀλλοθρήσκους, τούς «ἐξεστραμμένους καί αὐτοκατακρίτους» προεστῶτες τῶν αἱρέσεων (Τίτον 3, 11), τούς προμάχους τῆς ἀσεβείας, καί θά ἔχετε τό ἴδιο μέ ἐκείνους ἀτελεύτητο μέλλον, μακράν τῆς Χώρας τῶν Ζώντων, ἄν δέν ἐπανέλθετε στήν Πίστη. Διότι λέγει ὁ ἱερός Χρυσόστομος: «Ὁ τοῖς ἐχθροῖς τοῦ Βασιλέως συμφιλιάζων, οὐ δύναται φίλος τοῦ Βασιλέως εἶναι, οὐδέ ζωῆς ἀξιοῦται, ἀλλά σύν τοῖς ἐχθροῖς ἀπολεῖται, καί τά χείρονα ὑπομενεῖ» καί ὅτι «τῆς φιλίας τῆς διά τόν Χριστόν τό μῖσος τό δι’ Αὐτόν πολλῷ βέλτιον». Δέν ἐνθυμεῖσθε, τόν θεόπνευστο λόγο τῆς Ἁγίας Γραφῆς, «ἐν ἴσῳ μισητά Θεῷ καί ὁ ἀσεβῶν καί ἡ ἀσέβεια αὐτοῦ»; (Σοφία Σολομῶντος 14, 9).

3. Ὑπό τήν πατριαρχική νοσσιά καί προστασία σας, ἔχει εὕρει καταφύγιο κάθε αἵρεση καί νεωτερισμός, ὄχι μόνο στίς ἐπαρχίες τοῦ Θρόνου, ἀλλά καί στήν Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος καί ἀλλοῦ. Οἱ Κληρικοί σας, καί οἱ βραβευμένοι ἀπό σᾶς μέ ὀφφίκια καί τιμητικά συνέδρια καί ἐκδόσεις θεολόγοι καί διανοητές, οἱ ἐπαινέτες τῆς «πεφωτισμένης Πατριαρχίας» σας, ὅλοι αὐτοί εἶναι οἱ πρωτουργοί καί ἔξαρχοι πασῶν τῶν νέων θεολογικῶν πλανῶν καί τῶν θεσμικῶν νεωτερισμῶν, ἀπό τήν μεταπατερική θεολογία καί τήν οἰκολογική καί παγανιστική λατρεία τῆς Γῆς, μέχρι τήν χωρίς μετάνοια ἀποκατάσταση τῶν σχισματικῶν τῆς Οὐκρανίας. Πλησίον σας βρίσκουν καταφυγή καί δικαίωση ἀπό τήν κατακραυγή τοῦ Ὀρθοδόξου Κλήρου καί τοῦ Ποιμνίου ὅλοι αὐτοί οἱ πνευματικοί λύκοι, καί ἐσεῖς εἶστε ὁ ποιμήν καί Μαικήνας τους· κατά τήν πατερική διατύπωση εἶστε τελείως ὁμόφρων καί ἔνοχος μέ αὐτούς: «Πῶς οὐχί τῆς ἴσης ἐκείνοις δυσσεβείας εἰσίν, οἱ μή κατά τῆς ἐκείνων ψηφισάμενοι δυσσεβείας, μηδέ δικαιώσαντες τούς ἀντιταττομένους τῇ αὐτῶν δυσσεβείᾳ, διωκομένους παρά τοῦθ’ ὑπ’ ἐκείνων;».

4. Ὡς ἄλλος Πάπας ἔχετε καλλιέργήσει ἐπί τρεῖς δεκαετίες τώρα στό ἐκκλησιαστικό πλήρωμα τήν ἀντίληψη, πώς ὅ,τι θέλει αὐθαιρέτως ὁ ἑκασταχοῦ Ἐπίσκοπος, πολύ περισσότερο ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης, συνιστᾷ νόμο τῆς Ἐκκλησίας. Πόσο σᾶς ἐπικρίνουν, ὅπως καί τόν Πάπα, ὅλοι οἱ Ἅγιοι, τούς ὁποίους διά τοῦτο ὑβρίσατε ! Πόσο ταιριάζει σέ σᾶς ἡ μομφή τοῦ Ἁγίου Παλαμᾶ πρός τόν καταδικασμένο αἱρετικό προκάτοχό σας, Πατριάρχη Ἰωάννη Καλέκα «μόνος αὐτός ὑπῆρχεν ἡ Σύνοδος, ἐπεί καί μόνον ἑαυτόν πολλάκις καί τήν Ἐκκλησίαν εἶναί φησι καί ὅ,τι ἄν αὐτῷ δόξῃ καί ὅ,τι ἄν αὐτός εἴπῃ τῇ Ἐκκλησίᾳ, φησί δοκεῖν καί τήν Ἐκκλησίαν ἀποφαίνεσθαι πᾶσαν».

5. Μέ αὐτά πού κάνετε καί διδάσκετε, ἀσεβεῖτε πρός τούς ἀποστολικούς Κανόνες, πρός ἐκείνους τῶν ἱερῶν Τοπικῶν καί Οἰκουμενικῶν Συνόδων καί τήν διδασκαλία τῶν Πατέρων, τά ὁποῖα ἀπαγορεύουν αὐστηρῶς τίς συμπροσευχές, τίς φιλίες καί τά συλλείτουργα μέ τούς αἱρετικούς, ἐνῷ ἡ Ἐκκλησία πιστεύει «μή τέλειον εἶναι ὀρθόδοξον, ἀλλ’ ἐξ ἡμισείας, τόν τοῖς θείοις Κανόσι μή ἀπευθυνόμενον». Δείχνετε ἔτσι, ὅτι δέν πιστεύετε σέ Θεό, σέ ἀθανασία ψυχῆς, σέ ἀόρατο κόσμο, σέ Παράδεισο καί Κόλαση, σέ Μέλλουσα Κρίση καί ἀνταπόδοση. Μήπως λοιπόν, Παναγιώτατε, οἱ πυκνές συναντήσεις σας μέ παράγοντες καί δωρητές ἀπό μασονικά καί ἄλλα συναφῆ τάγματα μαρτυροῦν γιά σᾶς καί κάποια ἀνομολόγητη καί ὑψηλή ἰδιότητα καί θέση, ἀσυμβίβαστη καί ἐχθρική πρός τήν Ὀρθόδοξο Πίστη ;

6. Δυστυχῶς, ὅπως καλῶς γνωρίζουν ὅσοι ἔλαβαν πεῖρα, μέ διακριτικές ὁδηγίες δικές σας καί τῶν συνεργατῶν σας καί ὄχι μέ τίς θεμιτές ἐκκλησιαστικές διαδικασίες, ἐκεῖνοι πού ἀντιστέκονται στίς μεθοδεύσεις σας πρός ἐπέλαση τοῦ Οἰκουμενισμοῦ, ἀπομονώνονται ἐκκλησιαστικά μέσα στό ἴδιο τό περιβάλλον τους καί ἐξαναγκάζονται εἴτε σέ ἀποχώρηση εἴτε σέ σιωπή. Ἐκεῖ πού εἶναι δυνατόν, χρησιμοποιεῖτε καί τήν πολιτική παρέμβαση, ὅπως ἔχει γίνει καί στό Ἅγιον Ὄρος, καί ἐφαρμόζεται σέ σᾶς, αὐτό πού ὁ Μ. Ἀθανάσιος θεωρεῖ ἐπικριτικῶς χαρακτηριστικό τῶν αἱρετικῶν Ἀρειανοφρόνων: «Οὐ γάρ ξίφεσιν ἤ βέλεσιν οὐδέ διά στρατιωτῶν ἡ ἀλήθεια καταγγέλλεται, ἀλλά πειθοῖ καί συμβουλίᾳ. Ποία οὖν πειθώ, ἔνθα βασιλέως φόβος; Ἤ ποία συμβουλία, ἐν ᾗ ὁ ἀντιλέγων τό τέλος ἐξορισμόν ἔχει καί θάνατον;».

Πολλές φορές, βεβαίως, προσποιεῖσθε, Παναγιώτατε, τήν Ὀρθοδοξία, σέ δηλώσεις σας ἀντίθετες πρός τίς πράξεις σας καί πρός τό κυρίως φρόνημά σας. Ἀλλά κατά τόν ἅγιον Γρηγόριον τόν Παλαμᾶν, ἀκόμη καί ἄν μόνον ἀμφιταλεντευόσασταν περί τήν Ὀρθοδοξία, θά ἤσασταν ἀνάξιος τῆς Ἱερωσύνης: «Παρά τῶν ἱερῶν Κανόνων ὁρίζεται τόν μέν πολλάκις συγκαταθέμενον εὐσεβεῖν καί πολλάκις αὖ ἠρνημένον, “ἀβέβαιον εἶναι περί τό σέβας”· εἰ δέ πάλιν τῆς αὐτῆς κακοφροσύνης ἀνερυθριάστως ἔχοιτο, παρά τίνων ἱερῶν Κανόνων τῆς ἱερωσύνης ἐπειλῆφθαι δικαιωθήσεται;».

Ἔχετε ὁδηγήσει τήν ψυχή κάθε Ὀρθοδόξου Ἕλληνος νά ἀντιμετωπίσει τό δίλημμα: «Νά ταχθῶ μέ τήν ἀγάπη τοῦ Θεανθρώπου Χριστοῦ ἤ μέ τοῦ αἱρεσιαρχοῦντος Πατριάρχου τοῦ Γένους;». Ἔτσι ἀκριβῶς γράφει καί ὁ Ἅγιος Κύριλλος τῆς Ἀλεξανδρείας στόν αἱρετικό Προκαθήμενο τῆς Κωνσταντινουπόλεως καί προκάτοχό σας, τόν Νεστόριο, πρίν ἀπό 1600 χρόνια: «Τί πάθωμεν ἡμεῖς, οἱ παρά τῆς σῆς εὐλαβείας ἀπαιτούμενοι τό ὑπεραγαπᾶν σε τοῦ πάντων ἡμῶν Σωτῆρος Χριστοῦ; Τίς ἡμᾶς ἐν ἡμέρᾳ κρίσεως ὀνῆσαι δυνήσεται ἤ ποίαν εὑρήσομεν ἀπολογίαν, σιωπήν οὕτω τιμήσαντες τήν μακράν, ἐπί ταῖς παρά σοῦ γενομέναις κατ’ Αὐτοῦ δυσφημίαις;». Καί βέβαια, Παναγιώτατε, ἡ βλάβη πού προξενήσατε στό Σῶμα τοῦ Χριστοῦ, τήν Ἐκκλησία, εἶναι ἐπανάσταση κατά τοῦ Ἰδίου τοῦ Σωτῆρος.

Στά 28 χρόνια τῆς Πατριαρχίας σας δέν ἔχετε ἀναπαύσει οὔτε μία φορά τίς καρδιές τῶν ἀληθινῶν Ὀρθοδόξων· μόνον τούς κοσμικά φρονοῦντες ἀναπαύετε, χάρη στήν εὔκλεια καί τίς τιμητικές διακρίσεις πού σᾶς ἔχουν ἀπονείμει οἱ ἄρχοντες τοῦ «ἐν τῷ πονηρῷ κειμένου κόσμου» (Α΄ Ἰω.5, 19), ὄχι πρός δόξαν τῆς σωστικῆς Ὀρθοδοξίας, ἀλλά γιά νά ἐπαινέσουν τήν ἀπό σᾶς παντοιότροπο καθαίρεσή της.

Παναγιώτατε,

Μετανοῆστε ἀπό τήν εὐρεῖα καί ψυχώλεθρο ὁδό ἐπί τῆς ὁποίας σταθερῶς προχωρεῖτε, ἡ ὁποία βλάπτει τό ἀκραιφνές ὀρθόδοξο φρόνημα καί τήν διορθόδοξη ἑνότητα ἑκατομμυρίων βαπτισμένων ψυχῶν, περί τῶν ὁποίων θά δώσετε φοβερό, «οἰκουμενικό», λόγο ἐπί τοῦ ἀδεκάστου κριτηρίου. Φοβηθεῖτε, ὅτι ἡ ἄκτιστη καί ἀτελεύτητη κόλαση εἶναι γεμάτη ἀπό ἀμετανοήτους Ἀρχιερεῖς καί Πατριάρχες, ὅπως καλῶς γνωρίζει ἡ ἐκκλησιαστική Ἱστορία περί τῶν καταδικασμένων αἱρεσιαρχῶν Πατριαρχῶν καί τῆς ὑψηλῆς συνοδίας τους, μέ πρῶτο τόν πεπτωκότα Ἀπόστολο καί προδότη Ἰούδα τόν Ἰσκαριώτη· διότι ἡ θεία δίκη πρῶτα ξεκινᾶ ἀπό ἐμᾶς τούς ἐκκλησιαστικούς: «Καιρός τοῦ ἄρξασθαι τό κρίμα ἀπό τοῦ Οἴκου τοῦ Θεοῦ» (Α΄ Πετρ. 4, 17). «Περιπατεῖτε», λοιπόν Παναγιώτατε, «ἕως τό Φῶς ἔχετε, ἵνα μή σκοτία ὑμᾶς καταλάβῃ, ὅτε οὐδείς δύναται ἐργάζεσθαι» (Ἰω. 12, 35. 9, 4)
Μοναχός Γ. Γαβριήλ

Ἱ. Κουτλουμουσιανόν Κελλίον Ὁσίου Χριστοδούλου τῆς Πάτμου
2_anima

Открытое послание Вселенскому патриарху от старца Гавриила Святогорца
Святая Гора Афон, Карея
24 октября 2019 года
Ваше Всесвятейшество!
Во время Вашего недавнего визита на Святую Гору Афон – в земной удел Пресвятыя Матери нашея Богородицы – я очень хотел получить Ваше патриаршее благословение и облобызать ноги Ваши, но я не могу этого сделать, потому что сие уже давно является греховным. Вы хотите услышать почему?
1. В бесплодных и лукавых диалогах с еретиками Вы и Ваши прислужники предали Единую и Единственную Церковь – Святое Православие, потому что много раз признавали так называемое «разнообразие» в священных догматах и наделяли статусом Церкви еретические парасинагоги монофизитов, папы Римского, а также протестантов, которые являются иконоборцами и врагами Пресвятой Богородицы. Ранее Вы во всеуслышание произнесли хулу на святых отцов, назвав их «несчастными жертвами древнего змия, родоначальника всякого зла», и не покаялись в этом. Вы сделали это для того, чтобы не выглядеть в глазах других обязанным оказывать послушание их богодухновенным призывам.
2. Вы – враг нашего Триединого Бога и нашей Богоматери, потому что Вы на уровне Церкви дружите с сознательными и нераскаянными еретиками и иноверцами, с теми, кто развратися, и согрешает, и есть самоосужден (Тит. 3: 11), с поборниками ересей, защитниками нечестия, и Вы вместе с ними пойдете в муку вечную, вдали от земли живых, если не возвратитесь к вере. Ибо святитель Иоанн Златоуст говорит: «Кто ведет дружбу с врагами царя, тот не может быть другом царя, но и самой жизни недостоин и с врагами погубляется… и заслуживает даже худшего наказания» – и что «ненависть ради Христа гораздо лучше дружбы ради Него».
Разве Вы не помните богодухновенные слова Священного Писания: Ибо равно ненавистны Богу и нечестивец, и нечестие его (Прем. 14: 9)?
3. Под Вашим патриаршим покровом и под Вашей защитой находят убежище всякая ересь и всякое новоявленное отступление от веры не только в епархиях Константинопольского престола, но и в Элладской Церкви и в других местах. Ваши клирики, богословы и ученые, которых Вы награждаете высокими званиями, участвуют в почетных конференциях и издают свои работы, восхваляя Ваше «премудрое патриаршее правление». А между тем все они являются основателями и зачинателями всевозможных невиданных прежде богословских ересей и нововведений на уровне Церкви, начиная с метапатристического богословия и языческого культа Земли под видом экологической деятельности и заканчивая «восстановлением в священном сане» нераскаянных раскольников Украины. Рядом с Вами находят убежище и оправдание от громогласного осуждения православного духовенства и паствы все эти духовные волки, а Вы – их пастырь и покровитель, и, по словам святых отцов, Вы совершенно единомысленны с ними и так же виновны, как и они: «Как не считать в равной степени нечестивыми тех, кто не возвысил свой глас против нечестия и не выступил в защиту других, противостоящих нечестивым и теперь гонимых за это ими?».
4. Как еще один папа, вот уже три десятилетия Вы насаждаете среди церковной полноты мнение, что любое произвольное желание всякого епископа, а тем более Вселенского патриарха, является законом для Церкви. Насколько же Вас вместе с папой осуждают все святые, которых Вы оскорбляете своими высказываниями!
Вас осуждают все святые, которых Вы оскорбляете своими высказываниями!
Насколько же приложим к Вам укор святителя Григория Паламы, который он адресовал Вашему предшественнику на патриаршем престоле, соборно осужденному еретику патриарху Иоанну Калеке: «Собором он считал только самого себя, потому что многократно только самого себя называл “Церковью”, и, чему бы он ни учил и что бы он ни говорил Церкви, только это казалось ему правильным, и он заявлял, что вся Церковь считает так же».
5. Своими деяниями и учениями Вы проявляете пренебрежение к правилам святых апостолов, святых Поместных и Вселенских соборов и к святоотеческому преданию, которые строго запрещают совместные молитвы, дружественные отношения и совместное богослужение с еретиками. Наша Церковь считает, что «не вполне, а наполовину православный тот, кто полагает, что содержит правую веру, но не руководствуется божественными канонами». Таким образом вы показываете, что не веруете в Бога, в бессмертие души, в невидимый мир, в рай и ад, в Страшный суд и воздаяние. Ваше Всесвятейшество, может быть, Вы думаете, что частые встречи с представителями и благотворителями из масонских лож и других связанных с ними орденов свидетельствуют о Вашем невыразимо высоком положении и статусе в Церкви? Все это несовместимо с православной верой и глубоко враждебно ей.
6. К сожалению, те, кому довелось получать любезные указания от Вас и Ваших сотрудников, не соответствующие священным установлениям Православной Церкви, прекрасно знают, что все оказывающие сопротивление Вашим методам распространения экуменизма подвергаются изоляции и отчуждению в той среде, где они пребывают, поэтому им приходится либо замолчать, либо уйти.
Вы используете и политическое вмешательство, как это было сделано на Святой Горе Афон
Там, где это возможно, Вы используете и политическое вмешательство, как это было сделано на Святой Горе Афон, поэтому к Вам вполне применимо и то, что святой Афанасий Великий считает определяющей характеристикой еретиков, последующих лжеучению Ария: «Не мечем и стрелами, не с помощью воинов возвращается истина, но убеждением и советом. Какое же там убеждение, где страх царев? Или какой совет, где прекословящий имеет пред собою в виду заточение или смерть?».
Несмотря на то, что Вы, Ваше Всесвятейшество, часто принимали на себя личину православного, Ваши слова были противоположны делам и вообще Вашему образу мыслей. Но, согласно святителю Григорию Паламе, даже если бы Вы хоть в чем-то поколебались относительно Православия, Вы были бы недостойны священного сана: «Священные Каноны определяют о тех, кто иногда соглашается с благочестием, а иногда его отрицается: “неуверенного в благочестии” и снова зломыслие бесстыдно имущего таковых, по Священным Канонам, священства лишать подобает».
Из-за Вас перед душой каждого православного грека теперь стоит выбор: или действовать по любви к Богочеловеку Христу, или подчиниться ересиарху, стоящему у власти, «Патриарху нации». Именно об этом пишет святой Кирилл Александрийский еретику Несторию, тогдашнему предстоятелю Константинопольской Церкви и Вашему предшественнику, 1600 лет назад: «Что должны будем потерпеть мы, от которых твое благоговеинство требует любви к тебе большей, чем ко Христу, Спасителю всех нас? Кто будет в силах помочь нам в день Суда? Или какое найдем мы себе оправдание в столь долгом молчании при таких на Христа злохулениях?». И, конечно же, Ваше Всесвятейшество, вред, нанесенный Вами Телу Христову – Церкви, является восстанием против Самого Спасителя.
За 28 лет своего патриаршества Вы не сделали ни одного поступка, который бы обрадовал и утешил сердца истинных православных христиан; Вы творите угодное только тем, кто имеет мирское мудрование. Все награды и знаки отличия, полученные Вами от властителей мира сего, который во зле лежит (1 Ин. 5: 19), были даны Вам не за деяния во славу спасительного Православия, а в качестве поощрения за его уничтожение, которое Вы осуществляли всеми возможными способами.
Ваше Всесвятейшество!
Покайтесь и прекратите идти по широкому и душепагубному пути, по которому Вы без остановки продвигаетесь все дальше! Этот путь и вектор движения наносит вред чистому и неповрежденному православному мышлению и межправославному единству миллионов крещеных душ, за которые Вам придется дать страшный, «вселенский» ответ на неподкупном Суде Божием. Устрашитесь при мысли о том, что нетварный и нескончаемый ад полон нераскаянных архиереев и патриархов. В истории Церкви хорошо известны случаи, когда патриархи и их высочайшее окружение становились ересиархами и были осуждены во главе с первым из них – падшим апостолом и предателем Иудой Искариотом. Ведь Божественный суд прежде всего начинается с нас – церковнослужителей: Ибо время начаться суду с дома Божия; если же прежде с нас начнется, то какой конец непокоряющимся Евангелию Божию? (1 Пет. 4: 17). Итак, Ваше Всесвятейшество, ходите, пока есть свет, чтобы не объяла вас тьма, когда никто не может делать (Ин. 12: 35, Ин. 9: 4).
Монах Гавриил Карейский
Келлия прп. Христодула Патмийского
монастыря Кутлумуш

807441

This entry was posted in Поуки. Bookmark the permalink.

Comments are closed.