МОНАШКИОТ ЗАВЕТ

unnamed
На монашкиот потстриг, кога на новопострижениот му се даваат бројаниците, кои притоа се нарекуваат „меч духовен“, на него му се завештува постојано, деноноќно молење со молитвата Исусова. Па затоа, занимавањето со молитвата Исусова претставува монашки завет. Исполнувањето на заветот е обврска, од која монахот не може да се откаже.

Завет даваат сите. Ниту големиот број на оние кои го нарушуваат заветот, ниту тоа што нарушувањето е вообичаено, не го прави законско. Мало е стадото на кое Отецот Небесен му го наменил Царството. На тесниот пат секогаш има малку патници, а на широкиот многу. Во последните времиња скоро сите го напуштаат тесниот пат и поаѓаат по широкиот. Од ова не произлегува дека широкиот пат ќе ја загуби особината да води во пропаст, ниту дека тесниот ќе стане непотребен за спасение. Оној, што сака да се спаси, мора да оди по тесниот пат, кој го заветил Спасителот.
apr-2014-monasenje-u-zupskom-manastiru-3
+++Јован-Хаџи

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.