МОЛИТВЕНО РАЗМИСЛУВАЊЕ НА СВЕТИОТ ОТЕЦ ДИМИТРИЈ РОСТОВСКИ

ЗА СТРАДАЊАТА НА НАШИОТ ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС
(мошне полезно и од многуте молитвени правила поважно кое треба да се чита секој петок и во време на подготвување за Светото причестување)
Почеток: Цару небесен, Трисвето, Оче наш, Пријдете да се поклониме (трипати) и Псалм 50. Потоа читај ги стихирите и на крај на секоја стихира се прави земен поклон.
1. О колку се мили и прекрасни патиштата Твои, Сине Божји: слезе од небото и благоизволи да ја земеш врз Себе понижената човекова природа, со Пречистото раѓање Твое од Пресветата Дева Марија, за да го избавиш родот човечки од областите со грев и смрт. За сето тоа благодарност Ти принесувам, Создателу мој, слава Тебе.
2. За престапите на првиот човек – Адам, направени во рајската градина, се предаде Себеси во рацете на своите противници да Те фатат во Гетсиманската градина и силно да те врзат, о нов Адаме, Господи Исусе Христе, Сине Божји, слава Тебе. Завиткај го моето отежнато срце со пресветата љубов Твоја толку силно за јас, немоќниот, повеќе да сакам да умрам отколку на Тебе, со било каков грев, да Ти направам непријатност.
3. Од Гетсиманската градина, кога беше воден, преку Кедронскиот поток, под дрското тегнење на војниците, се сопна и падна на земјата, о милостив Избавителу наш, Господи Исусе Христе , Сине Божји, слава Тебе. И јас отежнат припаѓам пред пречистите стапки Твои и Ти се молам: од секој пад во грев сочувај ја душата моја.
4. Од отежнатиот архиереј Ана, па до Кајафа, кога Те водеа Твоите противници, си трпел од нив многу удари по Пречистата глава Твоја, о многумилостив Спасителе наш, Господи Исусе Христе, Сине Божји, слава Тебе.
5. Стоејќи пред Кајафа, беше удиран со железна рака од неблагодарниот Малах, на кого од Петар отсеченото уво во Гетсиманската градина го исцели. Ударот беше толку силен што сите прсти на неговата проклета рака оставија длабока трага на Пречистото лице Твое. Звукот на тој удар се слушна низ целата просторија на Кајафа и од неговата силина сите Твои заби се разместија и Крвта Твоја Пречиста преизобилно течеше од Пречистата уста Твоја и нос Твој на земјата врз која падна од силината на неговиот свиреп удар. Извору на нашиот живот, Господи Исусе Христе, Сине Божји, слава Тебе.
6. Пред Кајафа, лажниот архиереј, додека стоеше, слушаше многу лажни клевети против Себе, како јагне безгласно, не ја отвори устата Своја, туку молчејќи се трпеше, Господи Исусе Христе, Сине Божји слава Тебе. Дарувај ми и на мене, немоќниот слуга твој, да можам да ги претрпам сите напасти и искушенија од непријателите мои видливи и невидливи и да не се најде во устата моја лаги и фрлање на вината на друг, Те молам добар Спасителу мој.
7. Кога со покриено лице ги трпеше ударите од своите противници, кои иронично Ти говореа: „претскажи кој те удри“, за сите претрпени страдања Твои за нас, Сине Божји, Господи Исусе Христе, слава Тебе. Покриј ги Господи сите гревови мои со конечно простување; да не го покрие срамот вечен лицето мое кога ќе застанам пред Твојот Страшен суд, Те молам благ Спасеителе мој.
8. Од избезумениот собор архиерејски, беше прогласен за хулник и законопрестапник, а како таков и достоен за смртна казна, заради што беше малтретиран во ноќта, а потоа во темница беше затворен до утро: слава Тебе, Сине Божји, Господи Исусе Христе, светлино која не заоѓа, смилувај се на мене слугата Твој, по заминувањето мое од овој свет ослободи ја душата моја од темнината на адот, Те молам благи Спасителе мој.
9. Утрото беше одведен, врзан од Евреите, при судијата Понтиј Пилат кој иако незнабожец, ниедна вина не најде кај Тебе за што можел да Те осуди; о виновнику на нашето спасение, Господи Исусе Христе, Сине Божји, слава Тебе. Сочувај ме во сите денови на мојот земен живот од секаков грев, за во часот на смртта моја да не најде ниту една вина на мене противникот мој, сатаната. Те молам благи, Спасителе мој.
10. Од Пилат беше одведен кај безумниот Ирод кој иако одамна сакал Тебе да Те види, но со гордоста помрачен, Тебе, вечната премудрост не Те позна, туку Те исмеваше и Те облече во бела одежда. Слава Тебе, Сине Божји, Господи Исусе Христе: избави ме, Владетелу мој од власта сатанска и облечи ме во облека на спасенито после мојата смрт, Те молам благи Спасителе мој.
11. И Ирод, после многу понижувања направени на Тебе, Те врати повторно Тебе на малодушниот Пилат; и во тој пат многу удари и понижувања претрпе за избавувањето наше: слава Тебе Господи Исусе Христе, Сине Божји, слава Тебе. Исправи ги стапките на нашите срца на патеката на заповедите Твои; Те молам благи Спасителе мој.
12. Од Пилата судијата, беше предаден на камшикување, о, неискажан во милоста, каде самиот го соблече своето одело и со раширени раце се предаде себе на своите мачители да Те врзат за камен столб, о чист во срцето и невин во рацете; тогаш свирепите војници силно Те удираа со глогови стапови така да отпаѓаше светото тело Твое од коските Твои и Твојата света крв преобилно течеше по земјата, а кога Те одврзаа од столбот, ужасно измачен падна на земјата. Тогаш смртта можела веднаш да настапи, но боженствената Твоја сила го оддржуваше Твоето тело во живот, додека не се заврши сето страдање Твое. Слава Тебе, Сине Божји, Господи Исусе Христе, заради толкуте бесценети рани Твои кои ги претрпе за нас, прости ми ги мене, слугата Твој, сите гревови мои и сочувај ме од сите стрели ѓаволски до смртта моја, Те молам, благи Спасителе мој.
13. После таквото страшно страдање, остана како од мајка роден, покриен само со страшни рани од кои непрестајно течеше Пречистата Твоја Крв. Со срам ги собираше расфрлените облеки свои тресејќи се од болките и студот. О, Себлаги Создателу наш, кој го создаде сонцето и огнот, за во време на зима да се греат човечките синови, си трпел од нив такво мачење. Слава Тебе, Сине Божји, Господи Исусе Христе загреј го моето скаменето срце со топлината на Духот Твој Пресвет и оспособиме за секое добро дело угодно пред Тебе; Те молам благи Спасителе мој.
14. На камениот столб беше силно удиран и по камшикувањето силно тресна врз земјата. Слава Тебе, Сине Божји, Господи Исусе Христе, биди ми столб на крепоста против секој напад ѓаволски, Те молам, благи Спасителе мој.
15. Со нозе удиран, за коса и брада кубан и по земјата влечен си трпел не пуштајќи глас од себе, Господи Исусе Христе, Сине Божји, слава Тебе; сочувај ме мене од челуста на адската змија за да не биде фатена од неа душата моја; Те молам, благи Спасителе мој.
16. Со нечисти раце, од богоубиствениот народ еврејски беше удиран со разни орудија кога Те одведоа од Гетсиманската градина и за косата и ушите на пресветата глава Твоја беше многу влечен; о превозвишен цару на небото и земјата, Господи Исусе Христе, Сине Божји слава Тебе; возвиши го умот мој кон небесната убавина и во тоа направи ме непоколеблив, Те молам, благи Спасителе мој.
17. Од венецот од трња илјадници убоди претрпе кога тој повеќе пати беше ставен на Пречистата глава Твоја. Тогаш многу капки од боженствената и бесценета Крв Твоја паднаа врз земјата. О, прекрасна главо на Црквата Твоја, Господи Исусе Христе, Сине Божји, слава Тебе.
18. Преку трновитиот венец удиран беше со стапови по пресветата глава Твоја по што трњето длабоко се забодуваше по неа, о, неискажан во милоста, Сине Божји, Господи Исусе Христе, исцели ја мојата душа од сите убоди гревовни, Те молам благи Спасителе мој.
19. За потсмев и омаловажување во десницата Ти ставија голем стап за да претставува царско жезло; о, Сине Божји, Кој седиш од десната страна на Бога Отецот, Господи Исусе Христе, слава Тебе; уништи ја книгата на гревовите мои и удостој ме да застанам од десната страна во славата Твоја, Те молам, благи Спасителе мој.
20. Со дланките на мачителите беше удиран по пресветото лице Твое, по устата и очите, о Сине Божји, чии очи се како пламен огнен. Господи Исусе Христе, слава Тебе. Не ме лишувај и мене од славата Твоја, Те молам, благи Спасителе мој.
21. Господи, Кој заради нашето спасение, прими толку удари по пресветата глава Твоја и по целотот тело Твое, прими го и сега од мојата глава поклонувањето пред Тебе, како што некогаш го прими покајанието на цариникот, и дарувај ми укрепување за да можам благодарно да ги поднесувам сите удари од разните искушенија на овој земен живот, верувајќи непоколебливо дека сето тоа доаѓа по Твојата света промисла, за спасението наше. Те молам, благи Спасителе мој, удостој ме со славата Твоја.
22. Под трновиот венец и во црвената облека, Те водеа со потсмев Твоите мачители и по вторпат кај судијата Пилат, а тој се зачуди на толку големата еврејска злоба и им рече: „Овој човек е достоен за помилување, барем сега после толку страдања“, а тие викаа гласно: „Распни Го, распни“. И јас Господи викам кон Тебе: истреби ги трњата од гревовите мои, Те молам благи Спасителе мој.
23. О, неискажан во трпењето, Господи Исусе Христе, Сине Божји, Кој вадиш вода од камен и ветришта од нивните живеалишта, кога беше приведен пред неразумниот судија Пилат, тој седна на суд и те осуди на смрт, Тебе Кој ќе им судиш на живите и мртвите. Дарувај, Господи, на мене малиот слуга Твој постојано сеќавање на смртта и подготвен да се најдам кога ќе застанам пред Тебе на судот Твој Страшен, Те молам, благи Спасителе мој.
24. Кога Пилат ја изрече смртната пресуда, о себлаг дарителу на вечниот живот, тогаш Евреите, обземени со злоба, ги врзаа Твоите раце на Твојот врат и Твојот грб, Ти натоварија тежок крст на кого требаше да Те распнат, да го носиш до Голгота и Те поставија да одиш меѓу двајца разбојници, кои исто така ги водеа на смрт; о недостижен во милоста, Господи Исусе Христе, Сине Божји слава Тебе. Избави ме Господи од невидливиот ѓавол кој непрестајно ја поткопува чистотата на мојата душа со разновидни искушенија, Те молам, благи Спасителе мој.
25. И уште, о Бездо на милоста, немилосрдниот род еврејски, Те тераше брзо да одиш под тешкиот товар на Твојот крст кој го носеше на грбот, а кога се сопнуваше и паѓаше на земја, тогаш немилосрдно Те удираа војниците кои те спроведуваа, о Сине Божји, Господи Исусе Христе, слава Тебе: сочувај ме мене од секој пад во грев Те молам, благи Спасителе мој.
26. Кога беше одведен на Голготската гора, о неискажлив Господаре на горните сили и власти, и кога сакаа да Те заковаат на крст, тогаш самиот ја соблече облеката своја и се подговтуваше за распнување; но кога требаше да се соблече и кошулата Твоја, залепена за телото Твое прекриено со рани, тогаш злобните Твои противници насилно ја тргна од Тебе и сите лути рани повторно беа повредени и Ти причинуваа ужасни болки. Обнови ја, Господи, душата моја од гревови ранета и прими ја мојата молитва: Слава Тебе, Сине Божји, Господи Исусе Христе, долготрпелив Владико мој.
27. Со Својата плунка го исцели слепородениот човек, а пред распетието свое трпеше од Евреите ужасно плукање по пречистото лице Твое. О, превозвишен Сине Божји, Кој си над сите чинови англески, Господи Исусе Христе, слава Тебе; укрепи ме мене немоќниот слуга Твој, Господи, душата моја насекаде да се гнаси од секој грев, Те молам, благи Спасителе мој.
28. Кога Тебе, Господи, луѓето еврејски на Голгота Те изведоа и крстот Твој на земја го положија за на него да Те распнат, самоволно легна на крстот и ги рашири рацете Свои да ги заковаат, но со злоба помрачените луѓе еврејски не го разбраа Твоето доброволно страдање, туку немилосрдно ги растегнаа Твоите свети раце и нозе и со дебело железо за крстот Те заковаа, така да прскаа жилите Твои и зглобовите, од што поголеми беа болките од сите претходни страдања Твои. О, милостив Искупителе на човечкиот род, Сине Божји, слава Тебе. Избави ме и мене од областа на противниците мои видливи и невидливи, Те молам, благи Спасителе мој.
29. О, недостижен во чистотата и неискажан во убавината, над сите синови човечки, Кој лепрозните ги чистеше, Самиот благоизволи да претрпиш пресветото лице Твое да биде осакатено од гнасното плукање човечко, зошто се додека лежеше на крстот положен на земјата, тие не престануваа да плукаат врз пресветото лице Твое, противниците Твои. Слава Тебе Сине Божји, Господи Исусе Христе. Исчисти ја мојата душа осакатена од многуте гревови, Те молам благи Спасителе мој.
30. Воздишки срдечни и топли солзи пролеа пред страдањето свое за човечкиот род; излеј Господи, и врз мене милосрдие свое и дарувај ми секојдневно покајание и непрестајни солзи за со нив да ги исчистам своите гревови. Господи Исусе Христе, Сине Божји, неискажан во милоста Владико мој, слава Тебе.
31. На крстот висеше, а само пречистите Твои бедра беа покриени, меѓу двајца разбојници, напоен со жолчка и оцет. О пресладок Спасителе мој, избави ме и мене, слугата Твој, од секоја горчина гревовна, Те молам, благи Владико мој.
32. О недостижен Творецу на душата и телото мое, Кој претрпе страдање во целокупно битие на душа и тело за спасението наше, уште си морал да ја трпиш на Голгота и смрдеата од распаднатите тела на незакопаните осуденици кои таму лежеа. А покрај тоа уште си ги гледал горките и болни солзи на Пречистата Мајка Твоја, која стоеше покрај Твојот Крст и го гледаше страдањето Твое. Слава Тебе, Сине Божји, Господи Исусе Христе, Создателу мој, прости ги сите мои согрешенија направени во дела, зборови и помисли, Те молам, Спасителе мој.
33. Извор на нашиот живот, Господи Исусе Христе, Кој благоволи да ги претрпиш сите опишани страдања за нашето искупување од областа на гревот и да умреш во деветиот час во денот, дарувај ми Господи, мене немоќниот слуга Твој после смртта моја да ги наследам вечните блага Твои, таму каде Тебе Те прославуваат девет чинови ангелски. Те молам, Владико мој, Кој благоволи да поживееш на земјата 33 години, прими ја оваа мала жртва составена од 33 стиха, на Твојот крстен олтар, на кого самиот Себе се принесе на жртва пред Бога и Отецот Свој за искупување на човечкиот род. Прими ги и молитвите на Пречистата Мајка Твоја, која Ти се моли за нас како и светите Твои Апостоли и Пророци и сите Светии Твои, кои со својот живот тебе Ти угодуваа и најдоа вечна милост пред Тебе и спаси ги сите луѓе Твои кои Ти се молат ден и ноќ. Амин.
Слава на долготрпението Твое, Господи!
Слава на страдањата Твои, Господи!
+++Јован-Хаџи

This entry was posted in Поуки. Bookmark the permalink.

Comments are closed.