МАКЕДОНСКА ВИСТИНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА,СПОРЕД ЈУЛИЈАНСКИОТ КАЛЕНДАР,ГО ЧЕСТВУВА

1-653
ДЕНЕСКА, 8 НОЕМВРИ,СОБОР НА СВЕТИ АРХАНГЕЛ МИХАИЛ
Уште во Стариот Завет пишува дека луѓето ги празнувале ангелите, но кога тие отстапиле од Бога, почнале да им се поклонуваат на суштествата Божји претставувајќи си ги какo богови и им принесувале жртви. Еретиците ги нарекле богови и создавачи на се видливо и невидливо. Тоа било многу распространето во времето на светите апостоли.
Околу пет години пред Првиот Вселенски собор, на Лаодикискиот помесен собор на светите отци било проколнато почитувањето на ангелите како богови и било предадено на анатема, така што по 35 Правило воведено какао благочестиво и правилно почитување и празнување на сите ангели како служители Божји и хранители на човечкиот род.
Било одредено тоа да биде во ноември бидејќи е девети месец после март, кога е создаден светот, заради девете ангелски чинови кои претходно биле создадени. Овие девет ангелски чинови ги опишал ученикот на Светиот Апостол Павле, Свети Дионисиј Аеропагит во својата книга „За небесната хиерархија“ и тие се следните: шестокрили серафими, многуоки херувими, богоносни престоли, господства, сили и власти, начела, архангели и ангели. Во таа строга ангелска хиерархија, каде владее совршена едодушност во послушноста на ниските чинови на повисоките, за војвода бил избран архистратигот михаил зошто со своето делување спасил многу ангели отпаднати од Бога кој Луцифер ги повлекол со себе во пропаст. Секој народ има свој ангел хранител, всушност, секој христијанин има свој ангел хранител и чувар и затоа треба да имаме на ум дека без разлика што правиме или мислиме, јавно или тајно, тоа го правиме во присуство на својот ангел. А на денот на Страшниот суд ќе се собере огромнен број на ангели небесни околу Христовиот престол и на секого од нас ќе се објават делата, а тогаш нека Бог не помилува и нека не спаси со своите молитви светиот Архангел Михаил и бестелесните небесни сили.
Претставен е како во својата десна рака држи копје со кое го држи Луцифер, а во левата има палмово гранче. Тој се смета за чувар на верата православна и за борец против ересите.
Тропар, глас 4:
Небесних војинстав Архистратизи, молим вас присно ми недостојнији, да вашими молитвами оградите нас, кровом крил невештественија вашеја слави, сохранујушче ни припадајушчија, прижељно и вопијушчија: от бед избавите ни, јако чиноначалници вишних сил.
Нека Господ Бог Благослови на многаја љета
+++Јован Хаџи

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.