МОЛИТВА ЗА СПАСЕНИЕ ОД РОПСТВО

ерусалим-1
Господи Исусе Христе, Син и Слово Божјо, денес го чекаме твоето раѓање со голема радост на сите нас православни верници,но како денес така и пред Велики петок, денес повторно си распнат на крст, воскреснатиот Победник на гревот, болеста, ѓаволот и смртта. Храмот на Твоето Рождество како и твојата чесна и животворна гробница и воскресение е затворен, храмовите во скоро сите локални цркви се затворени, а некои, спротивно на светите канони, незаконски го одложија празникот на твоето воскресение.
Повторно, Јуда, Кајафа и Пилат изневеруваат, предаваат и распнуваат на Тебе. Затворајќи ги храмовите пред денот на Твоето раѓање како и на Велигден, обединетите старешини, првосвештеници и поробувачи те затвораат Тебе, единствениот вистински ослободител и Спасител, и со Тебе мнозинството православни христијани, вклучително сите верници.
Ние знаеме, Господи, дека си попуштил на ова заради нашите гревови. Ова искушение и понижување е Твоја милост во однос на она што вистински го заслуживме, затоа што Те оставивме Тебе, нашиот Бог и Спасител, Твојата Света Црква и Твојата света православна вера и ги следевме лажните богови на овој паднат свет, кој лежи во зло и лаги, тие ја напуштија молитвата, постот и доблеста и зафатија беззаконие, неумереност и секој грев.
Но, Свемилостиви Господе, опрости ни и помогни ни,затоа што единствено Ти, као Свемилостив Судија, можеш да опростиш, и едино Ти, као Свеможник, можеш да помогнеш. Опрости ни небројните сагрешенија наши и нека не биде по наша грешност, туку по Твоја милостивост и човекољубие. Помози ни и среди со Твојата свемоћна Десница да се отворат нашите храмови за секој Празник за Твојата победа над ѓаволот и смрта. Почуј го нашето запомагање,погледај ја тагата и уцвељеноста наша, погледни ги нашите солзи и нашето покајание, и послушај ги молитвите и молбите наши, Единдствен Милостив и Свесожалив.Стори се на начин на који само Ти можеш да сториш, да нашите храмови не бидат затворени, празни, да во нив не се служи празна Литургија без нас, верниот Твој народ, ниту такви празни служби сурогатно и лажно да се преносуваат преку телевизија, туку да се отворат и напунат со нас , православни верници, и со наша радост.Подари ни , Господе, да васкресената победничка радост заблеска и зазвони во ноќта на Твоето Воскресение и во нашите храмови и у нашите срца. Отвори, Господе, пред сите и после сите храмови, Храмот на Твојот Живототворен Гроб, да во него ни засија нестворена светлост на Твоето Воскресение! Победи, Господе, уште еднаш!
Те молам, Господи, слушај, помилуј и помогни! Не е за нас и за нашето покајание, кое не може да ги покрие и надмине нашите гревови, туку за Тебе и за твојата слава, оние што се потомци на оние што Те распнаа, деца на таткото на лагите и лагите, не се радуваат, дека робовите на гревот не се радуваат , на ѓаволот и смртта, но со светлината на Твоето Воскресение, осветли ги, просветли ги и привлечи ги кон Тебе. Победи, Господи, уште еднаш!
svet-ogan-erusalim
Господи Исусе Христе, со молитвите на Пречистата Мајка наша Богородица, Св.Наум и Климент,Кирил и Св.Методи и сите Отци наши преподобни Слушни и помилувај го Мироносителот Симеон и сите Светии на македонското семејство.
Но, повторно, нека не биде како што сакаме, туку како Ти што ќе кажеш, затоа што Ти само знаеш што е добро за нашето спасение. Нека Твојата света биде сега во се и секогаш, и во вечни векови. Амин.
index
ХРИСТОС СЕ РОДИ,НАВИСТИНА СЕ РОДИ!
+++Јован Хаџи

This entry was posted in Библиотека. Bookmark the permalink.

Comments are closed.