ПСАЛМ ОД 51 ДО 60

Псалм 51
1 За началникот на пејачите. Давидов псалм. Кога пророкот Натан дојде при него, откако Давид беше при Витсавеа. Смили ми се Боже, според Твоето милосрдие, според големите помилувања избриши го моето беззаконие!
2 Измиј ме целиот од мојата вина, очисти ме од мојот грев.
3 Зашто го признавам своето беззаконие, мојот грев е секогаш пред мене.
4 Тебе, само Тебе, Ти згрешив и направив што е зло пред Тебе: ќе бидеш праведен кога ќе проговориш, кога ќе пресудиш без прекорување.
5 Еве, грешен сум веќе роден, во грев ме зачна мојата мајка.
6 Ете, Ти љубиш искрено срце, ме учиш на мудрост во длабочината на душата.
7 Пороси ме со босилек, за да се очистам, измиј ме и ќе бидам побел од снегот!
8 Дај ми да чујам радост и веселба, за да се зарадуваат скршените коски!
9 Заврти го лицето од моите гревови, избриши го сето мое беззаконие!
10 Боже, создај ми чисто срце, и постојан дух обнови во мене!
11 Не ме отфрлај од Твоето лице и не одземај го Твојот Свет Дух од мене!
12 Врати ми ја радоста на Своето спасение и поткрепи ме со слободен дух!
13 Ќе ги научам беззакониците на Твоите патишта и грешниците ќе Ти се обратуваат.
14 Ослободи ме од пролеаната крв, Боже, Боже, Спасителе мој! Нека мојот јазик се зарадува за Твојата правда.
15 Господи, отвори ги моите усни, и мојата уста ќе ја разгласува Твојата фала.
16 Не Ти се мили жртви, кога би принесувал паленица, Ти не би ја примил.
17 Смирениот дух е жртва на Бога, нема да го презреш, Боже, понизното и покајничко, срце.
18 Биди му милостив на Сион со Својата добрина, и пак изгради ги ерусалимските ѕидови.
19 Тогаш ќе Ти бидат мили праведните жртви, приноси и паленици, и тогаш ќе бидат принесувани телиња на Твојот жртвеник.
Псалм 52
1 За началникот на пејачите. Давидова поука, откако Идумеецот Доик дојде и откако му кажа на Саула, дека Давид влегол во домот на Ахимелех. Зошто се фалиш со злобата, силнику? Милоста Божја е довека!
2 Непрекратно измислуваш нечесност твојот јазик е како наточен брич, лукав!
3 Повеќе го сакаш злото отколку доброто, и лагата повеќе од вистината!
4 Ги сакаш гибелните зборови, лажлив јазику!
5 Затоа Бог ќе те сотре и тебе, ќе те отстрани засекогаш, ќе те истрга од твојот шатор, ќе те откорне од земјата на живите.
6 Праведните ќе гледаат со страв и ќе му се потсмевнуваат:
7 „Ете го човекот, кој не го зеде, Бога за своја заштита, туку се надеваше на големо богатство и се засили во своите злочини.”
8 А јас, како зелена маслина, во Божјиот Дом, се надевам на Божјата милост довека.
9 Ќе Те славам вечно бидејќи го направи тоа, и ќе го очекувам Твоето име, зашто е благо, пред Твоите свети.
Псалм 53
1 За началникот на пејачите, на дувачка (свирка). Давидово учење. Безумникот рече во своето срце: „Нема Бог!” Расипаните прават гнасни беззаконија; никој не прави добро.
2 Бог гледа на човечките синови од небесата, да види има ли некој разумен да Го бара Бога.
3 Но, сите свртија заедно, сите се расипаа; никој не прави добро, нема ниеден.
4 Нема ли да се вразумат тие што прават беззаконие, кои го голтаат мојот народ како да јадат леб? Тие не Го повикуваат Бога.
5 Од страв ќе треперат, каде и страв нема, зашто Бог ќе ги распрсне коските на оние кои војуваат против тебе. И тие ќе се посрамат, зашто Бог ги отфрли.
6 О, нека дојде од Сион спасението за Израел! Кога Бог ќе го врати од пленство Својот народ, ќе се радува Јаков, ќе се весели Израел.
Псалм 54
1 За началникот на пејачите. На жичани свирки. Давидова поука, кога дојдоа Зифеите и му рекоа на Саула: „Не ли се крие Давид кај нас.” Спаси ме, Боже, со Твоето име, и со Твојата сила извојувај ми правда!
2 Послушај ја, Боже, мојата молитва, и сослушај ги зборовите на мојата уста!
3 Зашто туѓинци станаа против мене и силниците го бараат мојот живот: го немаат Бога пред себеси.
4 Ете, Бог ми помага, Господ го крепи мојот живот.
5 Ја свртува несреќата врз моите непријатели, истреби ги со Твојата вистина.
6 Радосно, од срце, ќе Ти принесам жртва, ќе Го фалам Твоето Име, Господи, зашто е благо;
7 зашто Ти ме избави од секоја мака, и моето око ги виде засрамени моите непријатели.
Псалм 55
1 За началникот на пејачите. На жичани свирки. Давидова поука, кога дојдоа Зифеите и му рекоа на Саула: „Не ли се крие Давид кај нас.” Спаси ме, Боже, со Твоето име, и со Твојата сила извојувај ми правда!
2 Послушај ја, Боже, мојата молитва, и сослушај ги зборовите на мојата уста!
3 Зашто туѓинци станаа против мене и силниците го бараат мојот живот: го немаат Бога пред себеси.
4 Ете, Бог ми помага, Господ го крепи мојот живот.
5 Ја свртува несреќата врз моите непријатели, истреби ги со Твојата вистина.
6 Радосно, од срце, ќе Ти принесам жртва, ќе Го фалам Твоето Име, Господи, зашто е благо;
7 зашто Ти ме избави од секоја мака, и моето око ги виде засрамени моите непријатели.
Псалм 56
1 За началникот на пејачите. За гулабица, што молчи во далечина. Давидово писмо, кога Филистејците го фатија во Гат. Смилувај ми се мој Боже, зашто човекот сака да ме проголта; мојот напаѓач непрекратно ме угнетува.
2 Моите непријатели се нафрлаат врз мене секој ден; мнозина се оние, што војуваат против мене.
3 Кога стравот ме опфаќа, на Тебе ќе се надевам.
4 Во Бога јас ќе го фалам Неговото слово; јас се надевам на Бога и нема да се плашам, што може да ми направи смртник?
5 Од утро до вечер, ми ги изопачуваат зборовите; сите нивни помисли се зло за мене.
6 Се состануваат и дебнат; внимаваат на моите чекори; за да ја уловат мојата душа.
7 Плати им според беззаконието, о Боже, со гнев обори ги незнабошците!
8 Ти ги изброи дните на моите скитања, ги собра моите солзи во Твојот сад; не е ли запишано сè во Твојата книга?
9 Моите непријатели ќе се повлечат, штом ќе Те повикам. Од ова знам дека Бог е за мене!
10 Го славам Божјото слово, го славам Господовото слово.
11 Се надевам на Бога и нема да се плашам: што може да ми направи човек?
12 Ме врзуваат заветите што Ти ги направив Тебе, о Боже, ќе Ти принесам благодарни жртви,
13 зашто ми ја спаси душата од смрт. Ти ги запази моите нозе од паѓање за да одам пред Бога, во светлината на живите.
Псалм 57
1 За началникот на пејачите. Не погубувај. Давидово писмо кога тој избега од Саула во пештера. Помилувај ме, Боже, о помилувај ме, зашто мојата душа се надева на Тебе. Се засолнувам под сенката на Твоите крилја, додека не мине гибелта.
2 Викам кон Сèвишниот Бог, кон Бога кој ми исполни сè.
3 Нека испрати од небесата и нека ме спаси, нека ги засрами оние, што ме гонат: нека ја испрати Бог Својата милост и вистина.
4 Лежам среде лавовите, што ги голтаат човечките синови. Забите им се копја и стрели, а јазикот им е наострен меч.
5 Возвиши се, Боже, над небесата, Твојата слава нека е над целата земја!
6 Наместија мрежи за моите стапки, ја стиснаа мојата душа; ископаа јама пред мене, и сами паднаа во неа.
7 Постојано е моето срце Боже, постојано е моето срце, ќе пеам и ќе свирам.
8 Разбуди се, душо моја! Разбуди се псалтир и гусле! Ќе ги разбудам утринските мугри.
9 Ќе Те фалам Господи, меѓу народите, ќе Ти пеам меѓу племињата.
10 Зашто Твојата милост е до небото, Твојата верност е до облаците.
11 Возвиши се, Боже, над небесата, Твојата слава нека е над целата земја!
Псалм 58
1 За началникот на пејачите. Не погубувај! Давидово пишување. Зборувате ли вистина, правда, вие силници, праведно ли судите, човечки синови?
2 Не, туку смислено беззаконие правите, вашите раце делат неправда по земјата.
3 Безбожниците се на крив пат уште од раѓањето, лагачите се на крив пат од мајчината утроба.
4 Во нив е отров како во змијата, како во лутица што ги затнува ушите,
5 за да не го чуе волшебниковиот глас, ни гласот на бајачот што вража искусно.
6 О Боже, скрши им ги забите во устата, о Господи, здроби им ги вилиците на лавчињата!
7 Нека се излеат како водите што истечуваат, кога ќе го растегнеш својот лак, нека бидат како обезглавени.
8 Нека исчезнат како полжав што се топи лазејќи, нека не видат сонце како пометнато новороденче.
9 Пред котлите ваши да го почувствуваат трњето, виорот нека го однесе додека е зелено.
10 Праведникот ќе се израдува кога ќе ја види одмаздата, нозете ќе ги измие во крвта на злосторникот.
11 И ќе речат луѓето: „Праведникот го доби својот плод! Навистина има Бог, Кој суди на земјата!”
Псалм 59
1 За началникот на пејачите. Не погубувај! Давидово пишување, кога Саул испрати да го погубат во куќата. Избави ме од непријателите, Боже мој, заштити ме од моите противници!
2 Избави ме од беззакониците, спаси ме од крволоците!
3 Зашто ете; ја дебнат мојата душа, силниците станаа против мене. Нема вина на мене, о Господи ни грев:
4 Без моја вина се нафрлаат врз мене. Разбуди се! Дојди ми на помош и погледај,
5 Господи, Боже над Воинствата, Израелев Боже! Подигни се, казни ги сите многубошци, немој да им се смилуваш на подлеците!
6 Навечер се враќаат, вијат како кучиња и трчаат по градот.
7 Гледај, како блуваат со устите; клеветите им се на устите и велат: „Кој нè слуша?”
8 Но, Ти им се смееш, о Господи, и им се ругаш на сите незнабошци.
9 О Сило моја, ќе се надевам на Тебе, зашто Ти си Боже, моја заштита,
10 мој Бог, Кој ме милува, ќе ме одбрани; Бог ќе ми даде да ги видам моите непријатели.
11 Не погубувај ги, за да не ми го заведуваат народот, распрсни ги со Твојата сила, симни ги Господи, заштитнику наш.
12 Грев е секој збор на нивните усти, нека се фатат во својата гордост, во клеветите и лагите, што ги зборуваат!
13 Истреби ги во гнев, истреби ги за да исчезнат, нека се знае дека Господ владее во Јакова и до крајот на земјата.
14 Навечер се враќаат и вијат како кучиња и трчаат по градот.
15 Нека скитаат наоколу барајќи храна; и кога нема да се наситат, тогаш ‘ржаат.
16 А јас ќе ја опејам Твојата сила и наутро ќе ја прославувам Твојата милост, зашто Ти ми стана засолниште и прибежиште во ден на неволја.
17 О моја Сило, со песна ќе Те славам, зашто Ти си Боже, моја заштита, мој Бог, Кој ме милува.
Псалм 60
1 За началникот на пејачите. На Шушан-Едут. Давидово писмо за поучување, кога тој војуваше со Месопотамска Сирија и со Совската Сирија, и кога Јоав, враќајќи се порази дванаесет илјади Идумејци во Солената Долина. Боже, Ти нè отфрли и ни ги проби бојните редови, Ти се разгневи, а сега врати нè пак!
2 Ја потресе земјата, ја распука, затвори и ги проломите, зашто таа се разнишала.
3 Му навали зла коб на Твојот народ, нè напи со вино што омајува.
4 Им даде знаме на оние кои се бојат од Тебе, за да избегаат пред непријателскиот лак.
5 За да се избават Твоите возљубени, помогни со Твојата десница, послушај ме.
6 Бог рече во Своето Светилиште: „Ќе го поделам Сихем со радосни извици, ќе ја измерам долината Сокхот.
7 Мој е Галад, Мој е Манасиј, Ефрем Ми е кацига, – Јуда Мој жезал.
8 Моав е сад од кого се мијам, врз Едом ќе ги фрлам Моите обувки, ќе славам победа над Филистејците!”
9 Кој ќе ме доведе до утврдениот град? Кој ќе ме доведе до Едом?
10 Зар не Ти, Боже, што нè отфрли? Зар повеќе Боже, не ќе излегуваш со нашите чети?
11 Помогни ни против противниците, зашто човечката помош е ништожна.
12 Со Божја помош ќе се бориме храбро, а Тој ќе ги згази нашите непријатели.

This entry was posted in Псалми. Bookmark the permalink.

Comments are closed.