МОЛИТВА КОН СВЕТИТЕ КИРИЛ И МЕТОДИЈ


О, преславни учители и просветители на словенските народи, свети рамноапостолни Методиј и Кирил. Кон вас, како чеда кон своите отци, со светлината на учењата и од буквите ваши просветени и во верата Христова поучени, сега усрдно прибегнуваме и со скрушени срца се молиме. Ако вашите завети, како непослушни чеда, не ги запазивме и за угодувањето на Бога, како што нè учевте, не се грижевме, и од едномислието и љубовта, коишто на словените, како на браќа по вера и по плот, за добро им ги заповедавте, отпаднавме, но, како што некогаш во вашите житија не ги остававте без добрина неблагодарните и недостојните, туку со добро на злото возвраќавте, така и сега не ја отфрлајте молитвата на вашите грешни и недостојни чеда, туку, бидејќи имате голема смелост пред Господа, умилно молете Го, да нè поучи и упати на патот кон спасението, расправиите, пак, и раздорите, кои се појавуваат помеѓу едноверните браќа, да ги смири, отпаднатите пак во едномислие да ги приведе и сите нас во единство со дух и љубов во едната, Света, Соборна и Апостолска Црква да нè соедини. Бидејќи знаеме, дека многу може да направи молитвата на праведникот пред Милосрдниот Владика, дури и кога за грешни луѓе е принесувана. Не нè оставајте нас, очајните и недостојни ваши чеда, заради чиишто гревови вашата паства, од вас собрана, со непријателство е разделена и од соблазните на иноверните соблазнувана, се намали, нејзините, пак, овци словесни расеани, од духовните волци се грабнувани, по вашите молитви дадете ни ревност, та од неа разгорувани, отечките преданија добро да ги сочуваме, правилата и обичаите црковни верно да ги запазиме, од секакви лажни и туѓински учења да се оддалечиме, и така, во богоугоден живот на земјата да пребиваме, да се удостоиме со рајски живот на небесата, и таму со вас заедно, Владиката на сите, во Троица Едниот Бог да Го прославиме во вечните векови. Амин!

Молитва втора кон светите Методиј и Кирил
О, сефални и рамноапостолни Методиј и Кирил, поклонувајќи се пред вашата чесна икона, срдечно ве молиме: погледнете милостиво на нас, коишто со вашиот труд бевме просветени, и оградете нè нас со вашата недремлива заштита од злобните демонски замки! Погледнете на ова лозје, што го насадивте, и не го оставајте на дивите свињи да го раскинуваат. Сочувајте ја, свети угодници Божји, нашата Македонска Православна Црква, којашто вие ја изградивте врз камен-темелникот, Христос, та да биде непоместлива, и од овој камен да се растураат брановите на секое маловерие. Укрепете ги нашите пастири во сите добродетели и во подвигот на проповедање, вразумете ги верниците, за да го слушаат нивниот глас. Сочувајте ги сите словенски земји од секое лишување, од оган и од меч, од смртоносни болести и од секакво зло. Слушнете го и секој човек, кој со вера ви пристапува и кој изискува благодатна помош од вас. Во страшниот, пак, час на смртта бидете ни на сите нас благи застапници и прогонувачи на темните демонски сили, та во мир и покајание да го завршиме земскиот мегдан, да стигнеме до насладување со вечните богатства и заедно со вас да Ја прославуваме Пресвета Троица – Отецот и Синот и Светиот Дух. Амин!

This entry was posted in Молитвеник. Bookmark the permalink.

Comments are closed.